Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

może mi ktoś powiedzieć czemu te części to ursusów to takie gówno za przeproszeniem ostatnio kupiliśmy widełki do skrzyni i były krzywe i miały za mały otwór a tak w ogóle to nie wybijały biegów, na nowe przednie zwrotnice łożysko nałożyłem palcami i musiałem trzymać bo spadało z osi a wałek rozrządu do czwórki turbo miał krzywki o milimetr za małe co się dzieje z tymi częściami

Opublikowano

Jak sie wypowiadalem w innych tematach - te nowe czesci sa robione z byle czego (tzw . plastelina ) ....jak cos wymieniac to najlepiej szukac gdzies na allegro badz w innych zrodlach - czesci produkowanych w dawnych latach, bo byly starannie robione

Opublikowano

to jest wlasnie prywatne rzemioslo :angry: ja ostatnio kupilem pochwe chyba tak to sie nazywa tam gdzie sa hamulece to dziury na blotniki byly zle odlane i mam troche krzywy z tego powodu :angry: :angry:

Opublikowano

Niektóre sklepy sprowadzają najtańsze części i takie są tego efekty, poza tym jest duża różnica w częściach produkowanych nawet przez te same zakłady. Najlepiej brać ze sobą stare i dokładnie przemierzyć.

Opublikowano
Wszystkiego sie nie przemierzy. Ja kiedyś kupiłem pompkę hamulcową co nie chciała nawet płynu zaciągnąć. ;)

no to ja miesiąc temu kupiłem pompkę hamulcową (w niebieskim kartoniku była) no i tez koło nie hamuje -teraz specjalnie trzeba jeszcze raz wymontować i jechać do agromy bo tacy.... (nie powiem kto) sprzedali bubel...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja z czujnikiem oleju w C330 miałem taką hecę że wymieniłem jeden, i po tygodniu zaczął lecieć, wymieniłem na gwarancji i dali drugi i po 3 dniach zaczął lecieć, i tak 5 sztuk wymieniłem aż facet w składnicy doszedł do wniosku że mam za wysokie ciśnienie i mam je zmniejszyć (myślę sobie jak? chyba facet jest wczorajszy) i poprosiłem o zwrot kasy. Jakoś następnego dnia byłem w Warszawie i po drodze w Staroźrebach były wystawione maszyny na placu i podjechałem i tam kupiłem, ale zapłaciłem 2 razy tyle i jak narazie działa do dziś.

Opublikowano

Najlepiej starać się kupować (w miarę możliwości) oryginalne części zetorowskie. Co do tego gdzie są produkowane to słyszałem, że nawet w tak egzotycznym kraju jakim są Chiny :rolleyes: A wiadomo jakiej wątpliwej jakości są to wyroby. <_<

Opublikowano

Ja nie napisałem żeby kupować najdroższe. :rolleyes: Czasem warto pomyślec nad regeneracją zużytej cześci a nie zaraz kupować nowej w myśl zasady bo NOWA to... <_<

Opublikowano

Myśmy kupili tarcze hamulcowe to jedna na wałek ze zwolnicy weszła z pomocą młotka tzn kilka razy sie ja poprzeciągało po tym wałku żeby sie dopasowała i ładnie wskoczyła przy zapinaniu zwolnicy a ta druga to w ogóle otwory nie pasowały.

Opublikowano

W sprawach tych niebieskich pomp wodnych to nie ma o czym rozmawiać, dziadostwo do potęgi ntej. Mało brakło a miałbym wentylator w chłodnicy. Nauczyłem się kupować oryginalne części zamienne ursusa i nie narzekam, cena trochę wyższa, ale jakość do niej adekwatna. Pojawiły się korbowody do C 360 na alledrogo za 50 zł sztuka marka no name, kto bierze na próbę? :huh:

Opublikowano

Ostatnio kupiłem pompe podnośnika do C330 (wzmocnioną) i po założeniu wogóle ciśnienia nie dawała, ba po zdjęciu jej można było swobodnie ją palcami przekręcić co jest niedopuszczalne, więc wysłaliśmy ją z powrotem na zasadzie reklamacji, pompa wróciła po tygodniu, (podobno naprawiona) zakładamy i... to samo co poprzednio, małe ciśnienie, więc znowu zdjeliśmy, starszy sie wku**ił i odwiózł z powrotem i powidział gościom ze sklepu, że to kupa gruzu, i mówi, że żąda nowej pompy... Mają przysłać nową, zobaczymy jak dalej sytuacja sie potoczy... :huh:

Opublikowano

Jak ustawiałem wtryski do c-360 to na 10 szt. 6 było dobrych, 4 do reklamacji, mało tego jak te 4 końcówki przysłali to dalej lały i to jeszcze Warszawskie. Dwa lata temu robiłem mały remoncik przy c-4011 przy okazji wymieniłem chłodnice. Stara chodziła ok.30 lat a nowa już po roku niedomagała- sito się zrobiło na dnie lała jeszcze bardziej jak stara. Wniosek Nie kupować chłodnic KADA- mam duuuuuuuurzo reklamacji.

Gość maciek08
Opublikowano

niestety oszczędność prowadzi do takiej jakości... niedawno ojciec kupił regenerowana pompę hydrauliczną i rozdzielacz do c360, pompe wspomagania do zetora 8011. Jedynie rozdzielacz działa jak nalezy. wspomaganie nic się niepoprawiło a do c360 kupił po tygodniu nową pompę zetorowska i teraz to widać że ma chęci do pracy.

a jako ciekawostka w skrzyni c360 (1984r) niemiałem remontu od nowosci a wszystkie koła zębate są jak nówki tylko łożyska zaczynają sie sypać. ;)

Opublikowano

Dużo osób pisze przy wyborze ciągnika że: "kup ursusa bo części są tanie" ;) . Tanie i gów.... ;) , a z tego tematu wynika że więcej kasy trzeba włożyć w części niż do zachodniego i jeszcze robocizna jest większa bo trzeba kilka razy podchodzić do wymiany tej samej części

Opublikowano

marcin87 - bluznisz oj bluźnisz ;)

Nawet oryginalna część zetora którą wstawisz do ursusa będzie tańsza niż zakup oryginalnej części do czegoś zachodniego (o porównywalnej mocy).

Poza tym niedługo pojawią sie tanie zamienniki do zachodnich ciągników a stanie się tak bo przybywa ich na polskim rynku (na razie jest mało zachodnich ciągników to i części mało schodzi)

Opublikowano

czesci sa tanie bo rynek tego sam chciał wiec nie miejmy pretesji do producentów bo sami tego chceliśmy, sa dostepne czesci dobrych producentów którzy robili komponenty dla ursusa i innych producentów ciagników ale ceny sa zmaczenie wyzsze. mozna dostac nawet siedzenia do 360 polskie alecena jest zaporowa gdyż impor kosztue 207 złotych w detalua poduszka siedzenia gramera sama misa kosztuje okolo 350-400 zł. wiec nie przesadzajny z tymi narzekaniami gdyż pompy wody maja pracować tylko 100 mtg. bo na tyle godzin pracy sa przygotowywane łożyka kryte.