Skocz do zawartości

Pług z wałem zagęszczającym czy osobno pług i wał?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

planuje kupic wal Jak wygląda transport wału na polu czy plug musi orac zeby ciagnac wał czy moge np na drugi koniec pola ciagnac wal bez orania ??

Opublikowano

z tego co gadalem z gosciem z kvernelanda i z jednym traktorzysta to wal to jest to samo co jedna odkladnia w plugu - czyli zapotrzebowanie okolo 20-30km

Ma rację, ale to się tyczy packomatu, co do ciągnietego na ramieniu campbela, zapotzrebowanie na uciąg zależy od rodzaju gleby średnicy pierścieni i kąta natarcia pierścienia, na piachu campbel potrafi zapaść się po oś i zbierać nawet ponad 40 KM

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Opór podłoża jest ściśle powiązany ze średnicą, kątem natarcia pierścieni, ale równie ważnym czynnikiem jest masa... :)

Opublikowano

Chłopaki odświżam temat, chcem się dowiedziec jaki wał bedzie lepszy zrobiłem już ramie (packomat) do pluga i został mi tylko wał i właśnie nie wiem jaki zrobic czy dac jeden rząd porządnej kolczatki czy też wał strunowy taki konkretny czy może jednak rurowy srednica 50cm??? Ziemie mam 4-5 klasa nie są one zabardzo ciężkie, mi nie chodzi o rozbrylenie gleby tylko o jak najwieksze jej dociśnięcie. Prosze o podpowiedzi.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Najlepsze dociskanie podglebia oferują wały pierścieniowe i otwarte. Kolczatka pracuje punktowo i płytko około 5 cm, dobrze kruszą, ale głębiej słabo ugniatają, wał kolczasty jest dobrym uzupełnieniem wału Campbella albo innego wału o działaniu wgłębnym. Strunowy zagęszcza wierzchnią warstwę, intensywność działa silnie zależna od prędkości i ma właściwości raczej doprawiające aniżeli stricte ugniatające. Jeżeli nie masz kamieni, nie orzesz na mokro to rurowy mógłby być ok, ale musiałby mieć gęsto ułożone rury, dodatkowe dociążenie, bo sam w sobie jest lekki. Z tym, że nawet ciężki rurowy nie zastąpi tradycyjnego wału Campbella. :)

Opublikowano

No ale sluchaj ile waży Cambell wlasnie 200-300kg bo mi trzeba cos okolo 2m szer, to ja nie wyobrazam sobie gibnac pluga z takim wałem na packomacie, no też tak mysle nad rurowym jak mówilem srednica 50cm i 8-10 strun(rur) planuje dac taki wał jak w agregacie Metal-fach bo to kilka minut i mam takowy wał, mówiąc dla kolegi to po robocie na zakładzie by wyspawał odrazu.

Opublikowano

panowie i konstruktorzy made in garage

mam taką sprawę

mam wał cambella i chce go przyczepić do pługa obrotowego

wał nie ma tych uchwytów pod pług jest on typowo ciągany wał

a ja chciałbym go jakoś skompletować z pługiem tylko w jaki sposób ??

a może jakoś go zaczepić na przedni tuz tylko ze to obrotówka a orać na zagony nie chce

może wy macie jakieś pomysły

pomóżcie

chciałbym to zrobić do wiosny

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@kobra89 jak chcesz żeby był efekt to niestety, ale musi być masa.... ile mogłem tyle pomogłem.

Opublikowano

Zakładał ktoś ramię do wału do pługa Kuhn Master 102? Znajomy diler twierdzi że takowe ramie trzeba zamówić od razu a nie można go później dokupić bo pług nie ma specjalnych uchwytów. Prawda to??

Opublikowano

Ja mam pola mozajkowe(raz piachy raz ciężka) do pługa stosuje wał Cambella ciągany podwójny i jak na razie nie ma kłopotów z wyhaczaniem czy zaczepianiem poprostu kwestia wprawy sam wał waży około 600kg a co do przewożenia to albo na przedni podnośnik albo jak jest blisko to na łańcuch i za pługiem.

Opublikowano

to i ja tu zadam pytanie, jaki wał będzie lepszy ?

- ciągany za pługiem podwójny cambell, np: Expomu "Duo", szerokość dobrana pod pług

- czy zawieszony na przedni TUZ wał Cambella szerokości agregatu uprawowo-siewnego z włóką typu Exspom "Uniwersal Bis"

zasadnicze pytanie jest takie, czy wał ciągnięty bezpośrednio za pługiem robi taką samą robotę co wał opuszczony na przednim TUZie w czasie siewu (dodatkowo posiada włókę) ? jaka jest zasadnicza różnica, czy lepiej jest ubić glebę przy orce czy można to zrobić przy siewie ?

z góry dziękuje za odpowiedź bo mam zamiar kupić wał ale zdecydowac sie nie mogę :unsure:

Opublikowano

Według mnie i z mojej praktyki widziałem, ziemia szybciej osiądzie o ile zaczpisz podwojnego Cambella za pługiem, bo wiadomo ze tego samego dnia siac nie bedizesz a tak popada na to deszcz i ziemia w oczach osiada.

Opublikowano

Wał ciekawy, trochę słabo widać jak to jest skonstruowane chyba wał z takimi wykorbieniami i każdy pierścień na osobnym łozysku.Sprytne, może bardziej awaryjne ale ucieka sporo wymiaru no i wagi.Mam akurat Kvernelanda na sprężynie 4-skiby+wał pierścieniowy z broną na pakomacie, szerokość 1,5m i Renault 125KM ma co robić.Ten wał i waga pługa zabierają mi 50cm orki, bo wcześniej ciągałem inne pługi z 1,8-2m szerokości roboczej, ale pole po tym wałku to poezja, aż szkoda wjeżdżać na nie z siewnikiem.