Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie czy ktos siał kukurydze bez wiosenej uprawy i jaki nawóz dawał w podsiewacz

U nas jest taki koleś co posiał qq w wiosenną orkę bez żadnej uprawy.W podsiewacz dał suprofos dawki nie znam.Urosło na pół metra miejscami metr.Miała być na kiszonkę ale nikt mu nie chciał tego ciąć.Zebrał na ziarno z 2 ha zabrał w zbiornik Claas'a Lexion'a ;-)

Opublikowano

I twoim zdaniem skutkiem czego był taki stan rzeczy? Brak wiosennej uprawy czy nawóz w podsiewacz, bo zdaje się że przytoczyłeś przykład w odpowiedzi na pytania z tym związane.

Opublikowano

w zeszłym roku kukurydzę siałem kuhn-em talerzowym bezpośrednio w ściernisko po kukurydzy. (Czyli nawet bez uprawy jesiennej. W podsiewacz białoruski npk w dawce 350kg/ha bo więcej nie szło wysypać. Pogłównie 500kg saletry can. Średni plon 12 ton/ha a miejscami po 15 dawało na 5 klasie

Opublikowano

Podstawa to deszcze w odpowiednim dla rośliny czasie.Kukurydza jest tolerancyjna na pewne deficyty wody,ale jak nie pada od maja do września to ciul bierze wszystko tj.odmiana nawożenie gleba i uprawa !!!. Już drugi rok tej suszy(nawet w stawie co było 3,5m wody jest 50cm).Wtedy można walić nie wiadomo co i tak g...o urośnie.Moim zdaniem woda jest podstawą plonu na drugim nawożenie a trzecim gleba (oczywiście uśredniając bez skrajności)

Opublikowano

u mnie na kawałku kl 5 w tym roku kolby nie bylo

a co dopiero o plonie ziarna tu mówić.ale jak normalny rok to qq świetna

Opublikowano

bez uprawy chodzilo  mi oto ze bez wiosenego uprawiania agregatem. Po pszenicy na sciernie rozlałem rsm potem przerobiłem agregatem rozsiałem wapno nordkalk 3ton/ha przerobiłem agregatem scierniskowym , wyorałem i zasiałem zestawem gorczyce ,facelie i rzodkiew oleista . i na wiosne planuje zasiac kukurydze siewnikiem talezowym i w podsiewacz co dac lepiej ; poidap 100 kg, a sół wczesna wiosna rozsypac 200kg , czy yara corn 250 kg w podsiewacz

Opublikowano

nie lepiej przejechać agregatem przy okazji wymieszac nawozy (kukurydza lubi ziemie nagrzaną i dość pulchną).

Hmm słabym szpecem w uprawie kukurydzy jestem ale z tego co wiem to kółka dociskające idą chyba za redlica. Po co?

Nawozy można dostarczyć w inny sposób, a wymieszane czy nie wymieszane nie robi różnicy.

Wilgoci raczej nie dostarczysz.

Opublikowano

ale postęp idzie do przodu, niedługo siać nie będzie trzeba i urośnie. Niedaleko mnie kilka wiosek położone jest na równinach,gleba to bielica jakas,brak melioracji.jak tam siać bez wiosennej uprawy?

Opublikowano

Wiosną zawsze konieczny jest zabieg włókowania bądź bronowania. Ma to przerwać parowanie przez kapilary, które utworzyły się w ziemii. Mieszanie nawozów z glebą nie ma znaczenia? Nawozy powinny być rozsiane odpowiednio wcześnij i przykryte ziemią.

Opublikowano

Kolego a do tego ile jeszcze dajesz N

U nas pod kukurydzę idzie zawsze obornik na jesieni ewentualnie na wiosnę ale wtedy już bez orki tylko gruberem mieszam i na wiosnę lejemy ok 20-30 tys gnojowicy w podsiewacz daję 200 kg NPK 5;10;25 w fazie 5 liści 100 kg saletrosanu (fajna sprawa bo nie przypala kukurydzy nie to co saletra 0

Daję 150 do 200 kg mocznika w fazie 4-8 liści. Ciekaw jestem dlaczego nie dajesz Fosforanu Amonu w podsiewacz ? Może dlatego że masz fosfor pochodzący z nawozów organicznych i to w dużej, przystępnej ilości a w podsiewaczu dostarczasz potas nie wiem w jakiej formie ale może w formie soli co może powodować lokalne zasolenie gleby.

Opublikowano

15 ton w taka suszę? Ciekawe w jakiej wilgotności. Coś mi się wierzyć nie chce. Jaką odmiana?

30,5%. Odmiana Mixxy

w tym sezonie miałem 9 ton przy 28,5% wilgotności. Odmiana Mixxy i LG3258 siane razem

Opublikowano

Tak tak a bez mieszania nawozy koniecznie będą leżeć na wierzchu. Nie każdy nawóz powinien być wysiąść wcześniej. Utleniają się azotowe jak było powiedziane które można dać pogłównie bezproblemowo.
Łatwiej dostępne dla rośliny poprzez wymieszane? Hmm pierwsze słyszę.

Opublikowano

Łatwiej czytaj -szybciej.kolega wcześniej wapominal o wcześbiejszym rozsiewie i wymieszaniu z glebą zeby np.chlorki ze soli sie utlenily i nie szkodzily roślinie.to damo dotyczy wszystkich nswozow wysiewanych przed siewem,nalezy je wymieszac z ziemią żeby straty zmniejszyć i nawóz taki szybciej sie rozposci przez co szybciej dziala i nie utlenia sie, chyba kazdy to wie..

Opublikowano

ulatniają się azotowe nawozy

ja sól sypie i od razu nie mieszam z glebą. Wysiewam jakieś 4-3tyg przed siewem sól i mieszane jest dopiero agregatem przed samym siewem kukurydzy. Czy to błąd??

w podsiewacz idzie polidap a mocznik dopiero jak kuku jest na wierzchu. Uważam że azot z polidapu wystarcza na start