Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja sie z toba zgadzam a jak oni nie wierza to nie ja ma 40 ha pastwisk, zaraz za obora, krowa zeby wejsc na pastwisko musi pokonac 100 metrów i sa całą dobe trzymane przychodza na dój i wracaja na łake. Koniec tematu. 

U mnie w przyszłym miesiacu nie ma byc zmian ale wiecej sie dowiem na zebraniu na poczatku maja:)

Opublikowano

profesjonalnie tylko jakos jeszcze nie widziałem ani nie slyszalem o wypuszczaniu krow na noc na pastwisko, po za tym ilość to raz, druga sprawa jakie parametry mleka wychodzą z tej młodej trawy? u mnie w okresie zimowym jest średnio bialko 3.5 i tłuszcz 4.5 w okresie wiosenno letnim wlasnie z pastwiska przy niewielkim dokarmianiu paszami treściwymi  bialko 3.0 i tłuszcz 4.0. wydajność podobna. w konsekwencji latem mleko wychodzi 12-13 gr taniej, oczywiście przy tym samym cenniku,

Opublikowano

taka prawda ja do pastwiska dokladam jeczmien kukurydze młótoale (rezygnuje \na lato bo bialka mam w trawie dosc a teraz place 150zl za tone plus transport sam odbieram ale dojechac trzeba 80km.i dla najlepszych srute rzepakowa wydajnosc 25l bez problemy.

Racja o pastwiska trzeba dbac co 3 lata nowe sianie co rok dosiewanie.Pastwisko a pastwisko to niebo a ziemia.

u nas cena 90gr/litr wiec to jedyne wyjscie zeby cos na tym miec

za kwiecien ma byc taka sama.

PANOWIE NIE WAZNE ILE MASZ MLEKA CZY 1000L CZY 100 TYS WAZNE ILE Z TEGO MASZ NA KONCU.

Ci z kredytami sikaja w majtki ze strachu i powod maja ich krowy nie wiedza co to pastwisko a TMR to tez dosc duze koszty przygotowania pasz.

a ja kolege popre. mało tego gratuluję organizacji i racjonalnego myślenia. mialem praktyki gdzie wypasalo się 800 krów i średnią wydajność mialy na poziome 7 tyś. jak na poczatek laktacji dolozyc by im ziarno kuku wydajność i zyski poszły by napewno w górę.

kuku pozwala na utrzymanie wiekszej ilosci krów na tych samych ha. ale jej uprawa nie jest tania i potrzebuje skali.

malo tego istnieja opracowania w ktorych naukowcy dowodza ze kiszonka z kukurydzy gdy niejest odpowiednio zbilansowana bialkiem poprostu zabija krowy.

Opublikowano

fakt ze nie slyszalem o nocnym wypasaniu traw nie swiadczy o tym zebys ocenial poziom mojej wiedzy, nocny wypas nie jest warunkiem osiagniecia wysokiej wydajności. większości hodowców taka wiedza nie jest potrzebna.  .  coraz więcej rolnikow odchodzi od wypasu traw z wielu powodow.. chcąc osiagnac wyzsza cene mleka trzeba isc w ilość,  po skoszeniu traw nie ma tyle strat co przy wypasaniu, po za tym paszy objetosciowo jest znacznie więcej.  

Opublikowano

Jak spadnie wam dużym poniżej 1,00 zł to nie będzie się liczyć wydajność za wszelką cenę tylko zysk,albo po kosztach.POWODZENIA

Opublikowano

Jak spadnie wam dużym poniżej 1,00 zł to nie będzie się liczyć wydajność za wszelką cenę tylko zysk,albo po kosztach.POWODZENIA

Tylko żeby dużym spadło poniżej złotówki to mali powinni mieć patrząc adekwatnie teraz na sytuację 60-70 gr a tak nigdy nie będzie nie ma co się oszukiwać, jak spadnie cena do takich poziomów że ludzie zaczną bankrutować to zmniejszy się liczby mleka w mleczarni i cena pójdzie do góry także wróżcie sobie nadal że duże gospodarstwa upadną...

Opublikowano (edytowane)

hubert 8245 nie caly rok tylko od maja do pazdziernika jak rosnie trawa ,ale musisz to kontrolowac raz musisz kwatere skosic wczesniej ,raz nawodnic a raz wiecej karmic w stajni , wszystko zalezy od roku pogody..                                        

PATr

Na rynku sa mali i duzi ja trzymam kciuki jako rolnik z gor za duze gospodarki bo wiem ,ze sa takie potrzebne u nas nie ma warunkow na takie a jak w polsce nie bedzie to z zachodu sciagna, chodzi mi tylko o koszty.

A zasada mala gospodarka male koszty duza gospodarka duze koszty  sie sprawdza. :)

U nas w gorach kredyty sa niedopuszczalne  my gorale kredytow nie bierzemy dla tego sie nie boimy i kazdy kto nie ma kredytu moze spac spokojnie.

Czy ktos kto zakupil roboty za 1 milion czy 2 miliony zlotych  zl wytrzyma cene 90gr za litr ..? jaka my mamy teraz .? o to chodzi.

Mam nadzieje ze teraz cena podskoczy choc do 1 zl po tej panice w koncu jak czytam az takiej tragedi nie ma w Polsce u was.

PATr rynek mleka robi sie globalny i to ,ze w polsce spadnie moze byc bez znaczenia dzis wszystko jest mozliwe .zobacz na franka.

Pozdrawiam wszystkich trzymajmy sie razem to damy rade :)

Edytowane przez marju12
Opublikowano

Nie upadną ale  będą miały poważny problem sam mam dużo ha i wiem że duży nieraz może szybciej zbankrutować jak ten mały

Opublikowano

duzy wpływ na to ma udział własnych pasz w produkcji mleka, wiadomo ze własne zboza wyjda taniej niż kupne mieszanki, nie wspominam już o paszach objętościowych,  wieksi zazwyczaj bazuja na zakupionych paszach trsciwych, a własne grunty przeznaczają na produkcjie pasz objętościowych.

Opublikowano

Proszę skupić się na cenach mleka, co do żywienia jest poświęcony temu inny temat.

Byłbym wdzięczny gdybyście ceny podawali wg schematu: Cena (czy netto czy brutto), Województwo, Powiat, + parametry

Opublikowano

Jak wygląda w tej chwili sytuacja Spomleku oraz Polmleku?

Chyba chłopakom internet odcięli przez te niskie ceny mleka ;) Też jestem ciekaw jak sytuacja w tych dwóch mleczarniach i ciekawi mnie ejszcze Rotr Rypin. Jak ktoś coś wie niech da znać :)

Opublikowano (edytowane)

jano147..??  masz na mysli 0,57 groszy za litr mleka ..? chyba cos pomylilkes.taka cena to chyba zart.

Ci z duzymi kredytami maja prawo sie bac i pewnie sa w strachu bo wszystko straca co odziedziczyli.mi odsobiscie to lata bo jak kazdy normalny czlowiek ze wsi i gor nie mam kredytu ,ale taka cena nawet przy pastwisku jest nieoplacalna.

Kazdy rolnik biorac kredyt jest od razu zgnojony.a ci z miasta sie smieja...niestety

Edytowane przez marju12
Opublikowano

ja nadganiam iloscia, wyplaty za kwiecein będę miał więcej niż za kwiecień 2014 pomimo roznicy ceny ok 40 gr, także nie odczowam niskich cen, w tamtym roku produkowalo się poniżej swoich możliwości z powodu niskich cen, teraz mleka jest znacznie więcej, na jesien będzie jeszcze więcej bo stoi 7 jalowek cielnych.

Opublikowano

ilością to wy koledzy dużo nie nadrobiće. Bo co z tego ze macie wiecej krow wiecej mleka. Jak zużywacie więcej paszy śrut wiramin energi wkładanie w to więcej pracy a wasze maszyny sa silniej eksplotowane.
Na dłuższą metę i tak odczujecie krach i tak. Tylko tyle ze jak wszyscy beda zwiększać będzie on wiekszy

Więc radze nie pchać się w niewiadome jakid ilości i szanować siebie i swoje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v