Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te obniżki to z popłochu jaki zrobił porąbany agrobiznes ,w którym to dziś niema a jutro jest nadwyżka ,ceny pójdą w górę bo cóż go było ? A ja sprzedaje jęczmień po 1000 jako siewny :)

Opublikowano

Te obniżki to z popłochu jaki zrobił porąbany agrobiznes ,w którym to dziś niema a jutro jest nadwyżka ,ceny pójdą w górę bo cóż go było ? A ja sprzedaje jęczmień po 1000 jako siewny :)

Chwal się chwal... Jak Cię AN ścignie to Ci się odechce sprzedawania "siewnego"....

Opublikowano

obniżki o 20 zł na tonie

jęczmień 700 zł + vat

pszenżyto 580zł + vat

A znasz kogoś kto sprzedaje w tej cenie czy to taka cennikowa martwa stawka? Chętnie bym kupił a nawet dołożył ze 20 na jęczmieniu.

Opublikowano (edytowane)

PawelWlkp

sam wywiozłem jęczmień po 720 i pszenżyto po 600. Taka cena lokalna i wszyscy targali zboże do nich pełnymi zestawami, stąd obniżka na próbę czy cena się przyjmie. Czy ktoś wozi po nowych cenach to nie wiem bo moje jako ostatnie poszło po starej cenie. Cena niezbyt zadowalająca ale jest pewność, że dostaniesz kase, a to co raz częściej jest ważniejsze niż te kilkadziesiąt zł na tonie, niestety....smutne ale prawdziwe.

Edytowane przez MartineZ
Opublikowano

Bo rolnicy wpadli w panikę jak usłyszeli, że cena na giełdzie spadła no to zaraz wszyscy się rzucili do sprzedaży. Jak wcześniej były pustki tak teraz punkty u mnie są zawalone tirami skąd tylko się da to się nie ma co dziwić, że obniżają ceny kiedy na giełdzie znowu są wzrosty i duży popyt exportowy. Poprostu wykorzystują spanikowanych rolników

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Większych wzrostów na giełdach nie ma i obawiam się, że nie będzie. Nawet wymarznięcie upraw w części kraju niewiele zmieni...niestety...nawet jeśli giełdy zaczną odrabiać( a jest co odrabiać bo w listopadzie cena na matifie to ok 880 zł tak teraz chyba lekko ponad 800zł) to pewnie doczekamy się kolejnego różowego raportu z USA...stąd decyzja wywiezienia wszystkiego na cito. Czy dobrze? cholera wie...w tamtym roku wygrali Ci którzy bodajże sprzedawali przed świetami i w tym roku było podobnie przynajmniej w moich okolicach. Nie wiadomo jeszcze co zima pokaże, jeśli wymarznie Rosja i Ukraina to nawet raporty zza oceanu na niewiele się zdają. Tak naprawdę może zdarzyć się wszystko ale lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.

Napewno sprzedało się po wyższej cenie niż w żniwa, więc magazynowanie miało sens ekonomiczny.

Edytowane przez MartineZ
Opublikowano

Ja tak samo wszystko wypchnąłem. Czy dobrze to zobaczymy. Ja zrobiłem rozeznanie w moim regionie i bardzo dużo ludzi trzyma pszenicę, do tego ściągają z południa. Bo tam też jest jeszcze sporo towaru.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v