Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja też ogrzewam dom zbożem a konkretnie owsem. mam specjalny piec do tego. powierzchnia ogrzewania to 200 m2. zużycie 100 kg na 40 godzin. próbowałem także palić żytem a jutro mam zamiar spróbować łubinem.

Opublikowano

piec ma z boku pojemnik na zboże w tym pojemniku jest na dole ślimak który transportuje zboże do pieca. w piecu zboże to jest dostarczane do takiej roterki która jest zakończona kielichem. w tym kielichu spala się to zboże. u góry jest żar i ogień a zboże wydostaje się z pod spodu i zostaje spalone na górze w kielichu. to tak w skrócie. na piecu z owsa uzyskuje temperature na poziomie 55- 57 stopni. więcej nie da rady z owsa wyciągnąć. jak mieszałem z żytem to temperatura była wyższa nawet 60 stopni. czystym żytem jeszcze nie próbowałem .

Opublikowano

Marcin te 100kg wydaje mi się trochę dużo no ale Ty nie masz specjalnego palnika pod kontem zboża?

Sądząc po Waszych wypowiedziach to rzeczywiście duzo... miała być taka oszczędność opału po momntarzu nowego pieca ale różnicy nie widzę w porównaniu z tym z przed 20stu lat

Węgla cos okolo 70kg szło... A moze to kwestia ustawienia pieca?

Opublikowano

ja swój piec ustawiałem dwa dni . pierwszy zgodnie z instrukcją i nic cały dzień zmarnowałem. na drugi dzień ustawiałem go po swojemu. pierwsa rzecz jaka zwróciła moją uwagę to siła wiatru jaką daje dmuchawa. według mnie powinna być jak najmniejsza wtedy zboże ładnie się pali i przede wszystkim go nie wydmuchuje z paleniska. nie chce mi się znowu wierzyć że ktoś zużywa tylko 20 kg na dzień. pewnie do tego jeszcze taczkę drzewa spala ale zapomniał dodać.

Opublikowano

innych ustawień w sumie już nie ma. mój piec ma taki mały komputer. na nim programuje ile sekund ma podawać zboże do paleniska i jak długa ma być przerwa pomiędzy poszczególnymi podawaniami.ale to każdy musi sam ocenić. czy zboże jest podawane za szybko bo się przesypuje czy za wolno bo w kielichu robi się dziura z braku zboża. najważniejsze to ustawić siłę wiatru ja mam ustawione na 25 %. ustawiam jeszcze kiedy piec ma się wygasić . chodzio to przy jakiej temperaturze ma zgasnąć żeby na darmo zboża nie zużywał. u mnie jest to 65 stopni ale na owsie takiej temperatury nie osiągnie więc to takie zabezpieczenie mało potrzebne. piec chodzi 24 h non stop. dzisiaj go wygasiłem na noc chcę zobaczyc jak przerwa w paleniu wpłynie na szybkość nagrzania mieszkania i zużycia zboża.

Opublikowano

Ja chyba chyba kupie owies bo dzis bylem na skladnicy i jak zobaczylem ceny opalu to myslalem ze zawalu dostane.A tak nie w temacie to pale slonecznikiem i przyznam sie ze w polaczeniu z drewnem bardzo dobrze sie pali nawet mokry.Powiedzcie mi ile kg owsa zuzyje na ogrzanie domu 320m2 palac przez 16h?

Opublikowano

nie chce mi się znowu wierzyć że ktoś zużywa tylko 20 kg na dzień. pewnie do tego jeszcze taczkę drzewa spala ale zapomniał dodać.

Kiedyś byłem w firmie która sprzedaje te palniki i ludzie różnie mówią jeden mówi że dużo drugi że mało spala, no ale trzeba też wziąć pod uwagę czy dom na górce stoi czy nie no i jaka powierzchnia a i czy jest ocieplony. U mnie na wsi jest nawet 5 stopni różnicy między różnymi miejscami a wcale nie tak duża wioska.

Opublikowano

Od trzech lat mam piec na z podajnikiem w którym można spalać ekogroszek pellet owies i inne zboża.Przy dórzych mrozach -10 spalanie owsa ok 70kg na dobę.Ustawiony na 67 stopni,żeby grzał wodę domycia,bo do samych grzejników wystarczy 50.Do zasypu wchodzi 3 worki.Największym plusem jest to,że nie trzeba sie uganiac za opalem bo rośnie na polu po kosztach produkcji.

Opublikowano

O ile mnie pamięć nie myli to był już ten temat poruszany. My palimy w zwykłym piecu żytem i przy jesiennych spadkach temperatury takie paliwo sprawdza się ale zimą bez węgla się nie obejdzie, gdybym miał piec z podajnikiem to myślę że to dobre rozwiązanie problemu drogiego opału a poniżej ciekawy link odnośnie palenia zbożem

Min. Sawicki pszenicą napali w piecu? - Biznes - Informacje - portal TVN24.pl - 03.09.2009

Opublikowano

dzisiaj próbowałem palić łubinem i niestety się nie dało. łubin zadusił ogień. ale jak go pomieszałem z owsem to się spala bez problemu. podobna sytuacja jest z żytem. sam się nie chce palić ale z owsem idzie ;)

Opublikowano

mam ;) no ogólnie nie jest źle. trochę trzeba się pobawić z ustawieniami. nie wiem czy tez tak masz ale u mnie owies wlatuje tam w tą komorę dmuchawy ;/ i co jakiś czas muszę wygarniać

jestem zadowolony z pieca.

• Thanks 1