Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar zrobić z mieszalnika do paszy, zaprawiarkę do zboża.

Mam mieszalnik 750 kg, zamontował bym do niego na wierzchu 3 dysze od opryskiwacza, którymi podawałbym zaprawę. Dysze pryskałby od góry na zboże. Kompresor robiłby ciśnienie, potem podłączył bym zbiorniczek z zaprawą (na mokro) i dalej wężykiem do dysz.

Moje pytania:

1.Czy zaprawa będzie dobrze wymieszana?

2.Mieszalnik nie będzie mielił zboża, albo robił połówki itp. ?

3.Czy zboże uderzające o plastikowe dysze nie zniszczy ich?

4.Zaprawia może ktoś tak zboże? jakie są efekty?

Pozdrawiam.

Opublikowano

ja zaprawiam zmijka mam przyspawany rurkę na którą zakładam wężyk którym podaje zaprawę i ładnie miesza. A o mieszalniku pierwsze słyszę ja ze swojego sposób jestem zadowolony bo szybko idzie :-)

Opublikowano

Właśnie jak dobierasz dawkę do tej żmijki? Jaka wydajność? Ja też szukam jakiegoś rozwiązania do zaprawiania zboża możesz przesłać zdjęcie jak zrobić coś takiego?

Opublikowano

Witam! Mam pytanie do kolegi kacper 168041.
Zaprawisz zmijka do zboza ziarno i jak to wychodzi....Dobrze miesza? A jak na oko dawkowac,zeby wystarczylo zaprawy?
Pytam,bo mam mozliwosc kupienia takiej zmijki,a nigdy tego zaprawiania nie robilem. Inaczej bede musial kupic betoniarke.
Pozdrawiam i bede wdzieczny za odpowiedz.

Opublikowano

Dzięki za zdjęcia jak możesz to napisz coś więcej o działaniu jak on miesza czy ślimak pobierania zboze i wyżuca górą ? Ile i w jakim czasie zboża można zaprawić ja mam kosz plastikowy czy wytrza 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez piotrQQQ
      witam . kupiłem siewnik poznaniak 2,7m  z zaprawiarką . problem jest w tym że nie jest ona podłączona i nie mam części . szukam zdjęcia które pokazuje jak to jest podłączone .
      pytanie też do posiadaczy zaprawiarki czy to dobrze zaprawia i nie mam  z tym problemów ?
    • Przez Luki1988
      Witam.
      Panowie czy ktoś przerabiał podawania sznurka linką z ciągnika na elektryczne?
      Wiem że ktoś gdzieś już o tym pisał ale nie uzyskałem odpowiedniej odpowiedzi.
      Myślę nad dwoma możliwościami:
      1. zamontowanie jakiegoś silnika 12v np od wycieraczek żeby napędzał bezpośrednio rolki wyciągające sznurek. (minus taki że wtedy silnik będzie cały czas się kręcił po wyłączeniu go bo bela będzie go napędzać ciągnąc sznurek)
      2. zamontowanie czegoś co napinałoby napinacz paska który napędza wszystko( to co teraz robię ręcznie linką z ciągnika) i ta opcja wydaję się lepsza ale ...? Co zamontować? Siłownik elektryczny np od bramy? Niekoniecznie dobre rozwiązanie.
      Macie jakieś inne pomysły?

• Przez rafal4610
      Witam. Mam do Was pytanie. Posiadam stary agregat Bomet z wałkami na łańcuszkach(jak na zdjęciu). Od jakiegoś czasu nosze sie z zamiarem przeróbki "na sztywno" jak w nowszych typach. Pytanie czy kupie gotowe te jarzma ? Bo przejrzałem kilka sklepów w necie i nigdzie nie widze. Jeśli dorobie z pręta gwintowanego 12 to to wytrzyma ?

• Przez Ambitny657
      Witam, gdzie kupię profesjonalną zaprawiarkę do zboża oraz wialnie ? 
      Może jakieś cenny ? Mile widziane  własne doświadczenia, spostrzeżenia, opinie porady itp. (sposób zaprawiania)
      Od razu piszę, że nie interesuje mnie zaprawianie w betoniarce. 
      Zaprawiarka nie musi mieć wybitnej wydajności, po prostu ma spełniać swoje zadanie. 

• Przez niezlygagatek
      Witam, co sądzicie o przerobce opryskiwacza sadowniczego sleza na opryskiwacz polowy. Planuje zakup starej slezy za 2500zl  i odrobienie do niej lanc 15m. Co o tym myślicie? Może ktoś z Was przerabial? Mile widziane wskazówki. Koszt gotowego opryskiwacza myślę ze zamknie się w granicach 4 tysięcy (część materiałów znajdzie się w garażu ). 
  • Dodaj nową pozycję...
v