Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam Zetora 7745, zastanawiam się czy poradzi sobie z pługiem obrotowym Agro-Maszu, resorowanym 3 skibowym?

Ziemia 4,5 klasa, niewielkie wniesienia.

Szerokość skiby regulowana 38, 42, 46, 50 cm. Masa ok 1220 kg.

Jak myslicie? Ktoś ma podobny zestaw?

Opublikowano

witam obawiam się że może fikać przy takim ciężarze wiesz jak nie masz dużo kamieni  to lepszy byłby na zabezpieczeniu  śrubowym  jest lżejszy a zamiast kołków używam śrub 8,8 fi 12  i jest dobrze  jak  4 obrotowy do renault  155-54 

Opublikowano

ksiazka na jeden korpus obrotowego podaje min 30 km wiec do 7745 trojka to teoretycznie za duzo, ja turbo czasami ledwo ciagne na terenowych zwykla 3 z agro-maszu na IV klasie tyle ze to az siwy ił. na piasku[mam tez pare takich kawalkow] spokojnie powinien pociagnac, tylko nie wiem co z pompa i ukladem zawieszenia. 1220 kg to pewne klopoty-urwane ograniczniki, pekniete lapy,urwane mocowania- z wlasnego doswiadczenia.

do zetora bez napedu obrotowke to chyba jakos 30 letnia z zachodu wtedy robili tam lekkie.

Opublikowano

witam obawiam się że może fikać przy takim ciężarze wiesz jak nie masz dużo kamieni  to lepszy byłby na zabezpieczeniu  śrubowym  jest lżejszy a zamiast kołków używam śrub 8,8 fi 12  i jest dobrze  jak  4 obrotowy do renault  155-54 

A po paru latach pług na złom bo rozgiełdany na wszystkie strony.... Po to jest zabezpieczenie żeby się zerwało, cudując z twardymi śrubami ustąpi coś innego... 

Opublikowano

kiedys jak mielismy 7745 pracowal z kvernelandem vd 85 3skiby obrotowy odkladnie nr8 ze scinaczami a ustawiony byl na 40cm na skibe a zabezpieczenie mial kolkowe super plug do zetorka polecam czsami mial co robic zetorek to tylko czarny dym z komina he he pozdrawiam

Opublikowano

kolego  ta mase co podał  1220 to za cieszki sam posiadam płóg 3 obrotowa do 7245  i  musze miec  obciazniki   bo dzwiga przód   teraz do orki zapinam łyżkę do tura i już lepiej sie ora  a  moja 3  obrotowa waży ponad 700 kg  zerknij w galerie moja

Opublikowano

po pierwsze bys musiał miec super hydraulike po drugie udzwig jest mierzony na koncówkach zaraz   im wiecej jest wysunieta maszyna do tyłu tym udzwig sie zmniejsza   po trzecie jest to długi płóg i bedzie przód podnosiło tobie po czwarte jak  wjedziesz gdzies w dziure  szybko to moze wyrwac podnosnik lub ramie szczeli  wiem bo  spotkałem sie z takimi zeczami   mozesz wierzyć albo nie  kupisz to sie przekonasz

podam  przykład  z udzwigiem wes sobie   worek zboża 50kg  podnieś go przy  sobie i trzymaj a weś go podnies na  prostych rekach  i trzymaj  cierzar ten sam ale  jest wysunięty 

Opublikowano

tego  tobie kolego nie powiem najlepiej  pożycz od kogoś  i sprawdz sam jak  bedzie dzwigała pompa i czy przodu nie bedzie podnosic  i czy dasz rade w orce bo kupić  i  jak nie dasz rady to troche szkoda kasy

Opublikowano

Do takiego zetora coś zachodniego lekkiego, ja do 7341 mam opala 110 i na mojej ciężkiej ziemi ma co robić traktor, po pełnym rozkręceniu zabiera 1,50, zachodzi za cały traktor, waży około 800kg z  przedpłóżkami, waga 1200kg na zetora za dużo on jest za krótki  do takiego ciężaru:)

Opublikowano

Kolego ja chciałem Agro-Masz ale okazało się że one są tańsze i niedobre, więc zamówiłem sobie Akpil 4-skibowy obrotówkę są droższe bo 24 tyś. a agromasz ma mój sąsiad i chce sprzedać ale chciał za 24 tyś. a teraz 14 tyś. chce Polecam AKPIL za 24 tysiące bo jest solidniejsz

Opublikowano

Na piasku 4x30 da rade ale jak ziemia ciezejsza to szkoda ciagnika paliwa i nerwow brak napedu oraz masy ciagnika i lipa Kiedys sam oralem takim 4x30 zetorem 8111 i na glinie mial co robic i jest duzo ciezszy od seri 7xxx opony mialem 18.4 i bez napedu za wiele nie zdzialal tylko trzeba bylo sie suwac terenowa 3-jka .

Opublikowano (edytowane)

Znajomy ma 6211 i orze 4x30 na 2 biegu , klasa ziemi 4 i trochę 3 . Ciągnik nie ma problemu z orką .

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A u nas na Lubelszczyźnie ziemie są słabe i lekkie , jak deszcz pada co 3 dni to wtedy jest OK. B) .