Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no  ale co z tego ze 400 by bylo ale u nas w moich rewgionach takich plonow nie bedzie jak w zeszlym roku u nas szusza zalatwla teraz jak na najlepszych ziemiach da po 5-6 ton mokrej to nawet kosztow nie zwraca tak jak my ida wszystkeiwarunki by plon byl najwyzszy

Opublikowano

niewiem w tamtym roku kukurydzy nie mielismy ale u znajomych co sie pytalem to zaleznie od 9 11 ton mokrej bylo u nich ale to tez keipsko to jednego roku kiedys mielismy 10300 suchej masy juz ale to byl piekny rok

Opublikowano

Kukurydza będzie droga...u mnie w okolicy są strasznie słabe. Wydaje mi się ze kukurydza mokra powinna spokojnie osiągnąć poziom 500zl/t . Sucha dobija obecnie do 900 zl/t a kupują posiadacze kur niosek.

Opublikowano

W moich okolicach lubelskie powiat Łuków kukurydzy ziarnowej można powiedziec że nie ma !!!!!!!!!! Stoja same łodygi lub niewykształcone kolby które rokuja na 2t/ha. Koszę usługowo na kiszonke od tygodnia i to co sie kosi to jakas maskra - zapchaj dzióra bez wartosci.  Patrzac na nasz rejon to kuku sucha bedzie 900zł swobodnie bo znajomy juz zamówił kilka ton żeby zniwelowac brak ziarna w kiszonce to po 850 z problemami znalazł nikt nie chce sprzedawac lub brak  towaru. 

Opublikowano

Suchowola k. Radzynia Podl.

Owies 370 zł brutto

Pszenżyto 470 zł brutto

a znasz ceny nawozów tam ? 

będę musiał przejechać się tam i zobaczyć co i jak stoi

Opublikowano

Susza suszą, nadrobi się importem ze wschodu. Tamten rok był rekordowy pod względem plonów mimo to import wzrósł. Cyt. z "Wiadomości Rolnicze Polska" "W styczniu 2015r. import zbóż do Polski był dużo większy niż przed rokiem. W tym czasie do kraju przywieziono 380 tys. ton ziarna zbóż, o 20% więcej niż rok wcześniej. Największy udział w strukturze importu ziarna zbóż miała pszenica - 60%, kukurydza - 20%, jęczmień - 20%"

Fermy Drobiu Woźniak: pszenica 620zł/t, pszenżyto 580 zł/t (o 3% więcej niż wczoraj). Ceny netto.

Opublikowano

A mi się zachciało rzepak w depozyt wstawić. Miało być pięknie a narazie taniej niż w żniwa. Pszenice wszyscy mieli nie oddawać w żniwa za bezcen, a tu o cenach ze żniw to można zapomnieć. Kukurydza rzeczywiście podrożała ale to na 630 jak u mnie i gość mówi że chwilowe podwyżki bo za dwa tygodnie będzie świeża.

Opublikowano

a znasz ceny nawozów tam ? 

będę musiał przejechać się tam i zobaczyć co i jak stoi

Nie znam. Woziłem zboże dla ludzi ze wsi i spytałem okazyjnie tylko o owies i pszenżyto. Co się zdziwiłem to na wadze robiła się nawet kolejka, ale w większości to ludzie samochodem z przyczepką byli. :D 

Nawozów mieli trochę też w magazynie oraz węgiel. Jak coś to wziąłem nr tel 694973644

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v