Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym sie dowiedziec czy ktos z was stosuje badz stosował ten nawóz pod rosliny rolnicze. A jak stosował to jakie były efekty i czy sie opłaca wywalic tyle kasy na ten nawóz (ok 200zł/100kg)

Opublikowano

Hej,

idea tego nawozu polega na tym, iż stwarza on korzystne warunki glebowe do rozwoju mikroorganizmów (bakterie, grzyby) Sprzyja to powstawaniu próchnicy glebowej, z czasem pogłębia miąższość warstwy ornej, zaś na ciżkich glebach wyraźnie rozluźnia strukturę gleby . Jednocześnie PRP uwalnia niedostępne formy fosforu i potasu, dzięki czemu można ograniczyć, a z czasem nawet zaniechać nawożenia tymi składnikami. Tyle dowedziałem się na pokazach polowych...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Napisz trochę więcej o tym co oni reklamują... B)

Gość marcin12145
Opublikowano

Ja w zeszłym roku testowałem nawozy z Timaca i PRP Sol. W przypadku Timaca 26 Plus dawałem go 400kg na ha (pod korzeń pszenicy) a wiosną 200kg Timac Sulfammo 23 N PRO. Na innych polach Nie dawałem wogule nawozu pod korzeń pszenicy tylko wiosną 200kg na ha PRP Sol+ saletra amonowa i według mnie różnica między tymi nawozami jest kolosalna. Kłoski pszenicy są 2 razy większe po zastosowaniu PRP Sol. Dodam Że pola na których były testowane nawozy są oddalone od siebie max 500m.

Gość marcin12145
Opublikowano

Chodziło mi oto że pola są stosunkowo blisko siebie więc miały takie same warunki do rozwoju. Umnie akurat PRP Sol bije na głowe nawozy z Timaca i w tym roku zamówilem już PRP Sol na 30 ha pszenicy

Gość marcin12145
Opublikowano

w poniedziałek zamówiłem PRP Sol na 30 ha pszenicy to Wyszło mi niecałe 2300 zł za tone + do tego jeszcze saletrzak po 950 zł

Opublikowano

No ale za tonę tego prp to mam dwie tony saletry, albo tonę saletry i 600 kg soli potasowej :P. Zresztą ja tam w zadne cudowne specyfiki nie wieżę, chyba że byłby w cenie zwykłego nawozu:).

Podaj jaki jaki jest tego skład.

EDIT

Ktoś se chyba jaja robi, to ma 32% CaO i 8%MgO i za to zabulić 2300 za T. Przecież za te pieniądze to mam całego tira wapna, lub 15 ton ekstra wapna :D.

A napisz, kiedy na tym polu gdzie było stosowane to prp i miałeś taki super efekt, ostatnio stosowałeś wapno, w jakiej dawce i w jakiej postaci (dolomit, węglanowe, tlenkowe).

Gość marcin12145
Opublikowano

Na etykiecie pisze tak:

PRP Sol >> Nawóz wapniowy, węglanowy z dodatkiem magnezu

SKład:

CaO co najmniej 32,0%

MgO co najmniej 8,0 %

I tylko tyle.

Ps. według mnie to jeśli pchać tyle kasy na nawozy to TYLKO w PRP Sol Ja jestem z tego nawozu bardzo zadowolony

Opublikowano

PRP Sol skład -zbilansowana dawka minerałów (tylko tyle pisze) z dodatkiem 30% CaO i 8% MgO. Po zastosowaniu tego nawozu sypiemy tylko azot. Dawka na ha PRP to 150- 300kg

Gość marcin12145
Opublikowano

Jak chcesz to zrobie zdjęcie etykiety i wstawie na AF

Opublikowano

tam jest wiecej składnikow tylko oni mowia ze to jest tajemnica firmy i nie podzielą sie tym... ale jak na prawde to jest taki nawoz to chyba warto to sotosowac no zobaczymy..

Gość marcin12145
Opublikowano

akurat umnie ten nawuz sie sprawdza. A dokladnie wyjdzie wszystko w tym roku po żniwach

Opublikowano
tam jest wiecej składnikow tylko oni mowia ze to jest tajemnica firmy i nie podzielą sie tym... ale jak na prawde to jest taki nawoz to chyba warto to sotosowac no zobaczymy..

Według polskiego prawa, nie musi być podany skład procentowy poszczegółnych składników w nawozie, jednak muszą one być wymienione :(.

Także nie ma nic w tym nawozie poza tlenkiem wapna i magnezu ;) .

@marcin12145

Napisz na tym polu co Ci sie tak sprawdza ten prp, kiedy ostatnio dawałeś wapno w jakiej formie i dawce.

Opublikowano

No ale jak z tym prawem - polski nawóz ( wyprodukowany w Polsce) ma zawierać skład pierwistków czy ten sprowadzany też bo PRP Sol to jest jak sie nie myle francuski nawóz.

Opublikowano

Ja ostatnio zamówiłem 100ton wapna "EKO CALCIUM" płaciłem po 25zl za tone.

Zawartość składnikowa

CaO - 30-38,5 %

Pb - 7,8 - 10,4 %

Cd - 0,52 do 0.55 %

Zobaczymy jak to wapno, będzie się sprawować, ale wynik eksperymentu dziadka jest pozytywny wiec coś to wapno daje :( Pomidorki w namiocie były w opłakanym stanie, liście się pozwijały cały czas zaraza i w ogóle, pomidory sucho nie miały bo codziennie są podlewane. Dziadek posypał tym wapnem i po kilku dniach już było widać efekty :( Pomidorki ożyły a i zaraza znikneła ;)

A jak się w polu sprawdzi to muszę trochę poczekać :(

Opublikowano

@soltys

Dotyczy nawozów wprowadzanych do obrotu na rynku polskim. Tak jak np: w ś.o.r. musi byc podana nazwa substancji aktywnej, tak tu zawartość poszczegółnych makroelementów i mikroelementów, chyba że są w ilościach śladowych

(czyli żadnych) to nie muszą byc podawane. Zresztą, na zdrowy rozsądek, po co by mieli podawć żę jest CaO i MgO, mogliby napisać że skład to tajemnica. Ale że jest tylko wapń i magnez, to i tylko tyle podane. Faktem jest że może być to wapń o wysokiej reaktywności, takie wapno można kupić po 250 zł za T.

@lysyrolnik

Ty aby dobrze napisałeś :(:(;):(. Pb i Cd, przecież to ołów i kadm , a to metale ciężkie, jak ktoś Ci kiedyś zbada twoje produkty na zawartośc metali ciężkich, to i nic nie sprzedasz i ziemie będziesz musiał wyłączyć z prod. spożywczej. 10% ołowiu to czysta trucizna.

A ta cena 25 zł za T nie wydaje Ci sie podejrzana ? Z tego co ja wiem to w miare przyzwoite wapno zaczyna się od 60 zł/T.

Opublikowano

Kurde, ale gafa :angry: Ostatnio taki zakręcony jestem że szok, pewnie przez to ze robię 3 dzień przy spawarce. :angry:

Miało być

Pb - mg/kg CaO 7,8-10,4

Cd - mg/hg CaO 0,52 - 0,55

A co do ceny to uwarunkowana była odległością od kopalni. W tym przypadku z BOT KWB Bełchatów do miejsca składowania był ok 45km.

Opublikowano

Za takie gafy u nas kolokwia sie oblewa ;) tak tego pilnuja własnie... a co do składu... ja nie znam polskiego prawa, ale jak taka firma wprowadzi np patent? przecez to jest chronione nie? tak samo uzyzniacz glebowy, ja sie pytałem goscia to mi powiedział ze skład jest tajemnica firmy i jest chronione... to co w koncu z tym jest? jakis kit wciskaja czy co?

Nie cytujemy ostatnich postów - Moderator