Skocz do zawartości

jaki ciągnik pomocniczy na moje 23 ha (5 ha sadu i owoców miękkich)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak maja 5314 to nie wiem czy jest sens cos koło 80km kupowac bo to nieduza róznica w mocy jak kupowac to juz cos koło 100km no i czy chcesz sprzet wymieniac bo do 100km to raczej juz bedzie trzeba.

Opublikowano

co do sprzętów to dokupić muszę tylko większy pług i zestaw uprawno

siewny bo ten co mamy może być trochę za mały

a tak po prawdzie to myśleliśmy czy lepiej kupić JD 6430 czy NH T6020 możecie mi doradzić który

byłby lepszy

Opublikowano
Na 25 ha powinna byc dobra nowa Proxa np. 8441 wujek ma taka na 23ha pola I mowi ze jak na jego oczekiwania jest z niej zadowolony :D

Pozdrawiam:Wacek21

Zgadzam się proXima 8441 jest bardzo dobra no i nie taka droga ale jednak wźioł bym MTZ 82 tak jak wyżej napisałem na mojej gospodarce zawsze był MTZ i musze ci przyznac że są nie dozdarcia. A teraz szukam jakies proximy i jak kolega napisał 8441 będzie na twój areał również dobra wiem troche o niej bo pytałem dużo ludzi i dilerów

Opublikowano

Za słaby???? a Zetor 8441 bedzie lepszy???? Nie sądze Ja też nie mam lekkich ziem i pługiem 4x40 lece spokojnie. Co do wycieków teraz te nowe MTZ tak nie ciekną bo zakładają jakieś lepsze uszczelki A co do spalania to jesteś w dużym błędzie zetory o podobnej mocy dużo więcej palą:D

Opublikowano

a czy ja pisze że zetor mało pali nic nie pisałem o zetorze a w tych nowych MTZ

też cieknie tak samo u nas taki jeden w wiosce ma nowego MTZ i cieknie z niego jak cholera

ma już go rok i teraz oleju nie wymienia tylko dolewa

Opublikowano

To trafił na felernego. Mój sąsiad pracuje w Zuku to jest oczyszczanie miasta i oni zakupili nowego MTZ i mają go jeśli dobrze pamiętam około 2 lat i chodzi bez zastrzeżen

Opublikowano

A ja bym ci polecił Ursusa 4512 mam takiego od 11 lat

i jestemk z niego zadowolony mniał co prawda jedną poważniejszą awarie ale tak poza tym to całkiem fajny traktor :)

Opublikowano

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem używanego ciągnika za ok 25-30 tyś zł.

Mam ok 10ha, ale w najbliższym czasie powiększę to o kolejne 10ha. Są to głównie ziemie lekkie i średnie.

Ciągnik pracował by w pługu 4x35 oraz agregacie 3,2m.

Myślałem o MTZ-cie 82, lecz może doradzcie mi coś innego.

Moc jaka mnie interesuje to 80-90km

Koniecznie napęd 4x4

Opublikowano

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem używanego ciągnika za ok 25-30 tyś zł.

Mam ok 10ha, ale w najbliższym czasie powiększę to o kolejne 10ha. Są to głównie ziemie lekkie i średnie.

Ciągnik pracował by w pługu 4x35 oraz agregacie 3,2m.

Myślałem o MTZ-cie 82, lecz może doradzcie mi coś innego.

Moc jaka mnie interesuje to 80-90km

Koniecznie napęd 4x4

Opublikowano

Witam!

Nie długo przejmę gospodarstwo rolne po ojcu. Ma powierzchnie 16ha + 10ha dzierżaw, ziemie głównie 5 i 6 klasy (ok 2ha 4-tej). Obecnie pracujemy dwoma Ursusami C-360 i C-330. Zastanawiam się nad kupnem nowego ciągnika głównego o mocy od 55 do 65KM, z TUZ-em, napędem 4x4 i kabiną w cenie do 130 tyś brutto, jeśli miałby to być ciągnik nowy. Jeśli chodzi o używany to do 30 tyś. brutto. Traktor będzie pracował z trzyskibowym pługiem, prasą rolującą Krone KR 125, rozrzutnikiem obornika 4t. Nie biorę pod uwagę Ursusów, Zetorów, MF-ów i MTZ-ów. Bardzo proszę o pomoc i informacje czy w ogóle jest możliwe za takie pieniądze kupić sprzęt z potrzebnym mi wyposażeniem. Z góry dziękuję.

Opublikowano

Jeśli tylko do pola to nic młodzego a więc można liczyć że nie zbytnio wypracowanego nie znajdziesz w tej cenie, bo zetory cenią się wyżej albo będą to już wyciuchane maszyny, a ursusy to samo, są jeszcze zachodnie maszyny typu internationale czy jd ale ewentualne naprawa może być dotkliwa, więc co kto woli znajomy ma 2 internationale i bardzo chwali za niskie spalanie moc i komfort, ale i mtz to dobra maszyna ale do tego to trzeba mieć "serce" do radzieckiej myśli technologicznej :o

Opublikowano

Ja obecnie posiadam ok. 13 ha ziemi i jako główny ciągnik pracuje Lamborghini 874-90 ( 90 koni ).Pali on ok. 6 litrów na mth i jak na razie sprawuje się doskonale. Jest to wersja z 2000 roku. Posiada rewers mechaniczny ( nie chcieliśmy ciągnika z elektryką ).Napęd, wałek i blokada włączane są elektrycznie. Jedyna wada to brak klimatyzacji ( ale są wersje że mają ) i dosyć mała kabina. Druga osoba ma niezbyt komfortowe warunki. No i hamulce na 4 koła. :o

Opublikowano

No dobra, 90 konne Lamborghini, ale po co mi to? Nie wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem ponieważ nie mam sprzętu dla tak dużej maszyny :/ Wg mnie zakup dużego ciągnika wiąże się z zakupem sprzętu odpowiedniego dla jego mocy. A to kosztuje :D(( Poza tym nie jestem skłonny uwierzyć w to, że 80 konny traktor ma takie samo spalanie jak 65 konny :D Te piętnaście koni więcej chce pic... a ropa kosztuje... Potrzebny mi traktor, który "wejdzie w buty" C-360.

Jakieś pomysły?

Opublikowano

Na nowy chcesz wydać do 130 tyś zł. Nawet gdybyś brał na dotacje to wykładasz 65 tyś. W tej cenie kupisz już większy ciągnik i sprzęt do niego, np. Lamborghini. Zetor 7245 nie ma butów od c-360 a poza tym takiej firmy nie chcesz.

Opublikowano

hm.... kryzys raczej nie jest dobrym momentem na inwestowanie :D trzeba to odłożyć na lepsze czasy. A jeśli chodzi o mnie to najlepszym ciągnikiem na 20 ha jest Fendt Farmer 206 :D z napędem 4x4 i Tuzem. Jak będę miał 36 tyś euro to sobie kupie :D

Opublikowano (edytowane)
No dobra, 90 konne Lamborghini, ale po co mi to? Nie wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem ponieważ nie mam sprzętu dla tak dużej maszyny :/ Wg mnie zakup dużego ciągnika wiąże się z zakupem sprzętu odpowiedniego dla jego mocy. A to kosztuje :D (( Poza tym nie jestem skłonny uwierzyć w to, że 80 konny traktor ma takie samo spalanie jak 65 konny :D Te piętnaście koni więcej chce pic... a ropa kosztuje... Potrzebny mi traktor, który "wejdzie w buty" C-360.

Jakieś pomysły?

WIEC NIE POZSOTAJE CI NIC INNEGO JAK KUPIC MÓJ ULUBIONY CIAGNIK.........jest to ZETOR 7711

co wy na to?

Nie pisz posta z włączonym Caps Lockiem!!

Edytowane przez robertbara