Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak kolego, do  Golubia jest z około 350 km.Znajomy za zawiezienie rzepaku do miejscowości oddalonej o 100 km zapłacił 800 zł  czyli przelicz ile mógłbym zapłacić za taką trasę.

Opublikowano

a po co płacić za transport? może to przewrotnie trochę brzmi, ale możesz sprzedać do agroloku, ampol-merol, chemirol. dalgety itd. które odbiorą z podwórka tylko wiadomo wszystko się rozchodzi za ile towar wycenią i co się bardziej opłaci

Opublikowano

Nie wiem kolego farmer b jak to działa ale podejrzewam że podczas odbioru u mnie z podwórka np przez ampol-merol oni nie zrobili by u mnie na podwórku badania zboża tylko u siebie bo jeżeli u mnie na podwórku wiedziałbym jakie są parametry i ile mi zaproponują to mógłbym im sprzedać tylko ze z tego co słyszałem to oni dopiero w  firmie badają  parametry a wtedy np jeżeli wyszła by niska próba to  i tak musiałbym im sprzedać  po cenie jaką oni by mi zaproponowali w przeciwnym wypadku obciążyli by mnie kosztami transportu.No chyba ze jestem w błędzie.

Opublikowano

Nie wiem kolego farmer b jak to działa ale podejrzewam że podczas odbioru u mnie z podwórka np przez ampol-merol oni nie zrobili by u mnie na podwórku badania zboża tylko u siebie bo jeżeli u mnie na podwórku wiedziałbym jakie są parametry i ile mi zaproponują to mógłbym im sprzedać tylko ze z tego co słyszałem to oni dopiero w  firmie badają  parametry a wtedy np jeżeli wyszła by niska próba to  i tak musiałbym im sprzedać  po cenie jaką oni by mi zaproponowali w przeciwnym wypadku obciążyli by mnie kosztami transportu.No chyba ze jestem w błędzie.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem kolego farmer b jak to działa ale podejrzewam że podczas odbioru u mnie z podwórka np przez ampol-merol oni nie zrobili by u mnie na podwórku badania zboża tylko u siebie bo jeżeli u mnie na podwórku wiedziałbym jakie są parametry i ile mi zaproponują to mógłbym im sprzedać tylko ze z tego co słyszałem to oni dopiero w  firmie badają  parametry a wtedy np jeżeli wyszła by niska próba to  i tak musiałbym im sprzedać  po cenie jaką oni by mi zaproponowali w przeciwnym wypadku obciążyli by mnie kosztami transportu.

przepraszam coś mi się zacięło w kompie dlatego wysł 3 takie same posty.

Edytowane przez jarek33
Opublikowano

poza tym taki agrolok odpowiednio też skalkuluje ceny w zależności od regionu właśnie o cene transportu tu cudów nie ma choć i tak często może wyjść lepiej jak na miejscu ale nie będą to jakieś ogromne róźnice.

Opublikowano

obczaj na targowiskach albo na OLX po ile ludzie cenią owies i jeczmien w twoim wojewodztwie. Zalezy czy na siew czy na pasze. Na siew jest zawsze droższe zboże. Ja zawsze tak robie porownuje ceny z OLX w wojewodztwie lubelskim i wystawiam na sprzedaz

Opublikowano

Byłem dzisiaj z ciekawości zobaczyć ceny w PZZ (PM) Kluczbork  620zł netto (spadek o 10zł) za 13% białka  na północy opolskiego mamy takie ceny :blink: ! Z tego co piszecie to lepsze ceny są już na wschodzie kraju....parodia jakaś. Może pewien PSLowski baron (właściciel) mści się za przegrane wybory :lol: tak coś to wygląda. Już bym miał prawie wszystko sprzedane po 660 ale na spodzie bina już się robal zagnieździł i trza truć na aucie, poprzednie dwa czyste były. Coś tam we młynie marudzili, żeby mocno nie śmierdziało po tym truciu... Wyśmierdzi się na takim tirze czy trzeba gdzieś wieść do przewiania? Niezły interes w tym roku, nie dość że ceny niższe niż w żniwa, nie wspominając o robocie i kosztach magazynowania to jeszcze robale włażą na potęgę.

Opublikowano

Ja zawsze byłem przeciwny "robieniu" paszówki, ale dzis po rozmowie ze skupowym mam mieszane uczucia. Powiedzmy że róznica w cenie pomiedzy poszówka a konsumpcja to 40zł u mnie przeważnie rodzi sie ok 6t czyli 40x6=240.    czyli jesli paszówka przy tych samych nakładach da pół tony więcej to wychodzimy na zero bez stresu o parametry. Jaka jest plenność odmian paszowych w porównaniu do jakościowych?

Opublikowano

U mnie ruch jak w żniwa. Sama babka w elewatorze tak stwierdziła ,traktor za traktorem :P . Co do pszenicy z robalem to też taką skupują ,tylko z ceny potrącają .

Opublikowano (edytowane)

ciekawe jak z tym robactwem  jutro znowu walnę kilka świec   profilaktycznie.

no niby pogoda jest ale cena niżej niż w żniwa

Edytowane przez thug
Opublikowano

ciekawe jak z tym robactwem  jutro znowu walnę kilka świec   profilaktycznie.

no niby pogoda jest ale cena niżej niż w żniwa

Co to za robaki macie w tej pszenicy ,bo nie patrzyłem a może też dziadostwo jest.

Opublikowano

Witajcie

Last na porcie

Pszenżyto dziś jutro 630 na porcie netto:))

Ostatnie tony.

To tak na święta:)

Płatność od ręki

Pozdrawiam

Niezła cena, ja nie wierzyłem w pszenzyto pchnąłem po 520. Brakuje pszenzyta do dopełnienia statku ?

Opublikowano

Powiedz mi kto ci teraz pojedzie do portu na swieta :) Chyba że ktoś ma blisko baze lub dasz gwarancje ze jak nie rozladuje to bedziesz płącił za przestój w stawce x2 i kier i tak wróci do domu :) Jakie wymogi wporcie jesli chodzi o parametry, przytulie jak licza ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v