-
Podobna zawartość
-
Przez donweter1989
No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
-
Przez Gość
Witam czy ktoś z was prowadzi dwa oddzielne gospodarstwa z zoną chodzi mi oto ze żona chce mi oddać paliwo z swoich hektarów+ za bydło bo ja jestem na wacie same paliwo da się przepisać ale bydło w gminie nie wiedzą bo jestem jedynym takim przypadkiem i mają to w d*pie żeby to sprawdzić czyli jeden głos w te czy inną stronę nie robi dla nich różnicy.
-
Przez poziomka
Mamy krowe w 2 laktacji która się wycielila 15.02 miała ciężko poród bo lep uciekalał cielakow i i dopiero złapiac za szczękę wet dał radę. Dostała glukoze i wapno pierwszego dnia drugiego tak samo później przyjechał lekarz obadal i dal leki od gorączki nic nie pomogła to kolejnego dnia leki znów i płukania nic nie pomogło i teraz dał magnez bo mówi że może ma coś w środku miał ktoś coś podobnego? Co jej może być
-
Przez Gość
Witam! Tak się zastanawiałem czy jest możliwe zaprojektowanie i wyposażenie obory na 150 sztuk bydła mlecznego aby celem było 4 roboczogodziny dziennie do obsługi stada. Macie jakieś doświadczenia, spostrzeżenia?
-zadawanie paszy(np. Jedna czy więcej grup, a czas sporządzania paszy?) robot do podgarniania? Stacje paszowe/dokarmianie na hali jak by jedna grupa
-dojenie( potężna hala udojową na takie stado tylko jaka? Może karuzela albo bok w bok?) celem aby dój trwał max 2 roboczogodziny dziennie
-odchów cieląt( stacja odpajania/ butki indiwidualne z taxi/ czy może kilka krów i cielaki w jednym kojcu?
-czyszczenie legowisk (ściółki nie biorę pod uwagę. Głębokie legowiska na separacje z gnojowicy/ materace na deltach/ a może nowy odkurzacz Lely 😀
dodam ze te 4 roboczogodziny mają wystarczyć na całe stado czyli krowy cielęta oraz młodzież. Inseminacja czy inne zabiegi weterynaryjne już zakładam na to dodatkowy czas.
-
Przez Pieanna
Witam. 😊Może któryś z forumowiczów orientuje się jak wygląda proces( i czy jest możliwy) oddania dwuletnich simentali mięsnych pod ocenę pzhipbm? Zakupiliśmy pięć lat temu czystorasowe jałówki simentali z papierami pod zacielenie. Krowy były sztucznie kryte simentalem mięsnym. Cieliczki które urodziły się u nas zostawiliśmy na mamki. Czy po przystąpieniu do związku tylko nowonarodzone cielaki można zgłaszać pod ocenę czy takie dwuletnie sztuki też. ? Jeżeli tak to jak wygląda taki proces?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Wyznaczanie granicy.
Budowa chlewni