Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I sam sobie odpowiedziałeś. Tańsze bo PBZ. Kryte choć jakimś mięsnym knurem czy też PBZ ? Poza tym gdybym miał możliwość kupna prosiąt od kolegi @lukaczmarek chętnie bym skorzystał.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@POL1 na dzien dzisiejszy 230 zł kosztuje holender tylko ze on ma około 21 kg.

Ja już to pisałem wiele razy mam pic 410 lub duroc-pietrain.

Przyrosty masz bardzo dobre, bo jeśli dorośnie w 3,5 miesiąca do 155 kg to ponad 1,2 kg dziennie. U mnie kształtują się (w zależności od chlewni na której są i żywienia) od 900g do nawet 1110g, no ale średnio można spokojnie przyjąć 1000g (mówię tu o całości a nie poszczególnych sztukach).

Edytowane przez lukaczmarek
Opublikowano

Zadko trafić miot by były równe sztuki popatrz na moje że ze 2-3 są mniejsze.U mnie zawsze tak jest.Jak kupuje miot to ze 2 zawsze są mniejsze.U mnie zawsze od poczatku idzie 25kg prowitu na 150 kg mieszanki zbożowej .Do tego Dolfos WT.

Ale i tak najważniejszy jest gatunek.

Opublikowano

Ja jak sprzedaje to te mniejsze zostają u mnie na tuczarni a reszta idzie do klienta. W praktyce wygląda to tak że jak mam zamówienie na powiedzmy 40 czy 50 sztuk a w kojcu jest ich 60-70 to z nich wybieram te najładniejsze a te które odstają wagowo lub mają inne wady ida do mnie na tuczarnie. Zwykle różnica w sprzedawanych sztukach mieści się w przedziale 27+-2 kg

Opublikowano

No to ładne sztuki.U nas czasem na targu też trafiają się SUPER mioty , ja jak szukam prosiąt to zawsze takie by były szerokie i długie najlepiej rozłupane na plecach i fajnie jak mają te plamki szare typowe dla mięsnych ras.

Opublikowano

U nas kupców nie brakuje na takie od 100 do 150kg.

6 mc od urodzenia do sprzedazy i tylko 115kg? :blink: :blink: :blink: a provit jaki dajesz do zboża i w jakiej proporcji?

Opublikowano

5,5-6 miesięcy od urodzenia do sprzedaży to jest zupełnie normalny i dobry wynik. Bo przy maciorze są 4 tygodnie po tym czasie mają średnio 7 kg. Żeby urosły o kolejne 20 kg trzeba około 6 tygodni co już daje nam 2,5 miesiąca. 3-3,5 miesiąca na tuczarni i pół roku się robi

• Like 1
Opublikowano

A przecież można napisać że mają przyrosty 2 kg na dzień i od urodzenia w 3 miesiące są kabany po 150 kg ,przecież klawiatura wszystko przyjmie, normalnie śmiech na sali

Nie słuchajcie takich bzdetów jak opowieści @POL1

Opublikowano (edytowane)

Chłopcze mało wiesz a dużo mówisz , już na innym forum tez tacy co Ty byli jak pokazałem rok temu fotki i zdjęcia to im uszy opadły.Są świnie co za 6 mc chodżbyś jak chował to do 120 Ci nie urosną a są takie że ida w oczach , wystarczy popatrzeć na budowe prosiaka i wszystko jasne, dobra pasza + dodatki i wszystko w temacie.

A że twoje idą jak idą to cóż nie moja wina że nie rosna Ci tak jak innym. :rolleyes:

Edytowane przez POL1
Opublikowano (edytowane)

Tak.To taki dodatek ,raz dziennie, ziemniaki parowane posypane paszą .

A osobno paśnik z paszą.

Wtedy dawałem ziemniaki bo nie miałem co robić z nimi bo były za darmo.Ale to symbolicznie.

Teraz idą na normalnej 150/25kg prowitu.

Miałem z 2 lata temu miot kupiony na targu w zimie w styczniu było ich 12 ale jak zyje jeszcze takich swinek nie miałem.Kuzyn i sąsiad to nie mogli się nadziwić jak szły w oczach , nie wiem co to był za gatunek ale coś takiego jak ten bo miały te ciapki na plecach z internetu znalazłem http://img145.imageshack.us/img145/2995/dsc02344ip.jpg

Edytowane przez POL1
Opublikowano

No na kartoflach to będą super przyrosty-technologia z przed 20 lat, zresztą widać jak równo rosną na filmiku, a i nowoczesną chlewnię masz :rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

Nie mam chewni jak większość tutaj , mam zwykły chlew na 2 mioty swin i tyle się czasem chowało.

Przedstawiłem tylko jak u mnie to jest-Tyle.

Nigdy się nie nastawiałem na hodowlę zwierzat bo nie mam na to czasu.Jestem zwykłym wiejskim rolnikiem o małym areale.

A to czy mi ktoś wierzy czy nie to już nie mój prooblem.

Miot nigdy nie masz równy , sam dobrze wiesz o tym zawsze 2-3 sztuki masz mniejsze.

Co do paszy to 150kg pszenzyta mieszanego z jęczmieniem + 25 kg provitu + dodatki witaminowo zapachowe.--TYLE.

O tym że na kartoflach samych swinie nie urosna to każdy wie , ale musiałem coś z ziemniakami zrobić więc dawałem świnią , ale i tak szły super.

Edytowane przez POL1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v