Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam-nie znalazłem takiego tematu na forum (jedynie zbliżone )-więc piszę tu.

Ostatnio zmieniałem filtry w ciągnikach-w Ursusie i Zetorze wiadomo- Filtron,Exmot,Sędziszów.

Wiadomym jest że firmy produkujące ciągniki nie produkują do nich filtrów-więc np. jakiej firmy filtry siedzą w JD ?(ponoć Donaldsona)

A w innych markach ciągników ?

A której firmy filtry są dobre ?

Które z kolei należałoby omijać szerokim łukiem :rolleyes: ?

Opublikowano

Ciężki temat chyba :rolleyes: W MF nie potrafie określić marki oryginalnych filtrów, wszystkie mają znaczek MF ale np. powietrzny Donaldson jest praktycznie identyczny z oryginałem...

Opublikowano

@mirasek powietrza są najprawdopodobniej MANN , powietrza masz Donaldsona założony ??

Ja mam wewnetrzny z Bepco a zewnętrzny z Filtrona i jakościowo są OK reszte filtrów mam założonych z Bepco i patrząc na relacje cena jakość wypadają dobrze , przy silniku to paliwa pasują od 3p / MF 255 a oleju silnikowego to jest z sędziszów PP 10.4 taki sam jak w VW LT

Wole kupić taniej filtr i go częściej wywalić (powietrza ) bo jak w kurzu się pracuje to po dniu jest tak zabity szkoda że nie ma jakiegoś odśrodkowego

@jaro odnośnie tego który dobry to polskie nie są złe porównywać ceny z orginałami u Korbanka nie ma sensu

Z filtrem od przekładni nawrotnej miałem tak ze orginał wytrzymywał 300 mth i 250 zł trzeba wydać teraz za tą kase kupie 5 z BEPCO tylko nie mają uszczelki ale pasuje za grosze oring 60x2 albo 60x3

W 330 miałem taką sytuacje ze zaczoł cieknąć filtr oleju na tym zaprasowaniu blachy ale to chyba od jazdy mojego wója przy zwożeniu Kuku , zrobił najwięcej kursów do sieczkarni ciapkiem +D47 z burtami 120 cm , dawał mu zdrowo po grach , ciśnienie na zegarze jest 6 atm ( stare zegary z białą tarczą )

Teraz muszę do sieczkarni NH kupić filtry do powietrza są sporawe w porównaniu do tego co jest w MF

Opublikowano

@piootr-"Wole kupić taniej filtr i go częściej wywalić (powietrza ) bo jak w kurzu się pracuje to po dniu jest tak zabity szkoda że nie ma jakiegoś odśrodkowego"-to gdzie jest ten filtr umieszczony że tak się zabija ?U mnie niby jest z przodu-a tak właściwie to czyszczę go tak bardziej dla zasady :rolleyes:-jakoś mało na niego leci kurzu

Opublikowano
@mirasek powietrza są najprawdopodobniej MANN , powietrza masz Donaldsona założony ??

Ja mam wewnetrzny z Bepco a zewnętrzny z Filtrona i jakościowo są OK reszte filtrów mam założonych z Bepco i patrząc na relacje cena jakość wypadają dobrze , przy silniku to paliwa pasują od 3p / MF 255 a oleju silnikowego to jest z sędziszów PP 10.4 taki sam jak w VW LT

Zewnętrzny mam Donaldsona, wewnętrzny jeszcze oryginalny. U mnie obudowa filtra jest z takim minicyklonem ale wkład też sie zabija szczególnie w uprawie jak mocno kurzy. Sytuacje poprawiłby wlot powietrza wyprowadzony pod krawędź dachu, chciałem coś z tym cudować ale nie bardzo jest jak przeprowadzić rury i odpuściłem.

Paliwowy jakiś od 3P, olejowy Fiaam Filter FT4805 ale używałem różnych i było OK. W skrzyni wszystkie Bepco.

Opublikowano

Też myślałem myślałem o takim przerobieniu wlotu ale i tak przydałby się na wlocie taki cyklon jak np w ciężkich ursusach jest

Masz 1 akumulator jeżeli tak to spróbuj go wywalić na prawą strone pod kabine tam gdzie w moim jest dodatkowy zbiornik paliwa a do wlotu powietrza troche kolanek i zmieściłby się przed chłodnicami taki cyklon

Ja mam gorzej bo mam dodatkowy zbiornik ale pomyślałem że można zrobić skrzynke pod podstawą do obciążników przed przednią osią i wtedy uda mi się coś z tym cyklonem wymodzić ale nie teraz bo nie mam czasu sporo sprzętu mam rozgrzebane a wiosna blisko :rolleyes:

Zrób fote swojego filtra

Opublikowano

nie widzisz jak na tej stronie jezdzi tam i z powrotem reklama filtrow.mannowskie tez maja albo poszukaj na allegro podajesz numer i kazda firma ci odpisze jaka cena.ale z wlasnego doswiadczenia wiem ze najtaniej to bylo w normalnym sklepie :) .nie wiem czy mannowski filter jest wart 3 razy tyle co polski odpowiednik- w moim przypadku taka byla roznica w cenie