Skocz do zawartości
Landfarmer

Śrutownik kamieniowy czy rozdrabniacz uniwersalny bąk?

Polecane posty

Landfarmer    3542

Nie wiem czy zakładam temat w dobrym dziale i jeśli nie to proszę o przeniesienie do właściwego tak jak w temacie z które z powyższych urządzeń jest lepsze/wydajniejsze przy robieniu śruty zbożowej,

Z góry dzięki za odpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Landfarmer    3542

Czyli tak jakby bąk się w tym zawierał, nie szukam żeby kupić tylko mam 2 kamieniowe i bąka i zastanwiam się czy warto do bąka kupić bijaki i nim pracować bo te kamieniowe to mnie już złoszczą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Tak jakby robi wielką różnicę, bąk do normalnego bijakowego to jest tak jakby młynek do kawy.        :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
liber    7

Ja mam na kamjenie i w zupelnosci mi wystarcza,w zalerznosci na jaka skalę chcesz produkowac śrutę. Ja mam 30szt i robję raz na tydzień( system workowy),moim zdaniem wydajniejszy będzie bijakowy :rolleyes:

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
romek6340    203

Bąk z silnikiem 7,5 kw na 2 worki jest zdecydowanie wydajniejszy od kamieniowego. Mam oba i bąk jakieś 1,5x do 2x szybciej przerabia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
liber    7

Pewnie rze opłaca się dokupić bijaki do bąka tym bardziej że niechcesz robić na kamieniowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
liber    7

Nieznam tego typu bąków kolega ma na bijaki to wjem że zapjer..ala tylko kurz idzie,a nieda sie wyrzucić tego trujkąta a wsadzić bijaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

No to się kupuje  łeb z bijakami i jazda.    :P   {FOTKA Z NETA}

 

m_048_A97.jpg

 

 

Pewnie że da się zmienić z tej gwiazdy na bijaki, nie ma żadnego problemu.

Edytowano przez KORSARZ1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Risto    16

Na kamienie to odpuść sobie szkoda zdrowia przy czuwaniu. jak masz bąka na gwiazdę to jego zrób. Jak mam bijakowy starego typu pod 7,5kw silnik to leci aż miło robota. Oczywiście najmniejsze sita 6m idzie tak +- 1,5-2 godzin a o oczko większe sita na grubiej to tak +- 6m w godzinę. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Landfarmer    3542

A tu zależy jak kto został wychowany bo ojciec silnie tłumaczy mi że śruta powinna być przetarta jak maką ale w szkole mówią że najlepiej jak ziarna są uszkodzone ale nie roztarte na pył

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
romek6340    203

A to też zależy co za zwierzaki karmisz. Generalnie większość twierdzi, że dla bydła przemielone trochę (czy aby zgniecione), a dla trzoby możę być już dużo drobniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Jakości śrutu pomiędzy żarnowym a bąkiem bym się specjalnie nie dopatrywał. Praktycznie nie ma różnicy. Jeden miałem a drugi mam. Coś było z gniotownikiem na rzeczy jeśli chodzi o pasze ale nie pamiętam co. 

Największą wadą obu bijakowego i żarnowego jest duża ilość mąki. Ale osobiście i tym bym się nie martwił. Bąk najwięcej sypie mąką przy zmianie worka. tak leci ładna śruta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Risto    16

Bijakowy też zrobi na mąkę z tym, że on połknie wszystko i się nie zapcha jak na kamienie. Ale to trochę trwa. Może nie aż tak będzie mąką sypał jak na kamienie ale będzie wszystko miałkie na najmniejszych oczkach w sitach j.w. pisałem. Ale ja już nie widzę sensu mielenia tym cudakiem na kamienie co co rusz się zapycha i mus tylko pilnować go z kijem i czuwać by ziarno nie skończyło się. Mówią, że gniotownik to najlepszy wynalazek jak pisze Sipma dla alergików na pewno :)   http://www.sipma.pl/pl/zgniatacze_ziarna_,517.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    94

Dla bydla jak z ręki to gniotownik dobrze sie spisze. Wydajny i ma male zapotrzebowanie mocy. Ale jak do paszowozu to srutownik bijakowy jest niezastąpiony. Wtedy krowki tak nie wybieraja paszy. Przez co ryzyko kwasicy jest mniejsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lew908    207

Ja stosuje gniotownik i robię pasze do trzody i jestem bardzo zadowolony. Kiedyś miałem bąka ale nie byliśmy z niego zadowoleni

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
liber    7

A znowu mój ojciec twierdzi że zadrobna śruta zamula świnie i mówi że najlepjej zrobić śrut jak kaszę. A zpotykałem się jak gościu dawał świnkom zborze tylko na pół przetrącone a morze i nawet grubjej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szymi40    373

A znowu mój ojciec twierdzi że zadrobna śruta zamula świnie i mówi że najlepjej zrobić śrut jak kaszę. A zpotykałem się jak gościu dawał świnkom zborze tylko na pół przetrącone a morze i nawet grubjej

 

Zgadzam się z twoim ojcem  -ja  drobną śrutę  robię tylko  dla prosiąt  [ tak do 30 kg.]  jak była  grubsza  wybierały  sam  koncentrat    i   obrzękówka.... :(

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Landfarmer    3542

Czyli technologia gniotownika, bo z gniotownika jest tylko przetrącona i tak jak mówią nam na żywieniu to maką jest szkodliwa dla zwierząt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×