Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jak bezstopniowa to lepiej fendt... a co do JD z bezstopniową to naprawdę mało dilerzy sprzedają bezstopniówek w serii 6030. a wręcz sami się przyznają że to dobra skrzynia ale do większych JD-ków.

Opublikowano

Witam... Ja mam zamiar zakupić w najbliższym czasie JD 5100 r bedzie chodził przy prasie i przy kosiarce. Zastanawiam sie czy da on sobie radę z 2 kosiarkami 3 m na przód i 3 metry na tył? potrzebyje taki ciągnik powniewaz mam dużo łąk z przewagą torfowych i jest co kosic a przy okazji ciagnik jest lekki co nie jest bez znaczenia na torfy. Jezeli ktos miał do czynienia z takim zestawem kosiarek na takim ciagniku i moze powiedziec jak sie spisywał to moze napisac:)

Opublikowano

Zobacz,tutaj masz filmik,co prawda fendt 112km,ale radzi sobie z zestawem trzech kosiarek,więc 100km powinno dać jakoś sobie radę :) Te kosiarki mają być z centralnym zawieszeniem,czy zwykłe,bo to też ważne??

Opublikowano

Jedną juz mam, jest to clas ciągany za dyszel a druga miała by byc na przod oczywiscie zawieszana. Ta połzawieszana az takiego obciążenia na ciągnik nie daje jedynie ta na przod... No tak ale fendt to jest taki masywny ciągnik a r-ki to sa bardziej takie lekkie chociaz w sumie konie te same... nie wiadomo tez jak pod górki by dawał sobie rade...

Opublikowano

Moze i by to było dobre tylko ten traktor ma byc jeszcze z turem a wiadomo ze r-ki są bardziej zwrotne niż 6230....W zasadzie jestem juz zdecydowany na tego 5100 tylko nie wiem jak to bedzie z tymi 2 kosiarkami. 6 m na raz to juz jest obciążenie. Najwyżej pojedzie sie wolniej jak nie będzie dawał rady. powoli też szafuje;d zobaczymy jak to bedzie....

Opublikowano

W zasadzie to mam kupowac 2 traktory(5100r i 6930 albo 6630).... Potrzebuje zeby mi ktos doradził.... Zastanawiam sie miedzy JD 6930 comfort a 6630 premium.... w zasadzie potrzebuje dużą moc na wałku ponieważ w planach mam zakup prasy wilkogabarytowej, duzej przyczepy samozbierającej z rotorem 12-16 t, i z takich cieższych robot to jeszcze miał by wozic gnojowke beczka 10 tys l,transport, orka, uprawa, podorywka,

ornej mam 80 ha gleby średnie+ 25 ha łąk torfowych i zwykłych, w planach powiekszenie areału... Co prawda 6930 pociągnął by 5 skib obrotowe a 6630 4 skiby ale przy lzejszej robocie ten drugi nie spali chyba tyle co 6930.....

Opublikowano

musisz sobie zadać pytanie co jest ważniejsze dla ciebie komfortowo wyposażona wersja premium w 6630 czy mocniejsza 6930-stka?? bo z tego co się orientuje to mocowo różnica to jakieś ok. 30KM, natomiast cenowo chyba to samo (pewien nie jestem bo nie znam cenników z 2010r)... osobiście bym wybrał 6630 premium bo cenie komfort pracy... zadając pytanie w tym temacie powinieneś zobaczyć fendta również... ;) ... tak czy siak wybierasz z pośród bardzo dobrych ciągników i obojętnie na co się zdecydujesz będziesz bardzo zadowolony... pochwal się co wybrałeś...

Opublikowano

6630 Premium ma bodajże 135km,więc to do takiej prasy nie jest zbyt wiele ;) Jeżeli chcesz pracować w komfortowych warunkach to bierz premiuma,a jeżeli on ma działać prosto,długo i bezawaryjnie to bierz 6930.Ja bym wziął większego,bo ze swojego doświadczenia wiem że nadwyżka mocy w niektórych sytuacjach przydaje się.I w cięższych pracach ten silniejszy potrafi spalić mniej niż ten "słabszy".

Opublikowano

Moze i by to było dobre tylko ten traktor ma byc jeszcze z turem a wiadomo ze r-ki są bardziej zwrotne niż 6230....W zasadzie jestem juz zdecydowany na tego 5100 tylko nie wiem jak to bedzie z tymi 2 kosiarkami. 6 m na raz to juz jest obciążenie. Najwyżej pojedzie sie wolniej jak nie będzie dawał rady. powoli też szafuje;d zobaczymy jak to bedzie....

100 koni to licz kolego do jednej kosiarki do dwóch trzeba chociaż 120 koni, a licząc zapas to 140 żeby cykał jak trzeba, widziałem fendta chyba 312vario w akcji z kosiarką pottingera z przodu 3metry i z tyłu samasz2,1 to sobie jakoś tam powoli jeździł ale sam operator powiedział że dwie 3metrowe to chyba za dużo na niego by było, bo oferowaliśmy mu pożyczyć swoją tylną na wypróbowanie

Opublikowano

@Adrianos ale 312 na co miała ciężko??Tu kolega pisał że ma ciąganą z claas'a więc na podnośnik będzie trochę lżej,ale nie zmienia to faktu,że i tak 100 kucy będzie pracować na granicy możliwości ;)

Zależy jeszcze na jakiej łące się robi.Jak na jakiejś przeoranej po polu,gdzie jest równo,i twardo to da sobie radę,najgorzej jak na podmokłe łąki...

Opublikowano

ja ciagam samaszu z przodu 2,65 i z tylu pottinger 3,05m forterra 112 koni i naprawde dobrze idzie. W tym roku bede mial 412 vario, wiec mysle ze bedzie jeszcze lepiej szedl

Opublikowano

to znaczy że wolno kosicie.... u nas forterra 100 koni na granicy 95stopni C cały czas chodzi jak się kosi, prędkość to ok 20km na godzinę szerokość kosiarki 3metry i ja na jedną kładę tyle samo co tamten znajomy dwoma tzn przód pottinger 3metry i tył samasz 2,1 strasznie go blokuje i spowalnia. ma zamiar kupić na tył 3metry pottingerkę tylko będzie jeździł wolniej:D w tym sezonie 3pokos kosił już tylko czołową;) bo się samasz rozsypał

Opublikowano

ja mam łąki głównie torfowe i dlatego do zestawu dwóch kosiarek będzie ok 140 koni ciągnik bo jednak zapas musi być tym bardziej że w dużej trawie na mokrej łące i łączne 6metry kosiarek będzie miał traktor ciągnąć

Opublikowano

6630 Premium ma bodajże 135km,więc to do takiej prasy nie jest zbyt wiele ;) Jeżeli chcesz pracować w komfortowych warunkach to bierz premiuma,a jeżeli on ma działać prosto,długo i bezawaryjnie to bierz 6930.Ja bym wziął większego,bo ze swojego doświadczenia wiem że nadwyżka mocy w niektórych sytuacjach przydaje się.I w cięższych pracach ten silniejszy potrafi spalić mniej niż ten "słabszy".

Pamiętaj kolego ze 6630 premium ma na wałku tyle samo mocy co 6930 comfort poniewaz ma power boost... A ze jest to premiumka i ma troche wiecej elektroniki nie swiadczy ze bedzie sie czesciej psuł od comforta...

Jeżeli bym wziął 6630 premium to też zamiast r-ki wziął bym 6230 albo 6330....

I 6230 czy 6330 juz by miał lzej niz r-ka z tymi kosiarkami...

Dzisiaj byłem w mogilnie w chemirolu na dniach otwartych i tymi wszystkimi traktorami jezdziłem... wrażenia super.... Nawet m-ki odnosze takie wrażenie są bardzo dobrze wykonane tylko brakuje 1000 predkosci wałka a doposarzac nie ma co poniewaz w r-kach to jest w standardzie wiec po co kombinowac.... ale jak ktos nie potrzebuje wałka tylko ciągnik np do samogo tura to m-ka jest super.

Opublikowano

to znaczy że wolno kosicie.... u nas forterra 100 koni na granicy 95stopni C cały czas chodzi jak się kosi, prędkość to ok 20km na godzinę szerokość kosiarki 3metry i ja na jedną kładę tyle samo co tamten znajomy dwoma tzn przód pottinger 3metry i tył samasz 2,1 strasznie go blokuje i spowalnia. ma zamiar kupić na tył 3metry pottingerkę tylko będzie jeździł wolniej:D w tym sezonie 3pokos kosił już tylko czołową;) bo się samasz rozsypał

tylko ze ja mam czolowa bebnowa co spowalania ale i tak osiagam wydajnosc 2,5ha/h

za pottingerke 3,05 bez centralnego zawieszenia dalem 22 netto chyba rok temu

Opublikowano

Dzięki statek.Ja raczej wezmę z centralnym,ale dobra mniejsza o to.

@bekba psuł się nie będzie,ale może być na to bardziej narażony.Chyba dla ciebie będzie najlepszym rozwiązaniem 6630Premium i 6230 lub 6330.Ten mniejszy na pewno lepiej poradzi sobie z zestawem tych kosiarek niż R'ka ;)

Opublikowano

@statek a ja osiągam wydajność na poziomie 4-4,5hektara na godzinę jedną kosiarką! to jest max na dużych łąkach i mi zawsze tata samaszu 2,10 obkasza, zaokrągla kwatery podzieli a ja tylko latam ile fabryka dała, a w tym czasie tata mi już następną łąkę obrabia i tak w koło macieju