Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ustawa o sprzedaży bezpośredniej ma wejść w życie 1 stycznia 2016 roku. Senat przyjął ją dziś bez poprawek. Nowe przepisy mają umożliwić rolnikom produkcję i sprzedaż przetworzonych produktów rolnych takich jak pieczywo, wędliny, dżemy czy kompoty produkowane w niewielkich ilościach i pochodzące w własnej hodowli.

Ustawa przewiduje, że sprzedaż do wartości 150 tysięcy euro rocznie, czyli do około 50 tysięcy złotych miesięcznie będzie opodatkowana ryczałtem w wysokości 2 procent, a rolnik lub członek jego rodziny będzie musiał prowadzić ewidencję sprzedaży w dowolnej formie, np. zapisując ją w zeszycie.

Senatorowie PiS zgłosili do ustawy 4 poprawki. W głosowaniu przeszedł jednak wniosek o przyjęcie ustawy bez poprawek.

Senator PiS Jerzy Chróścikowski wyjaśnił, że on i jego koledzy chcieli przywrócenia pierwotnej wersji ustawy w której zapisana była kwota wolna od podatku w wysokości 7 tysięcy złotych. Dodał, że poprawka podnosiła ją do 30 tysięcy złotych. Zdaniem Chróścikowskiego, opodatkowanie sprzedaży bezpośredniej może spowodować, że rolnicy w obawie przed urzędem skarbowym zrezygnują przetwarzania produktów rolnych.

Zgodnie z przyjętą dziś przez Senat ustawą, sprzedaż bezpośrednia będzie mogła być prowadzona wyłącznie w miejscu wyprodukowania produktu lub na targowiskach.

Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy co z tego wyjdzie ;) I ciekawe czy trzeba będzie mieć specjalne pomieszczenia do produkcji itp.

 

 

Właśnie...

 

Jak dla mnie to przepisy te dodadzą tylko pseudo "argumentów" ludziom, którzy i tak uważają, że rolnicy są uprzywilejowaną grupa społeczną. A na pewno znajdą się ludzie,którzy podniosą głos jak usłyszą kwoty 150 tysięcy euro i zryczałtowany podatek,2 proc, a więc zupełnie nowy ryczałt, tak niski, jak jeszcze nigdy dotąd w polskim systemie podatkowym… To znaczy, że od wspomnianej kwoty, od 600 tysięcy zł, rolnik zapłaci podatek w wysokości 12 tysięcy zł. " Znowu rolnik wyjdzie na bogacza.

 

Moim zdaniem na początek wystarczyła by pierwsza propozycja kwota wolna 7000. Jakbym miała zrobić np. dżemy z własnych truskawek, to nie wiem jakbym miała się starać to nie wyprodukowałabym tyle żywności ;-)

Oczywiście produkcja odbywała się "tradycyjnie" czyli rondel z grubym dnem na domowej kuchence gazowej :-) Tak jak to w każdym domu. 

Skoro to miałby być dodatkowy dochód to osiągnięty właśnie w taki sposób, a nie,że najpierw muszę przebudować pół domu,żeby stworzyć sobie miejsce do wytwarzania. 

 

Jakoś pół Polski żyje z babcinych słoików i nikt jeszcze na zdrowi nie ucierpiał z powodu złych warunków sanitarnych w jakich babcia wytwarzała swoje przetwory. 

 

 

Druga sprawa to sprzedaż na targowiskach czy z gospodarstwa. W mojej okolicy (blisko dużego miasta) nikt nie chodzi na targowisko (wyjątek BioBazar) tylko idą do Biedronki czy do hipermarketu. Nie każdy też będzie zasuwał do babci na "koniec wiochy" ,żeby sobie kupić dżem. Mogliby dopuścić do sprzedaży np. małe sklepiki. 

Edytowane przez lolkak
Opublikowano

Prezydent podpisał ustawę ale wejdzie w życie od 1 stycznia 2016.

Ciekawe  jakie będzie jeszcze spełnić warunki aby faktycznie można było legalnie sprzedawać wędliny itp.

Może cena trzody nieco wzrośnie jak zaczniemy sprzedawać we własnym zakresie to co wyprodukujemy...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez marluk
      witam,
       
      Czy ktos z was dziala w ramach MOL? Ciezko jest spelnic wymagania? Jak to wyglada w praktyce? Chcialbym przetwarzac mieso swin na wyroby, w sumie nie tylko swienie drob tez, jakies owoce na soki i dzemy. Mam budynek, wystarczy pewnie go zaadoptowac zeby przeszedl przez wymogi i ok.  Chcialbym zapytac kogos kto juz przez to przechodzil albo mial stycznosc...
    • Przez cytryna
      Witam
      Chce uzyskać decyzje pozwalająca na sprzedaż bezpośrednia wobec powyższego należy spełnić kilka wymagań m.in. trzeba przystosować pomieszczenie do przechowywania jajek. Stado na razie nie będzie duże ok  50 sztuk. Nie mam pomysłu jak zorganizować takie pomieszczenie dla tak niewielkiej ilości jajek. Jak to wygląda u was ?
    • Przez Darozioom
      Witam wszystkich forumowiczów
      Główną działalnością mojego gospodarstwa jest produkcja warzyw. Moimi największymi odbiorcami są 2 Domy Pomocy społecznej położone niedaleko mojej miejscowości. Ostatnio zauważyłem też że kupują one bardzo duże ilości tuszek drobiowych, oraz jajek dla swoich podopiecznych. W mojej głowie narodził się pomysł zagospodarowania budynków na mojej posesji które kiedyś były wykorzystywane do produkcji zwierzęcej, jednak od wielu lat pełnią rolę magazynów na złom, i różne inne niepotrzebne rzeczy. Jeśli chodzi o sprzedaż warzyw to od tego sezonu zamierzam sporą część mojej produkcji obierać i pakować próżniowo dzięki czemu do odbiorcy będzie docierał gotowy produkt. W analogiczny sposób chciałbym zrobić z tuszkami kurczaków.
      Bardzo proszę forumowiczów o podpowiedź czy jako gospodarstwo mogę sprzedawać produkty do stołówek, restauracji, sklepów?
       
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v