qazi Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 źle mnie zrozumiałeś Producent podaje że ciągnik ma np 125KM a przy sprawdzeniu na hamowni wychodzi np 115KM (i to nowe ciągniki) W wiekszości modeli power boost nie działa i jest zablokowany (moim zdaniem w 80%). Tuning jest przeprowadzany tak aby wartości mocy były bezpieczne ale rozmawiamy o mocy na silniku czy na WOM?? bo na wom zawsze będzie niższa
chiptunig Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tam moment 800, teraz 990Nm to spora różnica. Te 195 to znamionowa mam rozumiec?? Ariona 610C ile KM i Nm, bezpiecznie najwięcej?? bezpieczne moc 150 moment 600
Tomek90 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Chyba oczywiste, że na wom, pod ch*ja go łądujesz?? Tak myśle bo hamownia na wałek To tak w miare chyba pod Ariona 630C podchodzi czyli bezpiecznie. 44tuning kreci do 160km i ponad 600Nm jak dla mnie to chyba za dużo. Poza tym u nich arion 610C ma 130km, raczej nie realne tyle seryjnie. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Tomek90
qazi Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 http://www.agrotronic.pl/pl/claas_arion_620_99_kw_135_km/ arion 620
krzysztoff Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 a Case maxxum 115 na ile i za ile jesteś wstanie podkręcić?
tofil Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Jest taka możliwość żeby dodać mocy mojemu john deere 3400 85km
hubertuss Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 MF 7485 CR - SISU moc 195 moment 990 źle mnie zrozumiałeś Producent podaje że ciągnik ma np 125KM a przy sprawdzeniu na hamowni wychodzi np 115KM (i to nowe ciągniki) W wiekszości modeli power boost nie działa i jest zablokowany (moim zdaniem w 80%). Tuning jest przeprowadzany tak aby wartości mocy były bezpieczne Chyba żartujesz z tym blokowaniem boosta. Boost działa tylko, że w wielu wypadkach ciągnik musi jechać powyżej iluś tam na godzinę np mf 54xx na biegu c lub d powyżej 6 km/h. Nie sprawdzisz mocy z boostem podpinając ciągnik do hamowni stacjonarnej umieszczonej w jakimś busie np. Chyba, że w danym modelu boost działa po włączeniu wom nie zależnie czy ciągnik jedzie czy stoi. Popatrz na testy robione przez dlg lub agroscope. Na wykresach masz dwie krzywe. Moc z boost i bez. Podajesz ludziom konkretne moce. Przerobiłeś te ciągniki? Czy posiłkujesz się tym co podaje np 44tuning? http://www.services.art.admin.ch/traktor/d/tt2013d.html Popatrzcie tutaj. Mf 6615 aby mieć boost a musi jechać powyżej 6 km/h. Lub mieć włączony wom i jechać. Ciągnik jd 6 r może mieć boosta w transporcie powyżej 15 km/h lub pracując z woom em jadąc powyżej 1 km/h/ W żadnym boost nie działa na postoju. Mierząc moc przy pomocy hamowni na busie czy jakiejś przyczepce trzeba by ciągnik postawić na stojakach jakichś. Nie wiem jak to zmierzyli w jd. Ale jest to nie zalezny tester. I gdyby te ciągniki miały poblokowane boosty wyszło by to w testach.
qazi Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) w case wchcodząc do menu serwisowego ciągnika można włączyć wymuszonego boosta i bedzie działał na postoju, ale ty tylko w ustawieniach serwisowych ciągnika Edytowane 28 Stycznia 2015 przez qazi
chiptunig Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Chyba żartujesz z tym blokowaniem boosta. Boost działa tylko, że w wielu wypadkach ciągnik musi jechać powyżej iluś tam na godzinę np mf 54xx na biegu c lub d powyżej 6 km/h. Nie sprawdzisz mocy z boostem podpinając ciągnik do hamowni stacjonarnej umieszczonej w jakimś busie np. Chyba, że w danym modelu boost działa po włączeniu wom nie zależnie czy ciągnik jedzie czy stoi. Popatrz na testy robione przez dlg lub agroscope. Na wykresach masz dwie krzywe. Moc z boost i bez. Podajesz ludziom konkretne moce. Przerobiłeś te ciągniki? Czy posiłkujesz się tym co podaje np 44tuning? http://www.services.art.admin.ch/traktor/d/tt2013d.html Popatrzcie tutaj. Mf 6615 aby mieć boost a musi jechać powyżej 6 km/h. Lub mieć włączony wom i jechać. Ciągnik jd 6 r może mieć boosta w transporcie powyżej 15 km/h lub pracując z woom em jadąc powyżej 1 km/h/ W żadnym boost nie działa na postoju. Mierząc moc przy pomocy hamowni na busie czy jakiejś przyczepce trzeba by ciągnik postawić na stojakach jakichś. Nie wiem jak to zmierzyli w jd. Ale jest to nie zalezny tester. I gdyby te ciągniki miały poblokowane boosty wyszło by to w testach. sorry ale mamy zrobione więcej ciągników niż 44tuning. koszty u nich są 100% większe a do tego każą sobie płacić za kilometrówke . co do boosta możesz mieć racje
qazi Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 jakto możesz mieć rację?? robiąc profesjionalnie w tym biznesie takie rzeczy powinieneś wiedzieć bo można zaszkodzić. bo przeprogramowując sterownik silnika mozesz nieswiadomie wyłaczyc tego boosta bo w nowym programie, na nowych mapach tego możesz nie ująć bo niw wiesz na jakiej zasadzie w jakim ciągniku to działa, a łapiesz sie za grzebanie w "głowie" ciągnika
maskin Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Mogę sprzedać chiptuning zdemontowany z anglika JD 6820. Pytania na Priv. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez maskin
TomaszKysiski Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 MF 7485 CR - SISU moc 195 moment 990 źle mnie zrozumiałeś Producent podaje że ciągnik ma np 125KM a przy sprawdzeniu na hamowni wychodzi np 115KM (i to nowe ciągniki) W wiekszości modeli power boost nie działa i jest zablokowany (moim zdaniem w 80%). Tuning jest przeprowadzany tak aby wartości mocy były bezpieczne ale ten ciągnik nie ma boosta przeciesz
maskin Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 znaczy boxa? http://4motoracing.pl/tuning-ciagnikow-rolniczych-rapid-tractor/
szymekb Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Można powiedziec że chiptuning to prosta rzecz wystarczy hamownia i zmiana oprogramowania sterownika silnika , a jak to sie dotyczy silników z mechanicznym wtryskiem? na przykładzie sinilka perkins 1104 44t euroIIIa, niby norma rygorystyczna ,a kupa dymu z tłumnika a mocy mało .Co należy zrobic zeby podnieśc troche moc? przyspieszyc kąt wtrysku? bo dawki chyba nie korygowac skoro wali czarnym dymem czyli niespala dobrze mieszanki.
hubertuss Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 ale ten ciągnik nie ma boosta przeciesz Na pewno? Zdajesz sobie sprawę z tego co masz? Co do tego perkinsa dymiącego na czarno. To można pomyśleć nad ciśnieniem doładowania. A na początek warto by znaleźć dane odnośnie tego jakie to ciśnienie powinno być. I zmierzyć to jakie jest. Filtr powietrza też można sprawdzić na dzień dobry. W jakim ciągniku jest ten perkins. Jeśli w polmocie czy czymś takim to tak ma chyba być. Ktoś mi mówił, że jemu tak samo dymi i zdycha poniżej 1500 obr. To już nie te perkinsy co kiedyś. Dlatego mf się z perkinsem rozstał..
szymekb Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Marka ciągnika nie ma tu nic do rzeczy , ten silnik wykorzystany jest w kilku markach ciagników i z tego co zauważyłem to wszystkie walą czarnym dymem.Ciągnik ma 500godz , a filtry powietrza wymienialem juz dwa razy i czyszczone są po kazdej pracy w polu. Co do zmiany cisnienia doładowania niema takiej mozliowosci sztanga od zaworu upustowego nie ma regulacji.Mi się wydaje ze problem leży w tej nieszczęsnej normie spalin euro IIIA , jak by tak przestawic na euro I może to by dało jakies korzyści, tylko w jaki sposób?
krycha094 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) chiptuning powiedz mi ile bezpiecznie podniesiesz moc w mf 5465 z 2009r z perkinsem na CR czy robiłeś już komuś w takim modelu?? Edytowane 29 Stycznia 2015 przez krycha094
TomaszKysiski Opublikowano 29 Stycznia 2015 Opublikowano 29 Stycznia 2015 hubertuss tak jestem pewien. seria mf 74.. jest na skrzyniach VT czyli bezstopniowych i w nich nie ma boosta
chiptunig Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2015 chiptuning powiedz mi ile bezpiecznie podniesiesz moc w mf 5465 z 2009r z perkinsem na CR czy robiłeś już komuś w takim modelu?? moc 150- 155
Mikruss Opublikowano 29 Stycznia 2015 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Valtra 6550 na mechanicznej pompie bez sterownika ile da rade podnieść?
chiptunig Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2015 Valtra 6550 na mechanicznej pompie bez sterownika ile da rade podnieść? niestety
Mikruss Opublikowano 29 Stycznia 2015 Opublikowano 29 Stycznia 2015 No to widac ze mało umiecie. Tutaj trzeba użyć klucza i podpiąć pod hamownie i kręcić pompą i regulować doładowanie. Robiłem to w autach i przyrosty ok 20% nawet 30% były normą tyle ze do ciągnika nie mam hamowni i dlatego sie pytam.
chiptunig Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2015 No to widac ze mało umiecie. Tutaj trzeba użyć klucza i podpiąć pod hamownie i kręcić pompą i regulować doładowanie. Robiłem to w autach i przyrosty ok 20% nawet 30% były normą tyle ze do ciągnika nie mam hamowni i dlatego sie pytam. przyjedziemy z hamownią a ty bedziesz kręcić
Rekomendowane odpowiedzi
badanie polskiego rynku cebuli
Młotki Waryński