Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak raz sprubujecie z "polskimi duńczykami" albo z duńczykami nie będziecie mogli patrzeć na prosięta z rynku różnica ogromna w przyrostach i mięsności

akurat teraz mam porównanie. 20 rynkowych i 20 fermówki w jednym kojcu. I to był ostatni zakup rynkowych. Różnica w cenie zakupu była tylko 35/40 zł na sztuce

Opublikowano

heh powiedz mi co to znaczy polski duńczyk  bo troche siedze w biznesie i to nie wiem rasa taka czy kupiliście prosiaki po prostu z fermy w miare zdrowe, równe, odrobaczone i poszczepione od myco/cirko i to jest ten polski duńczyk. jak można kupić coś na targu i myśleć ze to jest dobra świnia i sie drogo sprzeda?

Opublikowano

Fermy w Polsce, ja brałem z poldanoru, rasa danbred. Chodzi o to że nie przyjechały z Dani czy też Holandii, ale ich genetyka. 

Co do cen, najprawdopodobniej w górę. Nawet jak bierzesz od rolnika niby zaszczepionego prosiaka to jego zdrowotność nie równa sie fermówce. Ba, nawet jeśli kupisz od takiego który ma najwyższe standardy jeśli chodzi o szczepienie i pasze, to i tak wyjdzie drożej niż fermówka bo ma wyższe koszty produkcji a za czym idzie i cena wyższa. 

Opublikowano

Dobre pytanie,  koleś od którego kupowałem warchlaki też mi nie mógł na to pytanie odpowiedzieć. Chciał zawsze złotówkę za kilogram więcej za swojego warchlaka niż za duńczyka. Teraz ograniczył produkcję prosiąt bo zbytu nie miał. Po prostu operował zbyt wysoką ceną za swój towar. A gdy próbowałem z nim drążyć temat nie mógł mi podać jakiś miarodajnych czynników. Fakt faktem dziwak z niego był nieziemski. To takie troche porównanie z własnych doświadczeń. Ja mam swoje koszty wyprodukowanie warchlaka na pewno wyższe niż jakaś większa ferma, ale to i budynki stare, a na nowe kredyty przy takich wahaniach cenowych brać to strach, a to pasji do macior jakoś sie nie ma i doświadczenie na większą skale marne żeby to jakoś rozwijać. Tuczenie jest prostsze, kupujesz warchlaka 30 kilo dajesz już growera i sie nie martwisz o żadne biegunki i inne choroby. 

Co  do ceny żeby tematu nie zaśmiecać, okoliczny handlarz 4 zł na jutro. W tamtym tygodni mial 3.8. 

Opublikowano

Przeczytaj jeszcze raz, ja mam wyższe koszty wyprodukowania warchlaka niż jakaś duża ferma. Brak odpowiedniej technologii, budynku czy też wiedzy. Podałem tak na szybkiego przykład kolesia od którego kiedyś brałem warchlaka. Dlatego też ja likwiduje maciory. A jakoś budynku na 100 macior na full wypasie nie uśmiecha mi się budować, bo i tak tego w pełni nie wykorzystam i najnormalniej w świecie mnie na to nie stać, już wole sprzedać zboże z tych moich paru hektarów i mieć święty spokój.

Opublikowano

no a co tu tłumaczyć dlaczego wyższe koszty? proste i logiczne nowy budynek kosztuje wentylacja pracje całą dobę wiec i energia też kosztuje, pracownicy kosztują, żywienie troche inne (od tego co tu czasem widze propozycje ile owsa warchlakowi) profilaktyka zdrowotna ciut na wyższym poziomie, dalej wymieniac bo jeszcze kilka punktów jest, a sama locha kosztuje i to nie mało bo kilka do kilkunastu prosiaków w roku

Opublikowano

no właśnie może troche źle to ująłem - drożej ma mała i średnia bo duża inaczej rozlicza koszta bierzesz dużo masz taniej na sredniej 2 osoby obsługują 70-100 loch na dużej robią to samo na 150-200, ten sam paszociąg poda pasze na 50 loch i na 200 nie mówiąc o zakupach pasz czy leków, a odnosiłem sie do #2013, sorka za zamiesznie.

Opublikowano

oby tak dalej za 3 tyg mam 70 do sprzedaży z moim szczęściem pewnie będzie jakaś korekta wzrostu :lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v