Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pierwszej miałem 37 sztuk, drugiej 29 trzeciej 12, teraz slabo z pogoda ale cos tam czeartej urosnie. Wszystko bez nawozu, druga pryskana azotem dolistnie, pozostałe nic
Opublikowano

no ja będę siał po kukurydzy bez nawozu nawet bez obornika znaczy był na wiosnę pod kukurydzę dawany w ilości 60-70t/ha. mam jako miedzyplon wpisany więc co urośnie to będzie ale myślę że bez nawozu też da radę na wiosnę pójdzie pewnie tylko azot chyba że będzie po 10 tysięcy to też nie 🤪

Opublikowano

Siemka. Siał ktoś gorzowską od razu po łące? Była lucerna kilka lat ale już wypadła. Myślę że gorzowska dałaby lepszy plon na wiosnę niż słaba lucerna na tej łące. Tylko czy nie ma przeciwskazań żeby siać gorzowską od razu po łąkach?  Nigdy nie siałem jeszcze gorzowskiej, może ktoś z Was podpowie. 

Opublikowano

Bg13 siana na jesień. Na jesień mało opadów, owies się wysiał i trochę ją zagłuszył. Skosilismy żeby nie zostawiać na zimę. 01.05 zebrnay pierwszy ładny pokos. Potem susza i znaczna część jest wypalona ale trawa już się wyklosowala i trzeba skosić. Zostawiliśmy kawałek na próbę. Jak myślicie, odbije się jeszcze? Stare trawy jak popada się odmładzają i rosną jeszcze a jak ta? 

Opublikowano
16 godzin temu, plati napisał:

Mam zamiar zasiac teraz po lucernie mieszankę gorzowska 

Podpowie ktoś czy to dobry pomysł? 

Jaka mieszankę wybrac i jak przygotować wcześniej działkę?

Posiałem w zeszłym roku. Na jesień nic nie urósł bo susza była. Na wiosnę pierwszy pokos piękna trawa ale bel nie wyszło zbyt dużo.  Zostawiłem część - susza, wypaliła trawę. Na drugiej części posiałem kukurydze - gorzowska wyciągnęła całą wodę z zimy i wiosny tak, że kukurydza schodziła prawie miesiąc. Ja więcej nie posieję. 

Opublikowano
50 minut temu, wisienka1221 napisał:

Posiałem w zeszłym roku. Na jesień nic nie urósł bo susza była. Na wiosnę pierwszy pokos piękna trawa ale bel nie wyszło zbyt dużo.  Zostawiłem część - susza, wypaliła trawę. Na drugiej części posiałem kukurydze - gorzowska wyciągnęła całą wodę z zimy i wiosny tak, że kukurydza schodziła prawie miesiąc. Ja więcej nie posieję. 

Bel nie było dużo bo ludzie za szybko te trawy pokosili bo szybko wyrosły w tym roku. Sama pianę skosili trawa wodę oddała i zrobiła się tego połowa sam ten błąd popełniłem. Trzeba z ta trawa czekać aż złapie włókna najlepszy ponoć termin to jak wyka już zakwitnie dobrze 

Opublikowano

Ale mówię tutaj o wiosennym pokosie kolega napisał że była ładna trawa Tylko mało bel to na to wychodzi że za szybko skosili tak jak ja 

20 minut temu, plati napisał:

Jak nie ma wody to nic nie urośnie, wiec tutaj nie do końca leży problem 

Z takich pokosow ile byś obstawiał bel z 0.40 a takich normalnych kulek 120 ?

IMG_20240826_094846.jpg

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, dantur96 napisał:

Bel nie było dużo bo ludzie za szybko te trawy pokosili bo szybko wyrosły w tym roku. Sama pianę skosili trawa wodę oddała i zrobiła się tego połowa sam ten błąd popełniłem. Trzeba z ta trawa czekać aż złapie włókna najlepszy ponoć termin to jak wyka już zakwitnie dobrze 

Prawda ale termin z kukurydzą gonił niestety 

No u mnie takie pokosy  były 

Messenger_creation_110CA8E4-9F4C-4EF8-BCA1-415092152B7B.png

Edytowane przez wisienka1221
Opublikowano
plati napisał:

Nie warto bo?   Jakieś merytoryczne przeciwwskazania?

wysoki koszt nasion gorzowska wyciąga całą wodę w przypadku suchej wiosny pole jest ciężko uprawić pod kukurydzę kilka razy siałem gorzowską i zawsze było od 1 do 10 bel kiszonki z hektara... już lepiej było jak bym żyto posiał wtedy bym się nie wykosztował na te nasiona i miał więcej bel w sumie lepiej było w te miejsce kupić gotowe bele trawy bez pracy u nas w tym roku kukurydzę posiane po gorzowskiej to ledwo co urosły są zielone i chyba za miesiąc będą je kosić. i więcej nie chcę ich siać. teraz dałem jej ostatnią szansę i po 20 czerwca posiana i Narazie ma około 10.cm i miejscami uschła więc trzeba będzie żyto wsiać.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

wysoki koszt nasion gorzowska wyciąga całą wodę w przypadku suchej wiosny pole jest ciężko uprawić pod kukurydzę kilka razy siałem gorzowską i zawsze było od 1 do 10 bel kiszonki z hektara... już lepiej było jak bym żyto posiał wtedy bym się nie wykosztował na te nasiona i miał więcej bel w sumie lepiej było w te miejsce kupić gotowe bele trawy bez pracy u nas w tym roku kukurydzę posiane po gorzowskiej to ledwo co urosły są zielone i chyba za miesiąc będą je kosić. i więcej nie chcę ich siać. teraz dałem jej ostatnią szansę i po 20 czerwca posiana i Narazie ma około 10.cm i miejscami uschła więc trzeba będzie żyto wsiać.

majster ale po gorzowskiej to w tym roku się siało 2 maja kuku a nie 20 czerwca

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
35 minut temu, Mateusz1q napisał:

majster ale po gorzowskiej to w tym roku się siało 2 maja kuku a nie 20 czerwca

Ale on piszę że gorzowska posiał po 20 czerwca to pewnie po jęczmieniu. Ja też tak mogłem posiać pod koniec czerwca ale wolałem poczekać i zasialem 29 lipca i narazie jest ok 

• Like 1