Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CZeść! Mam problem ze skracaniem pszenżyta ozimego , ponieważ nie wiem dokładnie kiedy je przyskać . W jakiej fazie wzrostu , aby dobrze skrucić , zeby nie skrócić kłosa . Chcę skracać tylko raz więc pytam się was kiedy zeby wybrać najlepszy moment na to aby oprysk zadziałał dobrze na zboże . I jeszcze mam pytanie jaki dokładnie preparat polecilibyście na skracanie na pszenżyto ? Z góry dzięki :)

Opublikowano

żeby oprysk zadziałal dobrze to, najlepiej w fazie 1 kolanka i cm nad wezlem krzewienia tak jak pisza tylko. Oczywiscie temperatura tez musi byc calodobowa w miare ok 10 st. a takze, suszy ma nie byc no i trzeba dac cos mu N :) a jaki najlepsze? jedni chwala ccc, inni modus, jeszcze inni mieszac je razem

Opublikowano

Zgadza się :) CCC jest podobno najtańszy i najsłabszy , Modus zaś podobno z wyższej pułki . Ale my nie pryskamy ani jednym ani drugim . Jeden gość pryska modusem ale to owies tylko . Sam nie wiem czym pryskać :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez hoodoowca
      witam,ze względu na pogodę nie mogę zaorać pola po kukurydzy czas leci deszczu nie widać a nasiona kupione,stalerzowałem pole- nawet nieźle to wygląda .Pole uprawione na ok 10-15cm i teraz pytanie siać ? czy nie ma sensu.Nie mam żadnego doświadczenia w takim siewie,może ktoś mi coś doradzi.
    • Przez Dziuba
      Witam. Siał ktoś z was pszenice KWS Ozon i pszenżyto Lombardo?? Jakies opinie porady będę wdzięczny😉
    • Przez szogun170
      Witam, jestem swiezakiem i chce się was poradzić. Chodzi o kolejność i rodzaj nawożenia pszenżyta. Powiedzcie czy jest ok: jesienią dolistnie plonvit + aminokwasy, z początkiem wiosny poprawka aminokwasami z siarczanem magnezu, kolejnie polifoska 21 i potem już  wiem.. chodzi mi o to kiedy siarczan magnezu i czy plonvit mogę mieszać z aminokwasami.. Pozdrawiam
      Ocb
    • Przez rolnikzwielkopolski12
      witam mam takie pytanie jaka pora roku jest lepsza na kupywanie cieląt słyszałem że gdy temp powietrza jest niższa jak 10 stopni to lepiej się powstrzymać od kupna . co sadzicie o tym ?? kiedy wy kupujecie cielaki ?
  • Dodaj nową pozycję...
v