Przez
Detonator
Witam.
Mam taki problem z krową.
Posiadam jałówkę 5 letnią simental biało-czerwona. Jest to krowa mleczna dobrze zadbana lecz od jakiegoś czasu coś mi szwankuje. Od lipca zeszłego roku jest dojona dojarką a wcześniej była dojona ręcznie.
Ocieliła się na początku stycznia tego roku miała byka simentala. Zacielona została później w czerwcu . Podczas poganiania się miała mleko podwiędnięte krwią. cały czas była dojona 2x dziennie i dawała ładnie mleko. Jednak od sierpnia jej się coś pomyliło i rano dawała mleka tyle co dla 2 kotów. Próbowaliśmy kombinować bo może miała takie chwilowe ale niestety tak już zostało. Dojona była raz dziennie wieczorem. Jakoś na początku października jak mleko zostawiliśmy na ser to zrobiła się z niego galareta i nie dało się zrobić sera. Od około 10 listopada mleka już tak dawała mało nawet 0,5 litra nie było i stwierdziliśmy że będziemy ją doić rzadziej 2-3 dni. Przez ostatni tydzień była dojona 2 razy. W środę dała mleka co dla kotów 3 starczyło a wczoraj jak doiłem dojarką przez 12 minut to na jednego kota nawet nie starczyło. Po każdym dojeniu konwia dojki i to wszystko jest czyszczone.
Niestety nie wiem co to może być i chciałbym waszej porady
Rekomendowane odpowiedzi