Karmidło dla cieląt
-
Podobna zawartość
-
Przez margon
Witam wszystkich
Chciałbym zorientować się czy budowa płyty obornika wymaga pozwolenia czy wystarczy zgłoszenie. Planowany wymiar to 10x15x1,3m. Do obliczeń przyjąłem 3,5m2 na 1 DJP. Płyte chce wybudować na gruncie ornym. Z tego co wiem do 2027 nie potrzebne są warunki zabudowy. Gdyby, ktoś mógłby się podzielić wiedzą lub doświadczeniem w tej kwestii z góry dziękuje.
-
Przez KTJW
Witam, chciałbym wybudować oborę na krowy mleczne i pojawił się temat hali łukowej/namiotowej. Ale pojawiło się kilka niejasności. Jak wygląda sprawa skraplania w takiej hali, zdaję sobie sprawę że będzie się skraplać ale czy będzie kapać czy może spływać po plandece? Czy to będzie bardzo negatywnie wpływać na krowy? Czy w lato nie zrobi się tam sauna, jak jedna ściana i szczyty będą otwarte? Może ktoś użytkuje taką hale i chciałby się podzielić odczuciami.
-
Przez bartekb6
Witam. Chcę założyć dojarek przewodowa na 30 sztuk. Dojarka oczywiście używana rury nowe. Cztery aparaty udojowe. Co doradzicie bo każda firma zajmująca się montażem ma odmienne zdanie jeśli chodzi o rury tzn czy zakładać rury mleczne 40 czy 52.mm? Oraz rury podciśnienia maja być 5/4 czy 1.5 (półtora cala)? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedz
-
Przez LUKASZ1455XL
Witam mam 30 hektarów młodego lasu 6-7 letni i muszę go przeciąć i chcę kupić rębak i nie wiem czy mi będzie i się opłacało czy lepiej te gałęzie zostawić. Albo gdzieś to indziej sprzedać czy to się opłaca. Pozdrawiam
-

Rekomendowane odpowiedzi
Ceny cieląt 2026 – notowania, trendy, dyskusja ogólna
Budki dla cieląt