Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wiem ze łuniewscy biora z Augustowa czyli do samej wschodniej granicy wybieraja Podobno to jedna z najwiekszych firm w RP

Koledzy a czy ktorys z was mial kontrole Straży celnej w zwiazku ze sprzedaża bykow??

Edytowane przez marijusz
Opublikowano

U mnie łuniewscy też brali (blisko przejścia granicznego z białorusią, kawałek jest) a ubojnię mają za Łapami, kilka razy tam jeździłem, byłem przy ważeniu

Opublikowano

z tego co wiem to są kontrole celnych i w ubojniach i u hodowców 

chodzi coś o te sztuki co były wysyłane do Turcji jak jeszcze szło, takie kontrole krzyżowe

nikolas29

dzwoniłem do Maciejka to za byka powiedział 7+ wat za super, jałówke tak samo a krowy 4,5- 4,7

ogólnie do góry

Opublikowano

Tylko nie mow mi ze za skore taz ci zaplacili ??

Wiecie może jaka ubojnia z podlasia byłaby zainteresowana buhajem LM starszym niż 30 miesięcy?

A masz mozliwosc zawiezienia tego byka bo po jednego to raczej nie przyjedzie gosc ktory kupuje na wlasne potrzeby i nie potraca za wiek Zaklad  miejsci sie pod zambrowem

Opublikowano

W czwartek sprzedałem 4 sztuki mieszańców ważyły 770, 750, 650 i 575 za wszystkie dostałem 7 zł brutto od lokalnego kupca. Było wielu chętnych ale wszyscy oferowali po 6,7. Okolice Łomży

Opublikowano

Przerstrzegam przed oddawaniem Biernackiemu na wbc. Przyjechał klasyfikator wycenił 5 sztuk krów na żywo po 3,6 zł ale bardzo przekonywał mnie żebym oddał na WBCi No i przyszło rozliczenie jak przeliczyłem sobie na wage żywą wyszlo równe 3 zł /kg. i co powiecie o takim procederze koledzy. Ewidentnie nie zależy im na stałej współpracy tylko żeby naciągnąc klienta raz i potem niech sie buja. Oby im bokiem takie krętactwa wyszły. Na placu obłudnicy mają kapliczke a rżną rolnika jak się da. W porównaniu do wagi żywej zrobili mnie ponad 1600 zł

Opublikowano (edytowane)

Dziś dzwoniłem do lokalnego kupca o ceny bydła i powiedział mi tak jak dobry towar .

To byk 7.50

jałówka 7.00

krowa 5.00 ceny brutto

Zobaczymy w środę ma przyjechać.

A może zaczekać jeszcze jak sadzicie? :mellow:

Edytowane przez kp38
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v