Skocz do zawartości

Remont i malowanie przyczepy - pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niemka ma 20", czeska ma 18". Felgi pasują z jednej do drugiej, na 8 śrub i taki sam otwór w środku.Ale czeska musi mieć opony nisko profilowe. Za używane opony dawałem po 250 z montażem.

Jeszcze pytanie jakie felgi kupić. Ja dwie kupiłem 9.00 a dwie 11.00 i te 11.00 do czeskiej trochę za szerokie, lepsze 900. Opony chyba 315/60 R22,5, lub coś koło tego.

Opublikowano

znajomy wulkanizator mowil ze 9,00 i widziałem opony 315/60 22,5 po 150 zł z założeniem szukam tylko felg. Wiem ze używanych nie dostane ale może taniej. Wybiorę się może na giełde do Słomczyna koleś na allegro pisał ze co niedziele jest i ma takie felgi offset na 8 otworów 9.00 22,5

Opublikowano

Siema.Mam taki problem...Zamierzam zrobić remont moich przyczep i mam problem ponieważ jakiś gnój już dwa razy poprzecinał kable w przyczepach w nocy... jak waszym zdaniem można temu zapobiec? Zastanawiam się czy jest taki wąż zbrojony którego nie da się przeciąć nożem.Bo nie chcę robić wtyczki i gniazda w przyczepie.już raz tak miałem to co roku trzeba było robić światła.Macie jakiś pomysł??

Opublikowano

Siema.Mam taki problem...Zamierzam zrobić remont moich przyczep i mam problem ponieważ jakiś gnój już dwa razy poprzecinał kable w przyczepach w nocy... jak waszym zdaniem można temu zapobiec? Zastanawiam się czy jest taki wąż zbrojony którego nie da się przeciąć nożem.Bo nie chcę robić wtyczki i gniazda w przyczepie.już raz tak miałem to co roku trzeba było robić światła.Macie jakiś pomysł??

Nie no buractwo nie zna granic ;[

Podłączaj pastuch na noc do przyczepy.

Opublikowano

Hehehe :D No dobrze by było....Ale muszę przypilnować kto to ale teraz nie bo przyczepy na podwórko wprowadziłem, ale na sezon będzie trzeba znów je wyprowadzić...a jak się nie uda to trzeba będzie któregoś przycisnąć....ale jeden drugiego nie wyda...A u nas jest też taki jeden co jak sie napił to poleciał i zadzwonił do remizy...wszyscy się zbiegli i pytają się go gdzie sie pali..A ona tak: Gdzie się pali, gdzie sie pali.....W d*pie sie pali !!!

Opublikowano

witam Kolegow chce w tym roku przrobic moja szztywna przyczepe jednoosiowke na wywrotke i tez wymienic w niej os bo teraz jest zalozony w niej most od tarpana i wrzucam tone a on juz kleka hi hi. a przyvzepa porzadna z nadkladkami porzadny dyszel i mam pytanko jaka os szukac i jakisilownik i jak radzicie uzywany czy nowke widzialem po ok 550 zl. pozdrawiam

Opublikowano

Witam jak w temacie to zależy od tego czy chcesz podnieść ładowność ,na pewno oś założyłbym z demobilu np. od woza i najlepiej żeby pasowały felgi od jakiś szerszych opon np.10/15 ,a siłownik minimum dwu stopniowy np,od 3,5tonówki taki na złomie dostaniesz za 150zł.+ nowe manszety co daje jakieś200zł tylko uważaj żeby gładzie były bez rys i wżerów ,pozdrawiam.

• Like 1
Opublikowano

Kolego Tomasz78 a jaka bys radzil os mysle zeby ona miala ladownosc ok 3- 4 tony , czasami przewiez jakies nawozy skoczyc po piasek bo mysle o budowie i taka taka do wszystkiego jak to bywa w gospodarstwie plony wozi mi kolega co kosi i orze bo ma mega sprzet i zawsze moge na nim polegac. Kuzyn podobno ma os wspomnail mi ostatnio tylko brak w niej resorow. a czemu wspominasz o szerszych kolach 10/15 latwiej je dostac czy tansze czy wygodniejsze w uzytkowaniu??? jak mozesz napisz cos wiecej . dzieki za juz i prosze o wiecej informacji. no wiesz chce zrobic raz a porzadnie przyczepe na kilka lat aby miec z nia spokoj. w 2012 zrobilem remont c-360 kapitalny oprocz silnika wszystko bylo robione a na koniec nowa kabina naglak plus maska a w tym roku temat przyczepa ta i mala 750kg tez musze ja troszke odbudowac bo kornik zaatakowal hi hi pozdrawiam i czekam

Opublikowano

Witam oś na taką ładowność powinieneś założyć od autosanki tylko nie wiem czy dostaniesz gdzieś taką używaną przy doborze osi zwróć uwagę na jej rozstaw najlepiej żeby pasowała w rozstaw ciągnika,a koła polecam właśnie takie ponieważ są niskie i dość szerokie dzięki czemu nie będą grzęzły w polu ,odradzam natomiast bliżniaki są z reguły wysokie i mają ostre ranty więc bardziej będą wcinały się w grunt niszcząc plony np. podczas zbierania kamieni no i wiadomo im niższa tym lepiej bo wiadomo będzie służyć do wszystkiego ,na koniec resory obowiązkowo i dodatkowo na środku odboje lepiej sie jeżdzi nie podskakuje ,ja mam ruski rozrzutnik bez resorów na sztywno jazda z nim na pusto to porażka.Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz . :)