Skocz do zawartości

Jaką prase kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Planuje zimą kupić prase zwijającą w cenie 20-25 tys i tu moje pytanie jaką wybrać? Jaka firma, walcowa czy pasowa?

Pracować z nią będzie MTZ 82 na początku, a później renault lub MF 80-90 konny. Z góry dziękuje :)

Opublikowano

Za taka ceną do takiego ciągnika w takiej ilości bel rocznie ma być prasa bez noży oczywiście bez rotora. Z siatka i sznurkiem. 

Czy polecił bym Ci walcową Claas rollant 46 albo Krone rp120. Prasy proste w obsłudze łatwe w naprawie części ogólnodostępne od ręki. A i ciągniki o których wspominasz poradzą sobie z nimi.

Opublikowano

Feraboli sprinter 165, welger rp 200.

Może poparł byś to jakimiś argumentami? A nie rzucał tak modelami.

Ja osobiście do pasówek w tej cenie nie mam przekonania po tym co zobaczyłem i kilku sąsiadów. Problemy z pasami a to ze sterownikiem  albo ze zgniotem. Pasówki tak ale za sporo wyższą kwotę. 

Opublikowano

No to jakaś łańcuchowa, ponieważ to są bardzo lekkie prasy, nie zatrzymują się w nich baloty...

A welger rp 200 to dlatego, że ma rotor i noże i podobno w nich nie stają bale, poza tym to jest lekka prasa podobno ludzie podczepiają do nich ciągniki 60 KM.

Opublikowano

Jak to za mało obejrzyj sobie filmy na YT. Oczywiście nie mówie o wszystkich nożach ale jak kolega nie chce to go nie zmuszam.

Claas rollant 46 ok ale najlepiej z szerokim podbieraczem i z tym specjalnym walcem bo będziesz miał problemy ze słomą (to tyczy sie i podbieracza, i walców)

Opublikowano

Jaka  by   nie    była     najważniejsze    rotor  i  szeroki   podbierak    firma  jest   ważna   jednak   ja   zwracałbym  baczniejszą  uwagę  na  stan  techniczny .

Opublikowano

No tak ale kupie jakąś nie znaną firme w ładnym stanie a jak coś się posypie to bede szukał części nie wiadomo gdzie. A do firmowej zawsze można ściągnąć przez serwis. Zapłaci się drogo ale ile się pojeździ.

Opublikowano (edytowane)

tylko pasowa np zerwie Ci sie pas, dajesz spinke nowa i jedziesz dalej zerwie ci sie lancuch masz wszystko pogiete, zauwaz ze pasowa od poczatku zwija ladnie slome czy tam siano a walnocwa od ok 50cm - 1m dopiero a najpierw ubija wiesz jaka to roznica jak dajesz slome na stug?  no i  tez o wiele wiecej wejdzie w pasowke slomy nic w wcalcowa przy tym samym rozmiarze, ja z wlasnego doswidczenia polecam Ci JD 550 na szerokim pobieraku  i jeszcze Ci kasy zostanie, jest niezawodna a z czesciami nie ma problemu, poza tym jest zmienno komorowa od 80cm-180cm

Edytowane przez Kamilek1
Opublikowano

Pasowa prasa super tylko np jd 550 można kupić za 13tysi a komplet pasów ponad 83 metry kosztuje prawie 10 tysięcy.

ps pasy spina się spinkami a nie klei koszt jednej spinki 100 zł a zakucie przez fachowca 80 zł .

Opublikowano (edytowane)

za 13 tys masz ale na waskim podbieraczu, sam akurat taka mam i jest spoko mi wystarcza ale podalem na szerokim by wejsc w zakres ok 20 tys jak chce autor postu - czym szerszy podbierak tym praca wygodniejsza na uwrociach itp  :)  co do kosztow pasow to zawsze mozna sie pokusic o uzywke albo szukac zamiennikow poza tym trzeba zwrocic uwage przy zakupie na ich zuzycie bo to podstawa :)

Edytowane przez Kamilek1
Opublikowano

W sensie ognia ale to reguły nie ma że akurat Jd chociaż fakt że trochę ich się pali. Ja nadal będę przystawał przy swoim i proponował New hollanda zmiennkomorowego

Opublikowano

ja proponuje krone kr125 może to nie aż tak nowy sprzęt ale sprawdzony, mało awaryjny prosty w obsłudze . Wiem o mówię sam mam taką i jestem zadowolony , beluje rocznie jakieś 1500 sztuk , zdarzy się jakaś drobna awaria np: jakieś łożyska ale to niskim kosztem naprawa   

Opublikowano

Najlepiej żadnej z wąskim podbieraczem znam takich dwóch co mają wąskie podbieracze jeden krone kr 130 z wąskim drugi claas rollant 46, i powiem tak tego co ma kr 130 widziałem w akcji jak prasował słomę to raz sprasował i musiał drugi raz poprawiać bo usypywało mu się po bokach podbieracza, a ten co ma claasa mówił że krótkiego mateliału wogółe nie chciało mu zbierać tylko wychodziło bokami, ale akurat to mogła być również wina wysokiego podbieracza, tak więc prasa tylko z szerokim. :)