Skocz do zawartości

nawozy z lubonia opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

czy ktoś z was stosowal nawozy z lubonia? dokladnie chodzi mi o lubofosa corn? jak z ich efektywnoscia i czy cena idzie w parze z jakoscia?

czy lepiej dac sobie spokoj tymi nawozami i kupic popularna "polifoske"

Opublikowano

Corna nie stosowałem ale lubofoske i lubofos tak i skład się różni od poli więc musisz się więcej ton nadźwigać ,a lubofos jest dodatkowo w grubszym ziarnie co jest uciążliwe w ustawianiu rozsiewacza i dodatkowo mocno pyli

Opublikowano

użytkowałem od 3-4 lat efekt nie był powalający, skład lubofosu jest dosyć ubogi, szczerze odradzam, kup lepiej polifoski droższa ale widać efekty po niej

obłożysz solidnie obornikiem, jak masz to i gnojowicą zlej kup polifoski, moczniku i potem w opryskiwaczu daj mocznik i efekt będzie za***isty :)

Opublikowano

i nie polecam spieszyć się z siewem kukurydzy jak ziemia nie jest zagrzana bo osłabi Ci kukurydzę tylko i spowolni wzrost :)

kiełkowanie przepraszam i zapomniałem o soli potasowej tak jak kolelga wyżej wspomniał :)

Opublikowano

wlasnie sol plus fosforan tez wchodzi w gre ale dalej sie zastanawiam, mialem jeszcze brac pod uwage corna z yary ale troche drogo wychodzi :o

ale patrzac na wasze komentarze to chyba zrezygnuje z tego lubofosu;O

a to ze nie ma co zawczesnie siac to sie zgodze, w tym roku zasialem sobie pare ha bodajze 5 kwietnia to szalu nie bylo, lepiej wyszla qq siana po 20 kwietnia:O

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Prosze o opinie na ten temat ,tych którzy stosują tą forme nawożenia.
    • Przez Paula98r
      Dzień dobry. W ubiegłym roku wprowadzono obowiązek ewidencji nawożenia azotem.  Zwracam się do osób, które same zajmują się pisaniem azotanów. Jak obliczyć zawartośc azotu jeżeli obornik od świń i bydła jest zmieszany? Oczywiście są przykłady jakie agencja podała na stronie ale wszystko jest podane osobno. 
    • Przez rami
      witam może któś stosował te nawozy dolistne jak działają i czy jest sens je  zastosowac 
    • Przez remus2893
      W jakim odstępie czasowym można zastosować gnojowicę po zastosowaniu saletry amonowej na łąki 
    • Przez yacenty
      Witajcie,
      czy ktoś z Was próbował na własnej skórze zmiennego dawkowania nawozów azotowych?
      Zastanawiam się nad zastosowaniem zmiennego dawkowania RSM.
      Mam już opryskiwacz z GPS i bez problemu mogę w nim zrobić zmienne dawkowanie. Jest to uboga wersja zmiennego dawkowania bo cały opryskiwacz daje taką samą dawkę - nie da się niestety zrobić zmiennego dawkowania per sekcja opryskiwacza, bo mój opryskiwacz nie potrafi sterować aż tak dokładnie sekcjami.
      Inwestycja w opryskiwacz to jednorazowo 500E za odblokowanie funkcji VRA.
      Teraz pytanie, czy ktoś z was stosował mapy dawkowania pochodzące ze zdjęć satelitarnych?
      Niby dla testowego pola system wyrysował mi taką mapkę nawożenia - działka ma 11ha.
      Przy 11ha i sredniej dawce 220l RSM32 wychodzi oszczedność 450zł

A jak to jest w praktyce?
  • Dodaj nową pozycję...
v