Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jak myślicie ,dziś jeden ze skupujących bydło chcąc się pozbyć konkurencji doradził mi żebyśmy zwrócili uwagę jak warzymy samochód na wadze ogólnej (wykonanie tary samochodu) to żeby samochód nie miał zaciągniętego hamulca ręcznego (występowanie tzw. docisku kół) bo wtedy samochód warzy kilka setek więcej ,mówił żeby samochód był wyluzowany ,a Wy jak myślicie zaciągnięcie hamulca ręcznego ma jakiś wpływ na wagę samochodu? Dziś udało mi się wynegocjować cenę za bardzo dobre mieszańce: byki 7,70 + VAT ,jałówki 7,50 + VAT ,jak myślicie dobre ceny? Oczywiście i u nas trąbią na wszystkie strony ,że ceny spadną. Jestem z woj. łódzkiego. Proponuję zmowę cenową: nie sprzedajmy byków dobrych mieszańców za cenę niższą niż 9 + VAT.

Opublikowano

Witam z małopolski-u mnie ceny około 8 zł + vat. Wiadomo nie za hf. Sprzedawał ktoś z was byki do zakładów sokołów w tarnowie? Mam sm-100% i Limusine 100%-około 800kg-Co zrobić jak myślicie na wbc czy żywą? Nigdy nie sprzedawałem na wbc więc nie wiem jak wyjde? Prosze o doradę!

Opublikowano

Jałówki to po krowach mamkach LM ,natomiast byki to do sprzedania są 4 sztuki jeden to 100% LM ,50% LM ,mieszanka SM z LM i słabszy SM. Cena 7,70 + VAT to cena na wszystkie te sztuki (byki) ,potrącenie 5%. Nadal uważacie ,że jest to dobra cena?

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak myślicie ,dziś jeden ze skupujących bydło chcąc się pozbyć konkurencji doradził mi żebyśmy zwrócili uwagę jak warzymy samochód na wadze ogólnej (wykonanie tary samochodu) to żeby samochód nie miał zaciągniętego hamulca ręcznego (występowanie tzw. docisku kół) bo wtedy samochód warzy kilka setek więcej ,mówił żeby samochód był wyluzowany ,a Wy jak myślicie zaciągnięcie hamulca ręcznego ma jakiś wpływ na wagę samochodu? Dziś udało mi się wynegocjować cenę za bardzo dobre mieszańce: byki 7,70 + VAT ,jałówki 7,50 + VAT ,jak myślicie dobre ceny? Oczywiście i u nas trąbią na wszystkie strony ,że ceny spadną. Jestem z woj. łódzkiego. Proponuję zmowę cenową: nie sprzedajmy byków dobrych mieszańców za cenę niższą niż 9 + VAT.

Wiem że jak samochody są zatrzymywane do kontroli i jak ważą pojedynczo każdą oś to musi być na luzie to jest chyba logiczne. Szczerze wydaje mi się ściema przecież na ogólnej wszystkie koła są na wadze

Edytowane przez szaman1
Opublikowano

Hm. już dawno się tak nie uśmiałem... :P Zaciągnięcie ręcznego zmienia wagę samochodu... Dobre :D A czy Ty stojąc na wadze jak napniesz mięśnie będziesz ważył więcej niż jak będziesz stał "na luzie" ??? Przecież to nielogiczne. No i jeszcze jedno. Jak widzę jakie ceny podajecie to aż szczęka mi opada a wy jeszcze narzekacie, chyba zacznę ładować byczki na przyczepkę i traktorem wozić do was. B) Sprzedałem wczoraj 2 sztuki mieszańców Byczek HF/BBB 750kg i musiałem walczyć żeby dostać 7 brutto a zbudowany bardzo ładnie , jałówka HF/LM 640kg 6zł brutto a też ładna sztuka :wacko: Za miesiąc kolejne 2 sztuki... Czysty HF i Hf/simental cena nie powala ale co zrobić.

Opublikowano

Tutaj chyba chodzi o to, że samochód musi stać na równym terenie. Czyli stojąc na luzie nie toczy się. Stojąc na ręcznym, na pochyłym terenie na wadze może ważyć więcej.

Opublikowano

Owszem istnieje takie coś jak dociążanie samochodu na wadze tylko że to wygląda inaczej. Samochód musi posiadać za naczepą jeszcze jedną przyczepę. W praktyce wygląda to tak, że samochód z naczepą wjeżdza na wage, a przyczepa stoi poza wagą jednocześnie w przyczepie nie mogą być podłączone hamulce. Wtedy przyczepa próbując się cofnąć dociska naczepę, tym samym zwiększając wagę.

Opublikowano

Ale kombinujecie... Jeśli ważona jest masa pojazdu ważąc każdą oś osobno to ok jest możliwe zakłamanie po zaciągnięciu ręcznego,no ale moim zdaniem tylko wtedy gdy ręczny zaciągnie się jeszcze jak pojazd się toczy. Ale gdy pojazd stoi cały na "platformie" to nie ma to przecież żadnego wpływu na jego wagę.

Opublikowano

we wrzesniu jak odstawiałem ostatnia partię to kazdy pisał cos koło 7zł - 7.5zł a mi poubojowo wyszło 9,14zł wiec mysle ze 8zł +vat jest jak najbardziej w zasięgu :) teraz partia na kwiecień, jak nie bedzie ceny to trzymam do lata

Opublikowano

Ja swojego bydła jeszcze nie sprzedałem choć zbieram się dwa tygodnie . W zachodniopomorskim do każdego większego odbiorcy daleko choć mam 12 szt. mięsnych to jest ciężko je sprzedać za dobre pieniądze. Widzę że w tym tygodniu spadki to 30-50 gr. a dla mnie to bardzo dużo .Wczoraj dzwonił gość i powiedział żeby poczekać dwa tygodnie aż się uspokoi ( i stanie na 6 zł ;[ ).Myślę że nie ma na co czekać, bo jest to ostatni moment na sprzedaż za ''dobre pieniądze '' :wacko: . POZDRAWIAM !

Opublikowano

Ja czekam aż koma666 poda mi namiary na dobrego kupca co płaci po 8 + vat

Koma to jedynie może ci napisać, że nie masz racji i wstawi kilka uśmiechniętych buziek. On nabija sobie ilość postów nie pisząc nic mądrego tylko sama krytyka. Koniec w jego temacie. Chłopaki nie bierzcie go na poważnie bo to pewnie jakiś nastolatek który ma teraz ferie.

Opublikowano

Ceny spadły na dziś za dobrego byka 7 netto to jest max ja więcej nie zapłace bo nie starczy nawet na paliwo. Wiadomo jak jest szfa 800kg skóra cienka ze widać każda partie miesa to możną dać 7.50 netto

Ci co pisza o 8 zł to są jakies zarty taka cena jest nie możliwa do zapłacenia bez przekrętu na wadze. na zadnym zakładzie tez wam tak nie wyjdą poubojowa bo po prostu nie mogą, dac Wam rolnikom lepszej ceny niż pośrednikowi bo zaczną sobie sami bydło zbierać po 1-2 sztuki po dziurach tonąc samochodami po mosty

CI co mówią ze dostali po 8 netto dajcie numer do tych handlarzy i oddam im po 60 sztuk tygodniowo tylko kasa do ręki i moja waga

wiekszośc zakładów płaci tak samo a z rolnika zawsze zedrą.. klasyfikatorzy to ze daje się dla nich dolne zeby mieć swoje klasy to norma ale można dąc większa i wtedy ja dostanę lepszą klase a komus musza ja obiciać? a komu rolnikowi bo on nie ma pojecia jak wybija się tak naprwade bydło i ile ono wazy i

 

Dla was pośredników to choćby byki za darmo były to i tak byście płakali że za drogo ;) ,

  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v