Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kolego Davidastra masz rację na Podkarpaciu cena trzody owszem jest większa niż w innych rejonach Polski ale za to cena mleka jest najmniejsza, mamy teraz taką sytuację w rolnictwie że nie ma dziedziny na której można by było coś więcej zarobić, jak nie embargo to wymyślą jakąś chorobę i rolnik jest załatwiony

Opublikowano

tedizetor56 i Ty powtarzasz takie puste słowa.Nie masz pojęcia to nie zabieraj głosu i zamknij się!!!

a Ty masz pojęcie? tylko mi nie mow ze za  komuny bylo tak super i zeby z nimi trzymać.i sam sie zamknij!  5,20 netto za e,lokalna ubojnia.

Kolejne takie posty skończą się %. Radzę powstrzymać emocje.

Opublikowano

kolego Davidastra ja się nastawiłem na kilka dziedzin mam trzodę w cyklu zamkniętym, mam również bydło mięsne mam nadzieję tylko że przed moją sprzedażą cena coś drgnie w górę że ustawa coś zmieni na tym rynku, oprócz tej produkcji mam jeszcze buraki cukrowe z których jestem jak do tej pory najbardziej zadowolony bo jak na razie wiem po ile zapłacą i że odbiorą

Gość Profil usunięty
Opublikowano

właściciel ubojni do ktorej odstawiam mówił mi ostatnio ze jesli wogole jakies podskoki ceny beda to najwyzej wiosna predzej raczej nie ma sie co spodziewać....

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

ehhh co to bedzie z tymi swinkami ;(

Edytowane przez qbass24
Opublikowano

mam pytanie do wszystkich rolników którzy odają Świnie na Wbc.....

Jak sprzedajecie tucznika w wadze np.120kg to ile wychodzi samego mięsa na Wbc????

Bo za samo mięso płacą.....

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Opublikowano (edytowane)

Średnio to gdzieś 24 % wagi żywca jest odchodu. Czyli z 120 kg żywca masz ok 96,8kg po uboju. Ale to zależy jakie świnie.... Łódzkie za  żywą 3,5+vat, zapisy na przyszły tydzeń.

Edytowane przez cover
Opublikowano

ok dziękuję kolego za odpowiedz:)

120*3.50/kg=420*0.07%vat=29.40 vat=449.40 za tucznika

97*5.00/kg=485*0.07=34zł vat=519zł za tucznika

Czyli bardziej opłaca sie na wbc sprzedac?

Czy dobrze obliczyłem?

Jeśli nie niech ktos policzy to po swojemu....

Wagę 120kg policzyłem juz po odjeciu tych 3%.

Opublikowano (edytowane)

Dobrze liczysz lecz musi być w klasie E. Do tej kwoty na wbc dochodzą jeszcze dodatki które stosuje większość firm. U mnie to jest 2% za mięsność powyżej 56% czyli coś około 10 gr do kilograma przy tej cenie

Edytowane przez robert123farmer
Gość Profil usunięty
Opublikowano

dzik skad dokladnie jestes bo ja tez grudziadzki? i gdzie odstawiasz?

Opublikowano

dzisiaj chciałem sprzedać lecz się nie dostałem bo wziął 30 sztuk i wszystko cena 3.80+vat .liczę że w następnym tygodniu się uda bo rosną świnki ostro oby nie były przerośnięte bo całkiem lipa będzie' :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v