Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie. Poszukuje rozsiewacza 800-1000kg na 30ha. No i mam dylemat czy kupić nowy polski (ocynk, hydraulika, plandeka) za ok 6000zł (klik) czy też szukać czegoś używanego np. amazone. Trochę się rozejrzałem i znalezienie czegoś sensownego w używce nie jest wcale takie proste. Za pordzewiałe złomy śpiewają po 4000zł. Sporo też czytałem o polskich rozsiewaczach oraz o ich problemach z korozją i równomiernością wysiewu.

Proszę o wasze opinie i sugestie zwłaszcza tych co posiadają takie sprzęty

Opublikowano (edytowane)

Posiadam taki właśnie rozsiewacz firmy GRASS-ROL  1000kg  jestem z niego zadowolony nie ma problemu z ustawieniem wysiewu ustawiam podług tabeli jaka jest dołączona do rozsiewacza, i z korozją nie ma również najmniejszego problemu trzeba dbać i będzie służyć długie lata :)

med_grass-rol_40884_113_310931.jpg

Edytowane przez Kuba20
Opublikowano

Ja kolego polecił bym Ci coś używanego z zagranicy przerabiałem już temat z nowym polskim u kolegi niech go szlag po 4 sezonach to złom o równym wysiewie praktycznie można zapomnieć trzeba naprawdę się postarać i stworzyć laboratoryjne warunki żeby było dobrze.  Nie wiem ile chcesz przeznaczyć ale polecił bym Ci model  N-1500 ZA-Special coś takiego np: 

http://olx.pl/oferta/rozsiewacz-do-nawozu-amazone-n-1500-za-special-CID757-ID8cmKb.html#9df6bfd623. Niebo a ziemia w porównaniu do polskich rozsiewaczy. 

Opublikowano

ja mam Amazone za-x perfect 1200, ale 800 i 1000 też się trafiają  super sprzęt za te pieniążki co chcesz wydać już coś ładnego znajdziesz ,albo kuhn z serii mds np. 921

Opublikowano

Ja po doświadczeniach z opryskiwaczem i zgrabiarką takich tanich produkcji dziś jak mnie nie stać na sprzęt z górnej polskiej półki to wybieram używkę zagraniczną. Rok temu też kupiłem rozsiewacz amazone co prawda za nowy z grass-rolu zapłacił bym tyle samo ale po niemiłych doświadczeniach z poprzednimi maszynami wybrałem jednak zachodni i jestem z niego zadowolony, a czytając opinie tego polskiego to zależy jaki się komu trafi jeden chwali że dobry a drugiemu w pierwszym roku się sypie.

Opublikowano

Plan jest taki żeby po łąkach siać 7211 lub u3512 a na ornych polach to MF6180 a więc te 1500kg nie za bardzo mi pasuje.

Znalazłem jeszcze coś takiego tylko ta cena

http://olx.pl/oferta/siewnik-rozsiewacz-do-nawozow-amazone-1000-litrow-CID757-ID5C7Bn.html#b33b79a998

Cena może wysoka ale warto jest zadbany i nie porównasz go z żadnym nowym polskim. Wykonanie i jakość siewu to po prostu dzień a noc. Tak więc jeszcze potargować się trzeba na pewno  zejdzie jeszcze z ceny ale nie pożałujesz. 

Opublikowano

Mam taki sam 1200,   a on jest 1402 wydaje mi się że on ma 1400 kg, znajomy ma 800 kg,  to jest niższy od mojego a ten wygląda na wyższy od mojego ,rozsiewacz super :rolleyes:

Opublikowano

Po przeczytaniu kilkunastu opinii na różnych forach dotyczących rodzimych rozsiewaczy zdecydowałem się na zachodni a konkretnie na AMAZONE ZA-X Perfect 1402 i go kupiłem w cenie nowego polskiego. A więc to tyle. Wszystkim dziękuję za swoje opinie i spostrzeżenia.

Opublikowano

Skoro mowa tu o Sulky to pozwólcie że się podepnę pod temat.

http://olx.pl/oferta/rozsiewacz-sulky-dr850-CID757-ID4TN8W.html#8155d8c1ed

Miał ktoś styczność z takim rozsiewaczem. Na 12 m rozrzuci mi saletrę/mocznik? Jak myślicie opłaca się za taką cenę?

miałem Sulky, tzn mój tata kupił pare lat temu.. Nie był odmalowany, ale technicznie pewnie to samo. przy około 12m było widać nie równomierne rozrzucenie  mocznika po zbożach ozimych. Wymieniliśmy na  takiego vicona: http://olx.pl/oferta/rozsiewacz-vicon-1500-CID757-ID8CnpJ.html#a5520fad54 i przy 12m nie widać żadnej różnicy, a nawet po łakach sieje na 15m i też nie widzę róznic w rozsiewie..

Opublikowano

Nie potrafię powiedzieć co mnie skusiło aby 4lata temu kupić rozsiewacz grass-rol. Od początku nie dało się ustawić dokładnie normy wysiewu. Tabele to abstrakcja , dodatkowo jeden talerz rzuca bliżej , drugi dalej. Po każdym wysiewie był myty dokładnie . W tej chwili nawet siłownik do zamykania wysiewu po kawałku się rozsypuje a rama wygląda jakby miała już milimetr grubości. Zdecydowanie jeśli ma się już te kilkadziesiąt ha nie polecam tej marki. Do małych gosp. może i wystarczy ale jakość słaba.