Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ojciec Sprzedawał do nich od samego początku jak firma powstała .Przejąłem gospodarstwo 3 lata temu przewinęło się kilka firm skupujących bydło u mnie dla sprawdzenia rynku. Wróciłem Do Murawskich. Mieszkam 6 km od Żerkowa. Nigdy nie było problemów z płatnościami

Też im kiedyś oddawałem i nie narzekałem na płatności. Po prostu ostatnio zawiodłem się trochę na Biernackim i chciałem po nich zadzwonić, ale ktoś mnie ostrzegał co do ważenia. Dlatego badam jakie macie spostrzeżenia głownie co do tego aspektu bo wagi swojej nie posiadam.

Wiem, że nie w temacie ale zapytam ostatnio dostałem propozycje za jałówkę cielną HO (wysoka) 4700+VAT od BM Kobylin. Co o tym sądzicie? Dużo, mało? Nie trzymam bydła mlecznego także pojęcie mam nie za duże co do ceny.

Opublikowano

sasiad sprzedal sztuke posrednikom z turku . termin platnosci podobno bez zarzutu niecale dwa tygodnie kasiora juz jest ciekawe czy na wadze nie oszukuja nawet samemu karza sie zwarzyc a co do terminu miesiaca to bym sie bal musisz ponaglic morze sie zwineli trzeba sprawdzic wykaz posrednikuw wweterynarii

Opublikowano

chyba sie ruszyło !! bo dzis z dwóch ubojni dzwonili jednego wysmialem ale drugi proponowal za ładne 7.5 zł + VAT Mowil ze przy całym transporcie moze cos dozucic Zobaczymy co powie jak obejzy byki Mariusz podlasie

Opublikowano (edytowane)

2 sztuki czarno białe 670 i 680 kg 20 miesięcy u nas- 6,5 netto 7% strączki

łódzkie powiat brzeziński

podobno od poniedziałku cena w dół

Edytowane przez szwagier24
Opublikowano

Ciekawe ile cie kolego na wadze skubneli he he.. Niemasz sie z czego cieszyc.

nic nie skubneli waga była sprawdzana przed i po warzeniu a pozatym oni nie kantują na wadze a zrzutke dał najniższą 7%. Byczek to 75% SM wydawał się niepokaźny aż się sam zdziwiłem ze tyle pociągną. Za 100% LM i wadze powyżej 800 kg płaci nawet po 8.5 brutto

Opublikowano

2 sztuki czarno białe 670 i 680 kg 20 miesięcy u nas- 6,5 netto 7% strączki

łódzkie powiat brzeziński

podobno od poniedziałku cena w dół

komu sprzedawales? moze Pawłowiczowi? czemu w dół

Opublikowano

Wszystkim placa mniej a u ciebie akurat taka cena. Cos dziwne to troche. Ale niech tam ci bedzie.

Jeśli nie wierzysz to moge dać ci nr tel. do tego gościa zadzwonisz i zapytasz po ile płaci i się przekonasz

Gość Profil usunięty
Opublikowano

z tego co widze na portalach monitorujacych ceny bydła to cena idzie w góre

Opublikowano

nic nie skubneli waga była sprawdzana przed i po warzeniu a pozatym oni nie kantują na wadze a zrzutke dał najniższą 7%. Byczek to 75% SM wydawał się niepokaźny aż się sam zdziwiłem ze tyle pociągną. Za 100% LM i wadze powyżej 800 kg płaci nawet po 8.5 brutto

W jaki sposób sprawdzałeś tą wagę?

Napisz co to za kupiec

Opublikowano

czy Biernacki komuś zalega z wypłatą za bydło???

Niestety tak. Znajomy oddał na WBC koło miesiąca temu i nadal czeka.

U teścia też ostatnio brali parenaście sztuk mieli zrobić dzień wcześniej przelew i jak to u nich często bywa do 2-tygodni wyrównanie. Załadowali byki na pakę, a kasy nadal nie było, dopiero jak zagroził, że im paszportów nie wyda i byki będą ściągać pieniążki pojawiły się po kilkunastu minutach.

Opublikowano (edytowane)

W jaki sposób sprawdzałeś tą wagę?

Napisz co to za kupiec

ważyłem się przed a po kolega się ważył i dobrze wyszło waga zwykła starego typu nie elektroniczna. kupiec jest z netty koło augustowa, przyjeżdża na telefon jedzie się na najbliższą wagę w okolicy waży mówi cene( zawsze niższą trzeba się targować to dożuca) i jak pasuje to ok a jak nie to odwozi zwierzaka do obory. Tygodniowo skupuje ok. 300-500 sztuk bydła a płaci na 3 dzień po sprzedaniu bo sam mówi że dzieki temu ma dużo dostawców

Edytowane przez maly1992
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v