Skocz do zawartości

Case 5150-Ograniczona predkosc jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem właścicielem case 5150. Mam takie pytanie, ponieważ na każdej stronie na jakiej sprawdzałem napisane jest że maksymalną prędkością tego traktora jest 40km/h. A mój case maksymalnie wyciąga 30km/h. Czy wie ktoś czym może to być spowodowane?

Opublikowano

Na zwykłej 30km/h nie dziwi

przy Powershift powinno byc 40 km/h

rozumiem, że licznik masz ustawiony w km/h a nie w milach ? :)

Robił cos poprzedni właścicile w skrzyni, cos wymieniał ??

Opublikowano

typ skrzyni nie ma tu znaczenia, różnica jest tylko taka, że w krajach gdzie przepisy ograniczają prędkość do 30km (zapewne z Francji masz ciągnik?) ograniczono prędkość. Prędkość zależy od 2 zębatek między skrzyniami (bo są tak jakby 2 osobne). Niestety sprawa nie jest taka prosta aby zmienić na 40kmh , choć właściwie jest prosta bo nie trzeba skrzyni rozkręcać nawet tyle, że przy zachodnich cenach części baardzo kosztowna bo trzba kupić 2 nowe zębatki.

Opublikowano

Na zwykłej 30km/h nie dziwi

przy Powershift powinno byc 40 km/h

rozumiem, że licznik masz ustawiony w km/h a nie w milach ? :)

Robił cos poprzedni właścicile w skrzyni, cos wymieniał ??

Niewiem, bo ciągnik sprowadzony był z Francji.:)

Opublikowano

typ skrzyni nie ma tu znaczenia, różnica jest tylko taka, że w krajach gdzie przepisy ograniczają prędkość do 30km (zapewne z Francji masz ciągnik?) ograniczono prędkość. Prędkość zależy od 2 zębatek między skrzyniami (bo są tak jakby 2 osobne). Niestety sprawa nie jest taka prosta aby zmienić na 40kmh , choć właściwie jest prosta bo nie trzeba skrzyni rozkręcać nawet tyle, że przy zachodnich cenach części baardzo kosztowna bo trzba kupić 2 nowe zębatki.

A czy przestawienie linki od gazu na to drugie oczko coś pomoże?

Opublikowano

to ile byś chciał mieć obrotów silnika 3tys? Rozumie, że masz wszystkie biegi sprawne i pedał wciśniety w podłogę przy 2400 obr/min silnika? Skoro ciągnik z Francji to tam jest założony "reduktor" na 30kmh i bez wymiany tych 2 trybów nie zwiększysz prędkości max. no chyba że założysz dużo większe koła lub podrasujesz te obroty silnika na samochodowe ;)

Opublikowano

prubowałem sprawdzic na liczniku po nacisnieciu tych 2 przyciskuw i kluczyk w lewo to pokazuje  wartosc  174 i to mogę zmieniac ale nie zmienialem bo niewiem o co chodzi  licznik mam elektroniczny

Opublikowano

Jeśli masz instrukcje do ciągnika to w niej wlasnie pisze jak ustawić srednice koła. Jeśli nie to zmierz średnice kołą i wpisz tam. Można też to zrobić przy pomocy radaru ale chyba w tych starszych nie było ich.

Opublikowano

PROGRAMOWANIE
Wejście w tryb programowania
Aby wejść w tryb programowania, naciśnij oba przyciski RPM(obroty) jednocześnie obracając kluczyk w stacyjce
z pozycji OFF do pozycji (P). W górnym 3 cyfrowym polu na wyświetlaczu cyfrowym pojawi się "1 -".
Możliwe są trzy funkcje, które mogą być zaprogramowane przez operatora / właściciela. Są to:
1. MPH lub km / h;
2. Promień opony i radar
3. Zegar Service.
Aby zmienić wybór programowanej funkcji, naciśnij jeden z przycisków.
Przycisk WOM w górę od 1 do 3,
Przycisk obroty silnika w dół, 3 do 1.
Programowanie MPH na km/h
Wybierz program "1 -", a następnie naciśnij oba przyciski
jednocześnie przez jedną sekundę, aby zmienić ustawienia.
Wyświetlacz zmieni się na "- 1" i jednostki MPH lub km/h, które
były wcześniej zapamiętane.
Aby zmienić MPH wciśnij przycisk WOM, aby zmienić na km/h
wciśnij przycisk obroty silnika.
Następnie naciśnij oba przyciski razem i przytrzymaj przez jedną
sekundę, aby zapisać nowy wybór.
Górny wyświetlacz zmieni się na "2 -".
Przekręcić wyłącznik zapłonu w pozycję OFF, aby wyjść z trybu programowania.

i gotowe

Opublikowano

Mam takie pytanie jak kupiłem case to prędkość jazdy była w milach i wszystko chodziło a jak zmieniłem na km to nie chodziło nic następnie chciałem zmienić na mile też nic . Wie może ktoś co to może być?

Opublikowano

ustaw parametr 1-, zmień na -1 i przyciskiem obroty silnika zmiń jednostki na km/h

zapisz dane skup sie na jednym parametrze 1-

i wyslij czytelne foto całego wyświetlacza

Opublikowano

Witam. Odświeże trochę temat, bawił sie ktoś moze w zakup 2 kół zębatych i zmiane prędkości z 30 na 40 km/h w case 5120?  Dużo w tym pracy? rozumiem, że trzeba case rozpółowić  i "ukażą "  się te zębatki jako pierwsze czy trzeba grzebać głębiej w stronę skrzyni.?pozdrawiam