Skocz do zawartości

Śrutownik kamieniowy czy rozdrabniacz uniwersalny bąk?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy śrutownikiem kamieniowym da się rozdrobnić kukurydzę? Bo znajomy twiedzi że się będzie zapychał. Gdybym miał swoją kukurydzę to bym sprawdził ale jak kupię i nie będzie szło to będzie lipa.

Opublikowano

Nikt nie odpowiada to może ja coś pomogę... Przy rozdrabnianiu tak dla kur tj. żeby, aby przetrącić ziarna przy prawie rozkręconym śrutowniku problemów nie ma. Jak będzie przy drobniejszym mieleniu niestety nie wiem.

Opublikowano

Witam,przy wilgotnym ziarnie będą się kamienie zaklejać i w końcu zapiecze się klajstrem że powstanie szkliwo na kamieniach i trzeba skrobać kamienie aby oczyścic je, bardziej polecam już bijakowy z pionowymi bijakami tu można wilgotne nawet robić i nic się nie zapycha, ja robilem z wilgotnej kukurydzy i łubinu że można było piguły zrobić i szło pięknie ,a jak mialem kamieniowy to pół wiadra śruty i kamienie zabite śrutą ,chyba że suche ziarno to w miarę dobrze szło ale polecam bijakowy miałem dawno temu na kamienie  i jednak zmieniłem kilkanaście lat temu na bijakowy i jestem zadowolony z niego bardzo ponadto dużo większy przerób  :rolleyes: Pozdrawiam.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez NEONATUS
      Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów,
      Mam nowe konto na agrofoto.pl i to mój pierwszy post. Założyłem wątek specjalnie dlatego, gdyż mam jedno ważne dla mnie pytanie.
      Posiadam dostęp do takiego produktu jak suszone młóto browarniane granulowane w Big-Bag w rozsądnej cenie, a jako że jestem hodowcą bydła mięsnego na niewielką skalę, chciałbym się dopytać bardziej zaawansowanych użytkowników których jest tutaj naprawdę sporo, o zastosowanie takiego produktu w dawce żywieniowej.

Bardzo proszę wskazać mi, czy jest sens zakupu takiej paszy, ile kilogramów dla sztuki w wadze 500 kg na dobę, jakie to przyniesie korzyści i przede wszystkim jak to wypada na tle wysłodków buraczanych suchych granulowanych? Który produkt będzie dla mnie lepszy?

Zdaję sobie sprawę że pytanie jest bardzo ogólne, a odpowiedź na nie wymaga podania większej liczby szczegółów, takich jak intensywność opasu, rasa zwierząt, ilość i jakość pasz objętościowych i treściwych, ale mimo to uprzejmie proszę o jakieś wskazówki co do sensowności wprowadzenia młóta i jak to wypada na tle wysłodków buraczanych.

Odwiedzającym wątek życzę miłego dnia i zapraszam do udzielania się. Wszelkie opinie i komentarze mile widziane.

Pozdrawiam.
    • Gość
      Przez Gość
      Witam
      Poszukuję baku do wski kobuz, takiego jak na foto. Może u kogoś się warla w garażu a ja potrzebuję do ukonczenia projektu. Dobrze zapłacę !

• Przez Chromek
      Mam na zbyciu mało używany a od kilkunastu lat tylko zawalający miejsce śrutownik Bąk. Śrutownik jest kompletny z całym zestawem sit. Zainteresowanych proszę o kontakt na pw

• Przez elpolacco
      Sprzedam silos na zboże.Pojemność ok. 10T. Wymiary widoczne na zdjęciach.
      Średnica zbiornika: 2.4m
      Wykonane z blach o grubości: 3mm.
      Zbiorniki czyste, magazynowane były w nim tylko pasze. 

Miejscowość: Wolbrom (małopolskie)
      Możliwość transportu w dowolne miejsce w okazyjnej cenie.
      Cena: 3000zł.

Zdjęcia w ogłoszeniu:
      https://allegro.pl/silos-paszowy-zbiornik-na-zboze-10t-i7453786433.html

Więcej informacji udzielę telefonicznie
      Tel. 5O2 O21 846

• Przez piotr2002
      Witam mam pytanie czy sruta z jęczmienia jest dobra dla byków i krów mlecznych
  • Dodaj nową pozycję...
v