Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich.

czy ktos moglby napisac jak wyglada rejestracja ciagnika z angli lub irlnaii w Polsce krok po kroku

chodzi mi o wszystkie niezbedne formalnosci do zalatwienia lacznie z podatkami i cala reszta;-)

chcialbym sprowadzic ciagnik ale nie wiem jak sie za to zabrac

Z gory wielkie dzieki:-)

Opublikowano

Witam

Planuję kupić ciągnik z Francji i tu pojawia się moje pytanie. Na ciągnik dostanę fakturę VAT-marża, chciałbym się dowiedzieć czy od zakupu ciągnika rolniczego trzeba płacić opłatę celną oraz czy później w Urzędzie Skarbowym nie płacę podatku VAT? Byłem w urzędzie 2 dni temu i powiedziano mi że będę musiał zapłacić podatek VAT, ale gdy powiedziałem że ciągnik będzie na fakturę VAT-marża to dostałem informację że wtedy nie płacę VAT-u. Osobiście myślałem że VAT-u nie płaci się nigdy skoro kupuje się za cenę brutto i tu mnie ta informacja zdziwiła. Może jakaś dobra dusza wypowie się na temat cła i VAT-u.

Pozdrawiam

Opublikowano

ja kupiłem ciągnik z francji 4 lata temu, od rolnika, to był 20 letni ferguson, i podpisałem tylko umowe kupna sprzedaży, bez żadnej faktury. w polsce płaciłęm tylko za tłumaczenie dokumentów. jeżeli kupujesz ciągnik od firmy, albo od rolnika który wystawia ci fakture bo ją potrzebuje to do ceny doliczasz 19%. Chyba ze masz europejski nr nip, to wtedy podatek płacisz dopiero w polsce, w momencie kiedy będziesz ten ciagnik sprzedawał dalej

Opublikowano

Witam

Planuję kupić ciągnik z Francji i tu pojawia się moje pytanie. Na ciągnik dostanę fakturę VAT-marża, chciałbym się dowiedzieć czy od zakupu ciągnika rolniczego trzeba płacić opłatę celną oraz czy później w Urzędzie Skarbowym nie płacę podatku VAT? Byłem w urzędzie 2 dni temu i powiedziano mi że będę musiał zapłacić podatek VAT, ale gdy powiedziałem że ciągnik będzie na fakturę VAT-marża to dostałem informację że wtedy nie płacę VAT-u. Osobiście myślałem że VAT-u nie płaci się nigdy skoro kupuje się za cenę brutto i tu mnie ta informacja zdziwiła. Może jakaś dobra dusza wypowie się na temat cła i VAT-u.

Pozdrawiam

Fakturę będziesz miał od polskiego handlarza czy francuskiego?

Opublikowano

Faktura VAT-marża od francuza (komis który sprzedaje ciągniki). Pytam się o to bo płacenie 19% wartości to się nijak nie kalkuluje. Ale osoba która go nam przywiezie i trochę trudni się sprowadzeniem też ciągników to zapewnia że jak faktura VAT-marża to VATu nie płacimy.Taką samą odpowiedź tata uzyskał w Urzędzie skarbowym. Czyli z tego co powiedział "bodzioman18" wynika że nie ma za ciągnik rolniczy opłaty celnej żadnej? A ten znajomy co sprowadza mówił że jedyne koszty to w urzędzie skarbowym jakieś 150zł stałej opłaty, tłumaczenia oczywiście swoją drogą, przegląd i z tym już można do wydziału komunikacji, zgadzacie się z tym?

Opublikowano

Skoro jest to komis to od firmy uważam. Gość który ma go nam przyprowadzić równie dobrze mógłby go wziąć na siebie i potem my od niego. Ale to są dodatkowe koszty. Więc on będzie w tym pominięty a faktura będzie między tym komisem a tatą jako kupującym

Opublikowano
...Gość który ma go nam przyprowadzić równie dobrze mógłby go wziąć na siebie i potem my od niego. Ale to są dodatkowe koszty. ...faktura będzie między tym komisem a tatą jako kupującym
może lepiej ponieść te koszta i spać spokojnie że kupiło się od polskiego handlarza z polską fakturą itp?
Opublikowano

Witam mam do kupienia Case 115 km z orginalnym turem 2300 mtg i w miarę jest cena . Tylko ta firma mi może go przyprowadzić na podwórko i nie wiem czy się i się z decydować jago nie widziałem na realu tylko na zdjęciach ciągnik jest we Francji .

Opublikowano

Ja przy zakupie za 50 czy 100 tyś zł nie bawił bym się i wsiadł bym w samochód i jechał go zobaczyć. Jaki koszt takiego wyjazdu 1000-2000zł a co zobaczysz na żywo może odbiegać od zdjęć. Wystarczy umiejętnie zrobić fotkę lub ją trochę wyretuszować. Pamiętaj zdjęcie nie pokaże ci wszystkiego.

Opublikowano

Ostatnio znalazlem ma tractorpool ogloszenie jd6410 za 12tysn euro we francji po rozmowie telefonicznej dowiedzialwem sie ze jezeli chce zarezerwowac traktor to 3tys euro zaliczki trzeba. Pare dni pozniej bylem pod wskazanym adresem przy okazji i telefonuje ponownie i mowie ze chce ten ciagnik zobaczyc kobieta mowe ze nie ma problemu ale jak powiedzialem ze jestem na miejscu to odrazu ze nieaktualne i koniec rozmowy.

Opublikowano

witam potrzebuje pomocy i rady ludzi którzy sie na tym znają a wiec tak

W wrześniu 2010 kupiłem fortschritta 323a od znajomego handlaża i tak on go kupił od niemca na mnie umowa jest miedzy mna a niemcem. Kolega handlaż tak zrobił że go w tej tranzakcji wogóle nie ma. Załatwił mi wszelkie dokumenty mam brif stary dowód rejestracyjny przedląd techniczyny spolszczenia no i umowe nawet ksera dokummentów mi po robil. Nie rejestrowałem go od razu i teraz żałuje ale nie był potzrebny bo drogami nie jeździł. teraz chce go zarejestrować przegląd mi kolega załatwi i teraz nie wiem czy ja kary nie bede płacił że nie rejestrowałem go od razu w 2010 i drugie pytanie jest takie czy ja nie bede potrzebował do urzędu skarbowego jakiegoś kwitu kto mi ten traktor przywiuzł bo coś takiego słyszałem jak on przyjechał do polski a jak na lawecie do dane tej lawety ? bedzie to potrzebne ? i nie mam tablicy rejestracyjnej mam tylko dowód taki zielony i chyba brff. pomożecie ????

Opublikowano

Ostatnio znalazlem ma tractorpool ogloszenie jd6410 za 12tysn euro we francji po rozmowie telefonicznej dowiedzialwem sie ze jezeli chce zarezerwowac traktor to 3tys euro zaliczki trzeba. Pare dni pozniej bylem pod wskazanym adresem przy okazji i telefonuje ponownie i mowie ze chce ten ciagnik zobaczyc kobieta mowe ze nie ma problemu ale jak powiedzialem ze jestem na miejscu to odrazu ze nieaktualne i koniec rozmowy.

Mozna wiedziec w jakim miejscu to bylo i jaka firma, bo handluje maszynami z francji, i wspolpracuje z okolo 30-40 firmami?, Radze sie niewybierac na wlasna reke na Zakupy na Zachod jezeli sie niema kogos kto juz ma doswiadczenie

• Like 1
Opublikowano

Witam, mam pytanie.

Czy któryś z forumowiczów natknął się na firmę produkcyjną handlowo usługową A. Sobol zarejestrowaną w Polsce?

Chciałbym się upewnić czy nie jest to jakaś firma "fikcja" itp. Może ktoś z was miał do czynienia z tą firmą, która sprowadza ciągniki z Hiszpanii.

Opublikowano

Tzn właśnie nie pytałem się czy ma jakieś ciągniki na placu, ale dzięki zapytam się.

rozmawiałem z gościem i nie wiem na ile to jest prawdą, ale podobno w Hiszpanii rolnicy na zakup nowego ciągnika dostawają dotacje z UE, więc pozbywają się starych ciągników.

Gościu powiedział mi tak, że jego firma jest zarejestrowana w Polsce (więc sprawdziłem czy faktycznie tak jest po Regonie i ok), podpisuję z nim umowę wstępną w której są szczegóły sprowadzenia ciągnika. Bodajże ja mu płacę 50% wartości ciągnika, za 3 dni sprzęt ma być u mnie na placu. Potem mam 5 dni testowania, i jeżeli spodoba mi się ciągnik to podpisujemy już normalną umowę i ja mu płacę resztę. Nie wiem czy tak powinno to wyglądać i na co zwrócić uwagę przy takich firmach.

PS. Kolejna firma która sprowadza ciągniki ale działa na innych warunkach link: www.economy-cars-machinery.com - ta firma mnie zaciekawiła, bo chce aby transakcja była też dokonana przez allegro w celu poprawienia bezpieczeństwa usługi. Co z taką firmą? Może nie są naciągaczami?

Opublikowano

Jak zapłacisz jakąkolwiek sumę pieniędzy to pożegnaj się z nią. To ściema jakiej wiele w internecie. Jak nie spotkasz się osobiście z gościem to nic nie płać. Nie powinieneś też płacić jeśli nie zobaczysz ciągnika na żywo. Niech da Ci umowę wcześniej i idz z nią to jakiegoś radcy prawnego.