Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jest dopłaty moje , to mówisz zeytby cisnac do rownowartosci dopłat?

a i ta ziemia byla rok temu uprawiana prezez spółkę sieli zboza itp , ale jak agencja zabrala nie zaorali . I moje pytanie brzmi jak by sie wszystko udało to mam zamiar posiac jeczmień jary i powiedzci mi jak srednio sypie na ha .a i dodam ze bd musial w tym roku ze swojej kieszenie wyciagnac kase na obrobienie tego . A i wszczycie żniw cena jeszczmienia ile kosztuje tak mniej wiecej ;]

Opublikowano

u nas jak w dzierzawe sie beirze to doplaty sie oddaje wlascicielowi i placi sie samemu podatek i spolke wodna noi czasami jeszcze kawalek pola trzeba obrobic za to no jak bez doplta to jakby zadarmo masz pole czyli co urosnie to twoje

Opublikowano

ale chodzi mi o zysk ja mam swojej ziemi 60ha . zeby było cos zysku jak nie z dopłat to z płodów bo ten kawałek bym uprawiał na handel zboza.

i własnie mam pytanie ile kosztuje jeczmień w żniwa  i ile z ha przy takiej ziemi mozna wyciagnac

Opublikowano

na jeczmieniu to duzo nie zarobisz w zniwa kosztowal u nas w okolicy na mieszalnie wozilem sasiadowi to chyba po 58 netto dostal noi mial na dobrej ziemi ale to gdzies mu sypalo ok 5 ton z ha ale to lipa z jeczmienia wychodzi najelpiej siej pszenice i rzepak i kukurydze na ziarno

Opublikowano

ale chodzi mi o zysk ja mam swojej ziemi 60ha . zeby było cos zysku jak nie z dopłat to z płodów bo ten kawałek bym uprawiał na handel zboza.

i własnie mam pytanie ile kosztuje jeczmień w żniwa i ile z ha przy takiej ziemi mozna wyciagnac

powiedz na ile lat ta dzierżawa? Jęczmień najlepiej kontraktować i wychodzi niezły zysk.
Opublikowano

jak jeczmien kontraktowac to chyba ze browarny bedzie sial ale co roku jeczmienia nie bedzie sial musi przesiewac czym innym najlepiej taka kalsa to pszenice , pszenzyto moze siac rzepak kukurydze

Opublikowano

jak jeczmien kontraktowac to chyba ze browarny bedzie sial ale co roku jeczmienia nie bedzie sial musi przesiewac czym innym najlepiej taka kalsa to pszenice , pszenzyto moze siac rzepak kukurydze

ale mi chodziło tego roku. Niech napisze na ile lat ta dzierżawa bo licytacja jego od tego zależy.
Opublikowano

Oo aż tyle , czemu 5 lat bez doplat?

a i czemu wyszlo tobie 575dt?

to jest ponad 57ton Oo

sorki pomyliłem się 6 lat z dopłatami a 4 bez. Tyle mi wyszło ponieważ 23x2,5t=57,5t. Jak na mój rejon to standard. Zdarzają się tacy co daliby za 23 ha dobrze ponad 1000dt. Ale to sam musisz sobie policzyć ile możesz dać. Zapytałeś wiec odpisałem ile wg mnie można za to dać.
Opublikowano

widzę ze co niektóre osoby cieknie ślinka jak śzczerbatemu na suchary na te grunty ANR i dawać 22.5dt za 1ha to jest chore zapłacić czynsz, podatek, wyskoczy suchy rok a taki zapewne bedzie bo tak suchej zimy dawno nie było i leżycie!! z tym ze płaczesz i płacisz a otucha jest fakt iż jesteś bogatszy o X ha  

jak dla mnie racjonalna cena czynszy i tak wygórowana to 10dt. ,a kto daje wiecej lubi tyrać za free

ps. uważajcie w tych przetargach bo mozecie nie polepszyć a popieprzyć (nie mylić z innymi  :D  czynnościami fizjologicznymi )z tym ze życie 

Opublikowano

rozumiem dzieki za info

tylko jak tyle dac to slaba oplacalnosc tej ziemi , cena wywoławcza wyskakuje  od 82 dt to bd moj 1 przetarg

I jak przetarg, wydzierżawiłeś tą ziemię?