Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ojojooj to troche chyba poczekasz na kase! ja ostatnio czekałem 1,5 miesiąca i gdyby mi się nie udało (jakims cudem) dodzwonic do księgowości to pewnie bym dalej czekał! teraz tylko kasa do łapy inaczej nie sprzedaje!!!!

No właśnie co tam się u nich dzieje bo chcę sprzedać ale po tych postach to mam obawy czy kasę zobaczę a u mnie na żywą 6,20 tylkoza byki :(

Opublikowano

Rozliczenie sprzedaży byków dzis dostałem od Biernackiego. 3 załapały sie na R(12zł) i jeden na E(12,60). Oczywiście netto. Jestem zadowolony, teraz czekam za kasą

nie wiem jakie masz wybicie, ale wg mnie poniżej 60 % nie warto oddawać na WBC

PONIEWAŻ:

byk głodny na WBC 800 kg butto - 7% = 744 KG

744 * 59% = 439 kg

439 * 12 = 5268zł netto

 

ten sam byk opasiony dobrze i opojony ma min. 840 kg

840 kg - 7 % = 781 kg

781 * 7 = 5467 zł netto

 

Fakt że są szt które wybijaja sie powyżej 65 %

ale każdy robi jak uważa

Opublikowano

damian 40000 przy cenie 12 zł i wybiciu 57% w przeliczeniu na żywo wychodzi 7,30 a nie 6,84 bo 12zł jest ceną netto po za tym jest to cena klasy O, klasa R kosztuje 12,40 i przy takim wyboju na żywo wychodzi 7,56 nawet przy wybiciu 55% wyjdzie 7,30 i już masz skąd sie wzieło 7,10 na skupie za klase R a swoją drogą ciekawe ile by dali za klase O też 7,10? tak że kolego jak sie zabiera głos to trzeba mieć troche pojęcia w temacie

chyba nie bardzo zrozumiałes kolego co napisałem. Ten byk sm o którym pisałem był oglądany przez 2 handlarzy i mówili że jest w r klasie.i proponowali 7.20 netto 8% potrącenia byk nakarmiony i napojony. Na wbc po przeliczeniu na żywo wyszedł poniżej 7zł netto. Klasa była r ale wybicie słabe bo tylko 57% liczone z wagi która miał jak wyjeżdżał odemnie -8%. Czyli 800kg -8%= 736kg 420kg wbc:736kg=57%.
Opublikowano

Wg mnie to czyste złodzi...... potracać 8% na okarmianie, kiedyś tu na forum była dyskusja i to konkretna na temat wysokości potracenia. Sprawdza się przysłowie, że od myszy do cesarza wszyscy żyją z gospodarza

Opublikowano (edytowane)

nie wiem jakie masz wybicie, ale wg mnie poniżej 60 % nie warto oddawać na WBC

PONIEWAŻ:

byk głodny na WBC 800 kg butto - 7% = 744 KG

744 * 59% = 439 kg

439 * 12 = 5268zł netto

 

ten sam byk opasiony dobrze i opojony ma min. 840 kg

840 kg - 7 % = 781 kg

781 * 7 = 5467 zł netto

 

Fakt że są szt które wybijaja sie powyżej 65 %

ale każdy robi jak uważa

NIe do końca wiem czy wiesz na czym polega WBC. NIe ma żadnego potrącenie przecież.

Powiem tak byki przed sprzedaża dostały prawie jak normalnie bo zadzwonił troche z zaskoczenia i podam ci na przykładzie najlepszego.

Waga u mnie 941 kg

w zakładzie 901 kg

waga Wbc 569,6 kg

wybicie 63,22 %

cena netto 12,6 zl

suma 7176,96

wg moich obliczeń jakby poszedł na zywa dostałbym 8,2 netto

w dniu odbioru byki u mnie były maks 6,8 netto (941*7% i potem razy 6,8 = 5950zł)

Napisz co o tym sądzisz

Edytowane przez lukaszwlkp
Opublikowano

NIe do końca wiem czy wiesz na czym polega WBC. NIe ma żadnego potrącenie przecież.

Powiem tak byki przed sprzedaża dostały prawie jak normalnie bo zadzwonił troche z zaskoczenia i podam ci na przykładzie najlepszego.

Waga u mnie 941 kg

w zakładzie 901 kg

waga Wbc 569,6 kg

wybicie 63,22 %

cena netto 12,6 zl

suma 7176,96

wg moich obliczeń jakby poszedł na zywa dostałbym 8,2 netto

w dniu odbioru byki u mnie były maks 6,8 netto (941*7% i potem razy 6,8 = 5950zł)

Napisz co o tym sądzisz

wg mnie ten byk wybił się 65%, więc jest super

podejrzewam że nie był zbytnio opasiony ani opojony bo zgubił tylko 40 kg

Gratuluje wybicia i klasy E

oddaje byki tytlko do biernackich od kilkunasu lat, (tak jak dawaliśmy świnie tylko do salusa od 97r.) wszystko dawałem na WBC, ale w oststnich czasach już nie jest z tym WBC tak słodko

Napisz jeszcze jakie miałeś oznaczenie tej sztuki na paszporcie?

Opublikowano

 

możesz pokazać rozliczenie

Ale co jeszcze chcesz wiedziec jak wszystko podałem?

 

marekg23 Dzięki :) To mój pierwszy taki koks był, dopiero się ucze ale nikt nie wierzył że taki urósł w takim wieku a to poprostu geny :) W paszporcie miałem MM, ale na to nikt nie zwraca uwagi

Opublikowano (edytowane)

Haha niedowiarki myślicie że jestem zwyczajnym penerem ze wsi :D Nie dziwie sie wam w sumie tylu bajerantów wokół post-68868-0-88072200-1401044225_thumb.jpg

 

faktycznie na fotce nie było daty dopiero na komentach widać ,tak to sie zgadza tylko szkoda że nie dałeś aktualnej fotki można było by zobaczyć jak sie rozrósł

Edytowane przez slawek2301
Opublikowano

handlował ktoś kiedyś z PHU KERYF Tomasz Wyrek ?

Do mnie on dzwoni ale mysle ze naciagacz i zakonczylem interes na etapie rozmowy telefonicznej napisz w jaki sposob chcial zabrac od ciebie bydlo Zobacze czy ta sama bajka Dziwne jest ze przystaje na cene nie widzac bydla i nie targuje sie

 

00

GRATULACJE dla kolegi za wyhodowanie takiego byczka chociaz smieszy mnie to ze przyjmujesz ze na wage zywa dostałbys 6.8 zl netto bo wiekszosc z moich odbiorcow dala by za niego 7.5 netto ale i tak na WBC wyszedl duzo lepiej ! Zycze wielu podobnych sukcesow !

Opublikowano

Idealny kupiec !!Mi nie dawal po tyle bo chcialem 7.5 netto he przystal na cene odrazu przy odbiorze 30 % reszta po trzech tygodniach Jakies weksle proponowal Tylko byl na tyle glupi ze powiedzial ze byki ubije ubojnia w Łomży a ja wiem ze tam nie ma ubojni ktora zajmuje sie bydlem Naciagacz !! Zreszto widnieje na liscie dłuznikow na kwote czterdzieści kilka tys !!

Opublikowano

Haha niedowiarki myślicie że jestem zwyczajnym penerem ze wsi :D Nie dziwie sie wam w sumie tylu bajerantów wokół post-68868-0-88072200-1401044225_thumb.jpg

 

Możesz napisać jakiej rasy była reszta byków z tego rozliczenia,oraz czy były ładnej budowy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v