Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sprzedawałem do zakładów do Łukowa i tak mi  liczyli. Do 28 miesięcy jako jałówki  nawet po wycieleniu . a 3szt poszły do stoczka łukowskiego miały po 31 mies i tez policzyli jako młode bydło a nie krowy. A były po wycieleniu.

Opublikowano

"jałówka- samica bydła domowego w wieku powyżej 6 miesięcy, przed pierwszym wycieleniem, czyli do wieku 18–24 miesięcy."

Jeśli sprzedajecie jałówkę po wycieleniu w wieku 30 miesięcy (czyli krowę) po cenie jałówki no to gratuluję. U mnie takie coś nie przechodzi.

W zakładzie to nie ma znaczenia. Możesz sprzedawać np. tzw. "razówki", czyli jałówkę zacielasz, wcześniej niż normalnie, po wycieleniu trzymasz 2-3 miesiące cielaka i sprzedajesz 2 w wieku ok. 28 miesięcy po cenie jałówki. Zakład sprawdza kościec itd., nie interesują ich formułki. Pozdrawiam

Opublikowano

no dobra jaki w tym jest interes trzymać jałowke do 30 miesiecy.ile na tym zarobicie a ile dołożycie.przeciez w wieku ok 20-22 miesiecy ma te 550-600 kg i duzo wieksza nie urosnie a pozniej to jest puste trzymanie bo wiecej zje niż urośnie, chyba że na oborniku wam zależy

Opublikowano

no dobra jaki w tym jest interes trzymać jałowke do 30 miesiecy.ile na tym zarobicie a ile dołożycie.przeciez w wieku ok 20-22 miesiecy ma te 550-600 kg i duzo wieksza nie urosnie a pozniej to jest puste trzymanie bo wiecej zje niż urośnie, chyba że na oborniku wam zależy

w moim przypadku jeśli to jest jałówka mięsna to najbardziej mi zależy na cielaku, a jałówka stoi tylko kilka miesięcy dłużej i bierze takie same pieniądze jakie by wzięła w wieku 22-24 miesięcy gdyby nie była cielna  

Opublikowano (edytowane)

za 5 sztuk bydła proponuje mi gościu 12,50 i mówił że lepsze sztuki powinny o 40gr lepiej dać. Twierdzi że wybiją się na pewno powyżej 52%

ile to wyjdzie gdybym sprzedawał na wagę żywą??  mają około 26-27miesięcy u mnie skitki jest 7% i wagowo mają ponad 850kg

a i jeszcze jedno pytanie czy sprzedając na WBC przed sprzedażą lepiej jest nie karmić zwierząt?? tak jak to się robi przy sprzedaży na żywą?? :D

Edytowane przez mat22889
Opublikowano

Dzwonił do mnie kupiec który zawsze odbiera ode mnie byki lm czyste na grecje i mówi że mają tam i we włoszech jakąś chorobę bydła i nie wolno do nich wwozić. Pomyślałem że chce zbić cenę bo daje 9 brutto ale coś musi być na rzeczy bo inni klijenci z tego co się dowiadywałem też nic nie kupują. Facet powiedział że musi od hodowców odebrać ale nic na tym nie zarobi. Aż mi go szkoda

Opublikowano

Ostatnio gdzieś czytałem, że w Austrii wystąpiła w paru gospodarstwach choroba niebieskich języków u bydła.... właśnie we Włoszech też coś teraz wykryli, ale  nie wiem co to za choroba, chyba coś z zapaleniem skóry

Opublikowano

Dzisiaj sprzedałem dwa  byczki i jałówkę

Byczek waga żywa  880 kg po 8 zł brutto

Byczek waga żywa  790 po 7,60 zł brutto

Jałówka waga żywa 650 po 7,2 zł brutto

Opublikowano

klasa O 5 sztuk po 13 netto wybice pokolei. MO zywa 670kg WBC 371 HF/MO żywa 670 WBC 352 MM zywa 570 WBC 298 HF zywa 570 WBC 300 LM/HF żywa 600 WBC 330

HF lepsze wybicie od MM przy tej samej wadze??

Gość Profil usunięty
Opublikowano

co myslisz o firmie agrostar ? 

jak z płatnosciami ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
  • Dodaj nową pozycję...
v