Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pracuję w zakładzie mięsnym i sprawa zarobku handlarzy wygląda następująco(z tego co zaobserwowałem), handlarz w zależności od tego jak dużo dostarcza lub od tego jakie ma układy dostaje od 30do60 gr więcej do kg wbc niż indywidualny dostawca. więc jeśli sztuka wybiję się do 350kg to zarobi przynajmniej 100- 200zł więcej niż rolnik odstawiający do zakładu. każdy handlarz patrząc na byka jest w stanie z dużą dokładnością ocenić na ile % się sztuka wybije i na pewno za nią nie przepłaci rolnikowi.

 

jedyną metodą na wyeliminowanie pośredników jest tworzenie grup producenckich i negocjowania cen bezpośrednio z zakładem.

z grupą producencką lub zrzeszeniem o dużym potencjale ubojnia bedzie się tak samo liczyła jak z handlarzem. 

 

 

  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

tak tak za 300złote to by im się nie chciało z wyrka wstcB-)

Oczywiście masz  rację  ,  handlarze na  tym  nie  zarabiają , to ich hobby :D  :P .

Mają inne dochody i dokładają do interesu , byle tylko wybawić rolników z kłopotu i kupić  bydło ,  a że  większość  ma  naganiaczy  to też im płacą  z innych  dochodów  , nie mówiąc  o chłopakach  co z nimi  jeżdzą  i pomagają  :lol:  :P

 

kamilrudy

Nazwisko  pasuje  do  zawodu  ;)

Handlowałem  z nim  wiele  razy  ,  wypłacalny na  100%  , kasa  na   drugi dzień na  koncie ,  z  wagą  jak  każdy ,  najlepiej  zważyć  i  go  sprawdzić .

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano (edytowane)

Kolego Janzda podpisuje się pod Twoim postem dwoma rękoma ! 

Powiedzcie mi koledzy dlaczego nasza mentalność jest taka, że potrafimy tylko narzekać iż ktoś (pośrednik, rzeźnia) z nas zdziera, a sami nie łączymy się w grupy producenckie?

Przecież można z Unii wyszarpać przez 5 lat odpowiednio 10, 8, 6, 4 i 2% od wartości sprzedaży towaru przez grupę nie mówiąc już o wyższych cenach w przypadku sprzedaży całego auta i kilkuset sztuk rocznie. Niestety jak ktoś chciałby się tym zająć to każdy patrzy na niego z wyrzutem, że na mnie na pewno nie zarobisz i jest po temacie. Każdy sobie rzepkę skrobie a kto ma głowę na karku korzysta na tym i skupuje od nas bydło i zarabia spore pieniądze. Sam zaproponowałem założenie grupy i nikt z mojego otoczenia nie podjął tematu, ale do narzekania są pierwsi, dlatego zamierzam spróbować sił w pośrednictwie.

Edytowane przez wrona
Opublikowano

ja sam osobiscie sprawdziłem ile zarabia posrednik handlowałem z panem filipkiem dawał najlepsze ceny w okolicy i pieniadze na drugi dzień nawet była mozliwośc że mógł pieniądze zapłacic a po byka przyjechać za miesiąc ale każdy chce jak najwięcej wyciągnąc ze swojej produkcji więc na próbe wynajołem transport i zawiozłem kiedys 3 szt różnych ras na rzeźnie i co sie okazało że z tych cen co mi pan filipek wycenił na każdej sztuce zostało mi po 500 zł tak więc za miesiąc po tym miałem juz przyczepe do wożenia koni i teraz ładuje 2 szt i moge wozić po całej polsce a bydło było sprzedane do pini -beef tak więc polecam omijać pośredników przyczpa zwróciła sie po 6 miesiącach i teraz tylko zarabia  :D

 


w pini-beef pośrednik ma taką samą cene jak producent 

 

Opublikowano

dobrze by było jak by to się sprawdzało może masz lepsze byki niż ja bo moje wychodzą słabo po uboju może za duże czy za tłuste są nie wiem. Dobrze wychodziły na wbc jak była w okolicy lokalna rzeźnia ale już jej nie ma. Potem kilka zakładów przerobiliśmy na wbc i wszędzie to samo 20-30 50gr mniej niż płaci pośrednik.

Opublikowano

woziłem na pini-beef do końskowoli otwozyli tam nową ubojnie bydła otwarcie na początku 2014r było i ja byłem po tygodniu od otwarcia i ubijali juz ponad 300 szt dziennie 


bo niektóre zakłady oszukują na wbc mam kolege co tez przerobił kilka zakładów i byki sprzedajeny do pini i jałówki a krowy kupuje inny zakład 

Opublikowano

ja sam osobiscie sprawdziłem ile zarabia posrednik handlowałem z panem filipkiem dawał najlepsze ceny w okolicy i pieniadze na drugi dzień nawet była mozliwośc że mógł pieniądze zapłacic a po byka przyjechać za miesiąc ale każdy chce jak najwięcej wyciągnąc ze swojej produkcji więc na próbe wynajołem transport i zawiozłem kiedys 3 szt różnych ras na rzeźnie i co sie okazało że z tych cen co mi pan filipek wycenił na każdej sztuce zostało mi po 500 zł tak więc za miesiąc po tym miałem juz przyczepe do wożenia koni i teraz ładuje 2 szt i moge wozić po całej polsce a bydło było sprzedane do pini -beef tak więc polecam omijać pośredników przyczpa zwróciła sie po 6 miesiącach i teraz tylko zarabia  :D

 

w pini-beef pośrednik ma taką samą cene jak producent 

 

Nie wiem czy robisz taki złoty interes wszyscy mówią żeby omijać pośredników, ale jak mi płaci więcej niż rzeźnia to sprzedam jemu. Weź pod uwagę to że pośrednik odstawia setki, czy tysiące byków miesiecznie i ma stałe wyższe stawki o ok 50 gr na WBC. Jak ja zarobię więcej to mnie to wisi czy zarobi pośrednik czy rzeźnia.

Opublikowano

woziłem na pini-beef do końskowoli otwozyli tam nową ubojnie bydła otwarcie na początku 2014r było i ja byłem po tygodniu od otwarcia i ubijali juz ponad 300 szt dziennie 

bo niektóre zakłady oszukują na wbc mam kolege co tez przerobił kilka zakładów i byki sprzedajeny do pini i jałówki a krowy kupuje inny zakład 

 

To powiedz jeszce ile dni na kase czekasz a moze masz aktualny cennik? Wiesz na pewno ze własciciel posiadał świnska rzeznie i wy....chal setki dostawcow

 

Opublikowano

na kase czekam zazwyczaj 3 -4 tygodnie chociaż na fakturze jest napisane 14 dni ale jak narazie mi to nie przeszkadzało ja nikogo nie namawiam do tego żeby sprzedawać do pini a ta firma co ubija świnie o nazwie pini jest brata tego co ubija bydło ten od świń kupił bratu ubojnie bydła i brata ustawił cennika aktualnego nie mam narazie sie wstrzymuje ze sprzedażą dlatego nie interesowałem sie o cene 


784332864 to jest nr do pana woźniaka który jest od skupu w pini jak ktoś zainteresowany to niech sam dzwoni pyta sie o cene tylko od ceny podstawowej są dodatkowe prowizje np za wiek za wielkość mięsa ze sztuki itp 

Opublikowano

ciekawe ile jest siostr i braci w tej włoskiej rodzinie bo ja bym obawial sie czy ktoregos dnia nie okaze sie ze wy.....chali i dostawcow bydla a ktos z rodziny zajol sie ubojem koni czy kóz :)


O i jeszcze słyszalem ze oni chca bydlo conjmniej w R

Opublikowano

oby twoje słowa nie były prorocze bo oni chca sie rozwijać gdyż budują linie do uboju 1000 szt dziennie widziałem jak ubijaja na tej lini do 300 szt to jak było bydło na stanie to co 3 min był byk ubity i obdarty za skóry jak by mi ktos powiedział to bym nie uwierzył 


nie ma że tylko R to bujda przynajmniej nikt mnie o czyms takim nie uprzedzał wiem ze od września krów nie ubijaja tylko jałówki i byki i bydło było róznych ras i różnej wielkości 


kiedys natrafiłem na sporą kolejke to był samochód z bydłem z białegostoku z okolic kielc siedlec i z zwolenia te rejestracje zapamietałem a ja sprzedawałem tam simy krzyżówki sima z hf jak i same hf-y fakt ze bydło było spore i z moich okolic jak ktos tam próbował to sprzedaje nadal tak więc nie należy sie bac tylko kupić przycepe do koni i samemu wozic na jakąs dobrą ubojnie 

Opublikowano

widziałeś! czyli wpuscile ciebie na zaklad ? ale mogles obserwowac wazenie zywca czy i póltusz


słyszalem ze sam ten pini szukal dostawsow na podlasiu i jezdzil po posrednikach


dzis musialem obciac rogi dla byka bo lep tak mu urósł ze nie mogl wyjac z drabiny na korytarzu paszowym polalo sie duzo krwi i to chyba zapach tak rozjuszyl pozostale byki Myslalem ze rozniosa obore !

Opublikowano

ważenia nie obserwowałem tylko widziałem jak bydło idzie w takim tunelu i wchodzi do takiej klatki tam ubijaja wypada na bok zakładaja takie kajdanki i podnoszą człowiek siedzi na takim podeście jak na rusztowaniu budowlanym i zdejmuje skóre i puźniej idzie dalej na zakład ale tego juz nie widziałem ale ważone jest na haku jak wisi a i każda sztuka ma nadawany nr z kolczyka w komputer go wbija człowiek ten co go przyjmuje i ten nr jest nierozłączny nawet ćwierci maja ten nr tak że możesz za 30 min obejzeć swojego byczka na kawałkach jeżeli masz badania sanitarne aktualne w każdym zakładzie można byc podczas ważenia obecnym tylko trzeba mieć te badania 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v