Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kolego tez jestem z kujaw i rzepaki na pokosach juz tydzien leza,pszenice bieleja w oczach.Nie wiem z jakiego rejonu jestes ale okolice Kruszwicy,Radziejowa susza jakiej dawno nie było.Jak sie deszcze nie opuszcza do pod koniec lipca pszenice raczej bede kosił.A ci co nie opryskali na grzyba to mysle ze po 20 wjada,oczywiscie jak bedzie słonecznie.Kolego twój smiech jest nie na miejscu.Piszesz 8T jak co roku na 4klasie ziemi,gratuluje plonu i umiejetnosci.

imie Czarek ma może nie bez powodu?

Opublikowano

Nie musicie mi wierzyć, odpowiedziałem na pytanie ile przewiduje, każdy się dziwi ale tak jest, co mam ukrywać? Nawet podaje się imieniem i nazwiskiem ktoś kto mieszka w okolicy Topólki wie o kogo chodzi więc po co miałbym kłamać?

Opublikowano

WLKP jęczmienie już koszą dzisiaj wyjechali na prubę jak i co ale suchy to z 3 ha padło już ,wydajność średnia sporo miejsc załatwiły dziki dziury jak po ostrzale na górce słabsza gleba miotła zadusiła w dole gdzie mokro zero miotły dziwne, myślę że ok 5 ton ha max

Opublikowano

Jęczmień skoszony z 1,05ha, dało 4 pełne zbiorniki cassa merkatora (pojemonośc zbiornika 2200l) lub 2 przyczepy 4,5t. Nie wiem ile wyjdzie z ha bo nie ważone. Wilgotnośc 7% tam gdzie leżał w 80% a tam gdzie w 50% to 6%! Szkoda że nie miałem możliwości zważenia,a na oko nie podejmuję się ocenie bo zimowy jest lżejszy od jarego i znacznie od pszenicy.

Opublikowano

Dziś pękło 4,5 ha jęczmienia ozimego. Odmiana dwurzędowa eufora, sześciorzędowa wendy, i troszkę odmiany scarpia. Plon wszystkich odmian porównywalny. Eufora ma duzo wyzszą ilość kłosów na m^2 niż odmiany 6-rzędowe. Plon średni na pewno nie był niższy niż 7t/ha (nie napiszę dokładnie o ile wyżej bo nie ważyłem ale mordka się śmieje przy takich żniwach). Ziarno twarde, strzela w zebach ale słoma jeszcze miejscami zielonkawa.

Opublikowano

A u mnie 1,8 ha jęczmienia , odmiana Souleyka , omłócone 14 t , jest dobrze , jeszcze mi się tyle nie udało z jęczmienia wyciągnąć a tu proszę :) .

Opublikowano

Jęczmień skoszony z 1,05ha, dało 4 pełne zbiorniki cassa merkatora (pojemonośc zbiornika 2200l) lub 2 przyczepy 4,5t. Nie wiem ile wyjdzie z ha bo nie ważone. Wilgotnośc 7% tam gdzie leżał w 80% a tam gdzie w 50% to 6%! Szkoda że nie miałem możliwości zważenia,a na oko nie podejmuję się ocenie bo zimowy jest lżejszy od jarego i znacznie od pszenicy.

Będzie koło 8 t/ha ,bo na takiej przyczepie jest 4 tony.U mnie też dzisiaj poleciał jęczmień, odmiana Nickela ,z 0,80 ha wyszło 5 zbiorników od bizona,jak na początek źniw to plony zapowiadają się Ok.

Opublikowano

No u nas również po 1ha jęczmienia ozimego. Plon wg mnie słaby, przyczepa czeska bss 10 tonowa prawie pełna brakło 2 zbiorników do pełnej. nie wiem ile jest na niej, ale jęczmień jest lekki, więc tam wiele nie bedzie. Nie mam pojęcia ile jest, bo nie odwiozłem, zamknięte już mieli w poniedziałek się dowiem. 6 pełnych zbiorników bizona..

Gość Kasia22
Opublikowano

U Sąsiada wczoraj 2 ha jęczmienia 6t /ha

Balocików wyszło 40 :D <sami spresowaliśmy i zwiezliśmy > sprzedał Nam po 10 zł B)

Opublikowano

Dzisiaj jęczmień skoszony z 1 ha i 6.5 tony odmiana Maybrit klasa 4 i 5.Jestem w tym roku bardzo mile zaskoczony jeżeli tak inne zboża będą sypały to tego nie pomieszcze.

A wracając do wspomnianych pożarów u jednego spaliło się 5 ha jęczmienia na pniu a u drugiego 2 ha który kosił i poleciało od Bizona.

Opublikowano (edytowane)

ciekawe żniwa się szykują w tym roku, sąsiedzi przychodzą, żeby nam zboże kosić :lol: kiedyś za kombajnem trzeba było się naszukać chętnego a teraz sami przychodzą i jeszcze licytują kto taniej wykosi

Edytowane przez marcin04
Opublikowano

Dzisiaj tez młuciłem jeczmien i mam go w polowie za soba reszta idzie pod kose w poniedziałek ale jak dla mnie wielkiej rewelacji nie ma, wyszło mi cos 5-5,5t/ha liczyłem zdecydowanie na wiecej odmiana karakan,jestem ciekawy co pokaze souleyka

Opublikowano

ciekawe żniwa się szykują w tym roku, sąsiedzi przychodzą, żeby nam zboże kosić :lol: kiedyś za kombajnem trzeba było się naszukać chętnego a teraz sami przychodzą i jeszcze licytują kto taniej wykosi

U nas jak wyjechałem do naszego 1ha jęczmienia o 12 (i myślałem, że wiesz, godzina może półtorej i do kobiety xD ) tak do domu zjechałem o 18 i z 1ha zrobiło się 6..

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U mnie jęczmień ścięty w piątek,świeży z centrali ,nie cały hektar ,jęczmień sześciorzędowy wydał z tego kawałka 7 ton.Nie ma co płakać.