Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A firma ;;Madex'' S. Madejczyk z Izabelina [koło Płocka] dobrze waży ? Jak oceniacie te firmę ?

 

Ja na Kulwickiego nie narzekam:) a co do Madejczyka to podobno słabo płaci za bydło, u nas to tylko on świnie skupuje.

Opublikowano

Koledzy sprzedajecie różne byki do różnych odbiorców i chciałbym żebyście napisali w ilu % na WBC wybija wam się byk. Ja odstawiłem już do Sokołowa około 40 byków w średniej wadze 600 kg byki miesne co widać u mnie w galerii i nigdy byk nie wybił mi się wiecej niż 55%. JEdnego miałem nawet 49 % Wydaje mi się to troche dziwne... Byki zawsze już dzień przed odiorem nie dostają wgl nic do jedzenia około 40 godzin nie jedzą wgl i zawsze takie wybicie. Chciałem być Przy klasyfikacji ale pan z Ubojni z Sokołowa powiedział że to nie możliwe że nie wpuszczą na zaklad... Co o tym myślicie?

Opublikowano (edytowane)

Ja na WBC sprzedsałem tylko raz 4 szt do Łukowa i też kicha wybicie średnio 57% a byki były ładnie zbudowane mm , w wadze 700- 750 kg

Dlaczego sprzedajesz takie małe

Bartekj1994

 

Dlatego dziwi mnie mocno jak ktoś pisze że wychodzi mu ponad 65% :P

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

Sprzedaje Byki wtedy kiedy najmniejszy osiągnie mi wagę ponad 600kg. Wiec napisałem srednio ponad 600 żeby nie chwalić się jakie to mam wielkie byki. Chowam maksymalnie do 19 miesięcy od dnia przywiezienia ich w wadze 105 kg. Nie wierzę że byk mógł wybić się w 65 % kiedy moje wybijają się w 53 % a też żeber im nie widac i paszę dobrą dostają... Byki głownie idą mi w klasie O i R

Opublikowano

 

Ja na Kulwickiego nie narzekam:) a co do Madejczyka to podobno słabo płaci za bydło, u nas to tylko on świnie skupuje.

Madejczyk na dziś za byka h-o ponad 600 kg. płaci 6,20 - 6,50 +vat tylko nie wiem jak waga u niego....

Opublikowano

też oddaje na sokołów do tarnowa i wybicie tych lepszych 55-57% gorszych 53% i nie uwierze żę hf ma wybojowość 58% jak dzwoniłem do Łukowa jak u nich sie wybijaja to pani powiedziała że dobre sztuki około 55% może źle karmie jak dostaną za dobrze to załójenie i klasa O więc moje pytanie czym karmisz na takie wybicie bo przyznam się szczerze że CI zazdroszcze

Opublikowano (edytowane)

szaman1 ja wszystkie sztuki sprzedaję do łukowa i nie narzekam hf zawsze się wybijają w przedziale 56-59% w klasie O choć czasem się trafiają lepsze i idą w R więc jakoś chyba na klasach nie oszukują skoro hf idzie w wyższej klasie

mariuszd93 u mnie rekord jak pisałem był 65%, poczytaj sobie literaturę fachową to 100% limousin mają jeszcze wyższą wybojowość

bartekj1994 z jakiej wagi liczysz netto czy brutto bo rzeczywiście coś słabe te twoje wyniki

kotek0 mają 58% znam wagę żywą (waga brutto) - 7% na okarmienie i znam wagę mięsa jak przychodzi rozliczenie i prosta matematyka i wychodzi. A do jedzenia dostają sianokiszonkę kiszonkę z kuku największe ze 4 kg śruty zbożowej + 1 kg rzepaku i 80 g mocznika + witaminy i kreda

I takie moje spostrzeżenie, że najwięcej narzekają na łuków ci co sprzedają bydło czy świnie bez umowy i sprzedają raz do jednego raz do drugiego zakładu, a ci co cały czas sprzedają do nich to nie narzekają.

Edytowane przez DARKPANTER
Opublikowano (edytowane)

ja tam kiedyś sprzedawałem do kulwickiego, ale denerwowało mnie jak waży i cena, no zresztą on wszystkie byki które kupi sprzedaje poubojowo to znaczy że musi na rolniku zarabiać, więc i ja spróbowałem na wbc z tym że przez pośrednika, taka firma z okolic Wagańca, która od kilku dobrych lat kupuje odemnie trzodę. Handel z tą firmą polega na tym że oni zabierają odemnie byki i albo tego samego dnia lub na drugi dzień zawożą do zakładu z którym współpracują( przeważnie wybierają ten, który daje największą cenę) i firma ta za każdego byka bierze 150 zł. Np. jak byk u mnie ważył 800 kg, to wiadomo przez transport coś tam zawsze straci ale napewno jest to mniej niże te 7 czy też 8 % które okoliczni handlarze zabierają z wagi brutto, średnio byk na transporcie traci 30-40 kg czasem nawet mniej, zależy od byka jak znosi transport, i wtedy na zakładzie jest ważony i od tego liczą wybojność. Ja sprzedaje głównie byki HF, i wybijają się w granicach 53-55 % i klasa O. Bartek napisał że u niego wybojność wynosi w granicach 53 % i klas O i R, ja osobiście uważam że jego byki powinny mieć większą wybojność(chociaż mniejsza waga może powodować również mniejszą wybojność, raz sprzedałem mniejszego byka z 650 kg to i wybojność była mniejsza w granicach 51%) i klasy O ta na tych jego bykach nie powinno być, tylko i wyłącznie R, ale to tylko moje zdanie. Narazie jestem zadowolony z tego rodzaju transakacji, myśle że w porównaniu do cen handlarzy jestem gdzieś w zależności od byka z 100-300 zł do przodu na moją korzyść.(może to nie dużo ale zawsze coś do przodu i spokojniejsza sprzedaż)

Edytowane przez mid7
Opublikowano (edytowane)

Koledzy sprzedajecie różne byki do różnych odbiorców i chciałbym żebyście napisali w ilu % na WBC wybija wam się byk. Ja odstawiłem już do Sokołowa około 40 byków w średniej wadze 600 kg byki miesne co widać u mnie w galerii i nigdy byk nie wybił mi się wiecej niż 55%. JEdnego miałem nawet 49 % Wydaje mi się to troche dziwne... Byki zawsze już dzień przed odiorem nie dostają wgl nic do jedzenia około 40 godzin nie jedzą wgl i zawsze takie wybicie. Chciałem być Przy klasyfikacji ale pan z Ubojni z Sokołowa powiedział że to nie możliwe że nie wpuszczą na zaklad... Co o tym myślicie?

Powiem ci tak u mnie jest podobnie jak u ciebie odstawiałem limousine na WBC do biernackich śr waga z 10 szt 720 kg zdarzyły się sztuki z wybiciem powyżej 60 %ale i były z wybiciem 53% jak obliczyłem śr to wyszło 56 %. Byki w wieku 20 mies, zapewniali że nie wyjdą poniżej 8,2 za kg a tu przy rozliczeniu niespodzianka. I tym samym ostatni raz im sprzedałem, jeszcze pajac myślał że człowiek liczyć nie umie i próbował wkręcać że wszły po tyle . Mnie się wydaje że to jest ściema te WBC,

Choć jeszcze spróbuje do Łukowa

Edytowane przez szaman1
Opublikowano

Koledzy sprzedajecie różne byki do różnych odbiorców i chciałbym żebyście napisali w ilu % na WBC wybija wam się byk. Ja odstawiłem już do Sokołowa około 40 byków w średniej wadze 600 kg byki miesne co widać u mnie w galerii i nigdy byk nie wybił mi się wiecej niż 55%. JEdnego miałem nawet 49 % Wydaje mi się to troche dziwne... Byki zawsze już dzień przed odiorem nie dostają wgl nic do jedzenia około 40 godzin nie jedzą wgl i zawsze takie wybicie.

mariuszd93 u mnie rekord jak pisałem był 65%, poczytaj sobie literaturę fachową to 100% limousin mają jeszcze wyższą wybojowość

bartekj1994 z jakiej wagi liczysz netto czy brutto bo rzeczywiście coś słabe te twoje wyniki

kotek0 mają 58% znam wagę żywą (waga brutto) - 7% na okarmienie i znam wagę mięsa jak przychodzi rozliczenie i prosta matematyka i wychodzi.

 

DARKPANTER

Mowa jest o mm nie czystej rasie , więcej niż od rasy zależy od sposobu liczenia

 

Jeżeli jak pisze kolega

Bartekj1994 nie dawać przez 40 godzin nic do jedzenia i jeszcze odjąć 7% to teraz rozumiem dlaczego wychodzi ci takie wybicie :D Tylko spróbuj wyliczyć ile by wyszło na żywą wagę gdyby je normalnie karmić do samego odbioru :P

Bartekj1994 myślę że 40 godz za długo, jak nie karmisz byków to one spalają własne tkanki

Opublikowano

Koledzy sprzedajecie różne byki do różnych odbiorców i chciałbym żebyście napisali w ilu % na WBC wybija wam się byk. Ja odstawiłem już do Sokołowa około 40 byków w średniej wadze 600 kg byki miesne co widać u mnie w galerii i nigdy byk nie wybił mi się wiecej niż 55%. JEdnego miałem nawet 49 % Wydaje mi się to troche dziwne... Byki zawsze już dzień przed odiorem nie dostają wgl nic do jedzenia około 40 godzin nie jedzą wgl i zawsze takie wybicie. Chciałem być Przy klasyfikacji ale pan z Ubojni z Sokołowa powiedział że to nie możliwe że nie wpuszczą na zaklad... Co o tym myślicie?

byki na WBC wybijają się bardzo rożnie, podobnie jak tuczniki

zależy to od rasy, wagi (im cięższy tym lepiej się wybija, daje na WBC tylko byki pow. 800 kg) pasienia, przebytych chorób zwierzaka

i od klasyfikatora w zakładzie, który ma przykazane że średnio danego dnia byki mają wyjść tyle i tyle

Wybijały mi się pow 60%, ale to są wyjątki, jeden lichy sm wybił mi sie 66%, a ładne lm 58,

 

mój sposób jest taki że zgłaszam byki i mówie że sprzedaje na żywą, ładuje w nie co się da, ale gdy trafią się oporne że nie chcą pić ani wcinać, to mówie przy załadunku że jednak zmieniłem zdanie i daje na WBC

Opublikowano

Kazdy liczy po swojemu,to ja dam przyklad-byczek lm x piemontes waga żywa 630kg potrącili 6%,wydal 375kg mięsa.ile wam wychodzi wybicie w tym przypadku.

Opublikowano

No szkoda:)szajbus był niesamowity i dlatego pojechal zwiedzić ubojnie wczesniej.

Opublikowano

u mnie od 6zł do 7zl wszystko zależy od towaru.a za takiego od 400kg do 500kg żaden handlarz nie da Ci więcej jak za normalne bydło może dać mniej bo mały kaliber tak jest przynajmniej w moich okolicach.

Opublikowano

witam was jaka cena jest za bydło rzeżne na dzien dzisejszy ? bo przyjechal do mnie posrednik i dawał mi za byka 600 kg 6 zł z watem ,,,,,jeszcze gownarz 20 pare lat do mojego odnosil jak do frajera wygnał byka z wagi i powiedzał brzydkie słowa jak ojciec nie zgodzil sie na cene malo co becki ,,,,hhehe nie dostał

Opublikowano

dąb-pol, kar-pol - ja sprzedawałem, potrafią dać dobrą cenę za kg ale odbić sobie zaraz to na wadze... Więc trzeba ostrożnie - najlepiej mieć zważone:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v