Skocz do zawartości

jaki ciągnik pomocniczy na moje 23 ha (5 ha sadu i owoców miękkich)

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ale czy ja powiedziałem że te starsze MTZ są gorsze od nowych ????. Materiały jakich kiedyś były robione ciągniki są lepsze bo nie dawali do metali tyle złomów i dlatego są trwalsze a teraz kupe złomu idzie do metalu wiecie o co chodzi????

Opublikowano

mtz albo zetor nie nie nie i jeszcze raz nie co ci z silnika jak olejem sika jak juz to lampo 70 badz roller to sa maszyny oczywiscie uzywane.@jerzy z 20 ha ciezko zplacic moje slowa widze ze po mojej wypowiedzi prawie wszyscy zrozumieli.

Opublikowano

lampo używane???? Nigdy bym nie kupił Do MTZ bądź Zetorów części kupisz kilka razy taniej niż do Lampo. Nie rozumisz to może inaczej kiedyś dawali mniej metali używanych (złomu) do produkcji Metali teraz rozumisz ????

Opublikowano

lecz nie te same czesci ja widzialem jak w lampo sprzeglo sie przypalilo i co i dalej robil a belarusy mtz staly i musieli po drugi traktor leciec bo skrzynia stanela i do chaty na sprzegle jechac w lampo po 6000 8000 mth nie ma wielkich awarii.wiem bo sie przy tym robilo.

Opublikowano

MTZ nie piszesz sikaja olejem albo ty sikasz, mzoe jednego widziales co ciknie, ja swojego zalatwilem tym ze talerzowke pozyczylem na kolach i w instalcji w niej byl syf a nie olej. I ostatnio slupa pieskiem podnosilem okolo 2 tony i przeciazylem i to temu.

Opublikowano

no t juz fakt z tymi przeciazeniami lecz czy by udalo ci sie przeciazyc mojego grand 95 oto jest pytanie.bede musial zalozyc nowy temat Apel do forumowiczow zobaczymy na jesieni poco kupowac nowy ciagnik i inne maszyny skoro kupimy prawie nowy za poldarmo ceny od bankow kture zabiora maszyny rolnikom ktorzy beda nie wyplacalni bo jak sie wezmie ciagnik i sprzet za ponad 400.000 na 20 ha i unia da polowe to z czego splacic druga polowe u nas w okolicy koles tak zrobil i oglaszaja upadlosc!!!

Opublikowano

Ale ty masz nawalone we lbie no naserio, owszem czesc ludzi sie niezplaci ale powiem ci ze do tej pory ludzie nazbierali kasiory i kupia za swoje. I nie licz tak na pol darmo, powiem ci. Bo widze ze strasznie sie wymadrzasz z ta UNIA, jak ci niedaja i niechcesz korzystac to komus nie truj d**y, swoimi bajkami.

Opublikowano

Proponuje żeby ktoś załozył nowy temat:P I jeszcze się wtrące to niema tak że bierzesz sobie ciągnik o jakiej mocy chcesz musisz miec odpowiednią ilość hektarów żeby wziąść ciągnik o ilu koniach mechcanicznych chcesz :/ A i owszem unia dla młodych rolników dużo robi chociaż by te dopłaty . ja za dopłatę kupuje opryski i nawozy i starcza a zysk z pola zostaje dla mnie nie liczę oczywiście ropy i pensji dla pracownika no ale z hektara mam niezły zysk ;). Albo 50 tyś na start to też jest coś mozna za to kupić 3 hektary pola no teraz to już 2 bo w góre pola poszły

Opublikowano (edytowane)

nawalone we lbie bedziesz mial ty siejesz zboze zobaczysz jak nikt go nie kupi to bedziesz musial dolozyc.przyjezdzaja do nas sprzedawcy sruty po wszystkich gospodarstwach i pytaja dla czego bierzemy tak malo sruty bo mleko bylo po 1.20 a spadlo na 60 gr.

Ostrzeżenie za głupie teksty!!

hmmmmmmmmmmmm głupie

Edytowane przez EDWIN
Opublikowano
no t juz fakt z tymi przeciazeniami lecz czy by udalo ci sie przeciazyc mojego grand 95 oto jest pytanie.bede musial zalozyc nowy temat Apel do forumowiczow zobaczymy na jesieni poco kupowac nowy ciagnik i inne maszyny skoro kupimy prawie nowy za poldarmo ceny od bankow kture zabiora maszyny rolnikom ktorzy beda nie wyplacalni bo jak sie wezmie ciagnik i sprzet za ponad 400.000 na 20 ha i unia da polowe to z czego splacic druga polowe u nas w okolicy koles tak zrobil i oglaszaja upadlosc!!!

To chyba u ciebie tak jest bo u mnie mało kto skorzystał z dotacji, napewno nie tacy którzy mają 20ha, korzystają ci którzy mają minimum 75ha a oni sobie poradzą, przy dużej ilości mleka cena jest około 1zł czyli są na plus. Przy tak dużych cenach ziemi zawsze mogą sprzedać kawałek i na spłatę będzie.

Opublikowano

Proponuję Ci ursusa 5024. proxime 7441 lub na szarym końcu farmtraca 80 4wd. a jeśli Cie stać na coś lepszego to case 70 . Moje traktory pracuja na 20 H a nowy ursusek jak narazie bez zarzutu. Zobacz w mojej galerii

Opublikowano
nawalone we lbie bedziesz mial ty siejesz zboze zobaczysz jak nikt go nie kupi to bedziesz musial dolozyc.przyjezdzaja do nas sprzedawcy sruty po wszystkich gospodarstwach i pytaja dla czego bierzemy tak malo sruty bo mleko bylo po 1.20 a spadlo na 60 gr.

Widze ze kolega źle się czuje i chce chyba z AF wyleciec.

Oczywiscie nikt zboza nie kupi. ;)

A i się nie martw o to czy ktos spłaci sprzet czy nie bo jak ktos potrafi gospodarowac to sprzet spokojnie spłaci.

Widac ze zazdroscisz nowegos sprzetu ludziom a to nie ma marpawde czego zazdroscic bo to jest cięzka praca a jesli tobie nie chce sie pracowac na to to juz nie nasza wina tylko twoja.

Jak ktos mysli to nie zbankrutuje.

Oj zdziwiłbys sie twoje grand 95 tez mozna przeciązyc tak jak kazdy ciągnik.

Wiadomo ze na 20ha juz nowy ciagnik mozna brac ale wszystko zalezy od danego gospodarstwa czasami lepiej nowy czasami uzywany.

Ja osobiscie stawiałbym na nowy.

Opublikowano

"Edwin" pohamuj trochę atakujesz nie atakuj kobrę "kobra89" za nic nie winną wypowiedz a skąd możesz wiedzieć chociażby jaka będzie sytuacja ze zbożem po żniwach od razu zakładasz że nikt tego nie kupi kupią zawsze ale zależy za jaką cenę wiemy jak szybko zmieniają się ceny raz spadek raz wzrost i tak jest w kółko co do ludzi biorących no dofinansowania z UE to dobrze że biorą niech wykorzystują co ci do tego a jak ktoś wziął to jego problem żeby spłacić sprzęt.

Opublikowano

Wiecie 5 lat tmu tez tak gadalem z ojcem ze ludzie pobankrutuja itp. ze beda sobie zycie odbierac, ale jakos do tej pory moge stwierdzic jedno ze jak mieli w gospodarstwie starego ZETORA i kilka bykow, to splacali cale dofinansowanie w co ja nie moglem uwierzyc i smigaja noweksami i sie smieja z nas glupkow ktorzy watpili w takie cos ze UNIA wogole cos ci pomoze.

Nie wiem jakie ty tam masz gospodarstwo EDWIN i niebardzo mnie to interesuje ale jak ktos mysli przyszlosciowo to inwestuje, ja mam male gospodarstwoe no ze wszystka ziemia 35 hektarow na ktroe biore doplaty, porobilem sobie programow rolnosrodowiskowych i sie teraz smieje a kasa plynie robiac to samo.

Wiec taka moja rada "Najpierw dwa razy pomysl a po tem to zrob".