Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie piszę mam pytanie odnośnie zaworu stałociśnieniowego. Otóż mam pięciosekcyjny zawór z elektrozaworami i jak zamykam jedną czy dwie albo trzy sekcje ciśnienie na manometrze rośnie dlaczego tak jest i czy tak być powinno czy zawór stałociśnieniowy nie powinien cały czas trzymać tego samego ciśnienia mimo zamknięcia nawet 4 z 5 sekcji, czy te ciśnienie jest nadal takie samo co przy otwartych pięciu sekcjach a tylko manometr pokazuje wysokie?. Jak to z tym jest?

Opublikowano

Najlepiej jak byś wstawił zdjęcie zaworu bo są różne ale przeważnie przy każdej sekcji masz pokrętło do regulacji ciśnienia po zamknięciu tej sekcji.

Nalej wody włącz pompę i zamykaj kolejne sekcje i tymi pokrętłami ustawiaj ciśnienie tak aby nie wzrastało po zamknięciu sekcji

Opublikowano

1. Musisz na początku określić jakim ciśnieniem będziesz pryskał. najprościej z odpowiedniej tabeli odczytaj ciśnienie przy określonej prędkości, końcówkach i zakładanej ilości cieczy na ha.

2. Wlej trochę wody do opryskiwacza, uruchom pompę na obrotach na jakich mierzyłeś prędkość i ustaw zaworem cienienie jakie odczytałeś z tabeli.

3. Wyłącz pierwszą sekcje i sprawdź na manometrze jak zmieniło się ciśnienie, jeśli się zmieniło to pokręć pokrętłem na sekcji, którą wyłączyłeś, aż uzyskasz ciśnienie jakie odczytałeś i ustawiłeś na początku.

4. Po ustawieniu 1 sekcji włącz ja ponownie i po kolei ustawiaj kolejne (tak jak pierwszą).

5. Po ustawieniu wszystkich sekcji sprawdź ciśnienie na wszystkich włączonych i ewentualnie skoryguj zaworem do regulacji ciśnienia.

6. Po ustawieniu wszystkich sekcji ciśnienie na manometrze powinno być stałe (nie biorąc pod uwagę chwili po zamknięciu sekcji) niezależnie ile masz włączonych sekcji.

Chyba prościej już nie można.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Witam. Mam pytanie. Orientuje się ktoś co to za część przy elektrozaworze od podnoszenia zbiornika buraków, w śrubę którą przykręca się rurkę od oleju jest wkręcony zawór na klucz 17mm w nim jest śruba na płaski śrubokręt i nakrętka kontrująca na klucz 8mm. Co to jest? Czy jest to potrzebne? Jak to uszczelnić? Problem jest taki że cieknie mi, a właściwie leje z tej śrubki na 8. Rozkręciłem to, jest tam tłoczek i sprężynka. Ale nie wiem więc nie ruszam. Żadne o-ringi, podkładki miedziane nie pomagają. Dzięki za pomoc. ps. Wam też forum działa jak działa?
    • Przez PrzemoO
      Czy próbował ktoś z Was reanimować ten zawór ? Uchodzi mi przez niego powietrze .

• Przez Radek88
      Witam
      Jak w temacie mam problem z zaworem z pneumatyki.
      Po nabiciu powietrza przez sprezarke zawor jakby nie zamyka się do końca, ucieka nim powietrze przez co działa cały czas sprężarka.
      Zawór był oczyszczony, jednak nic to nie dało po rozlożeniu go nie zauważyłem jakiś zużytych części, dzwoniłem do serwisu to powiedzieli że zamówią zestaw naprawczy ale już pół roku zamawiają i nadal nie mają.
      Miał ktoś może podobny przypadek? 
      Wiecie może gdzie można kupić taki zestaw, albo ewentualnie cały zawór? Pytałem u siebie w kilku sklepach i nigdzie nie mogę zamówić.
       Zdjęcie zaworu rzuce jutro.
      Pozdrawiam

• Gość
      Przez Gość
      Witam panów mam problem otóż dobija mi powietrze tylko do około 4 atmosfer i schodzi  mi z zawora tego koło prawego koła, jak zaciągnę ręczny hamulec to doleci do końca do zielonego pola a jak puszczę to momentalnie spadnie do czerwonego, sprężarka bije cały czas a nie da rady dopić, jak zgaszę traktor bardzo szybko schodzi od zielonego pola w 30 minut do zera, orientuje się jak go skubańca podregulować aby tak nie schodziło i czy trzeba koło ściagać do tego?
    • Przez markur7
      Witam Panów,
      mam pytanie odnośnie zaworu trójdrożnego / trójdzielnego - nie wiem jak się fachowo to nazywa. Czy w przewodzie powrotnym (powrót niskiego ciśnienia do skrzyni) jest jakiś "dinx" który blokuje odpływ oleju z zaworu przy zgaszonym silniku? Pytam, bo z przeźroczystego przewodu od zaworu do pompek hamulcowych, po zgaszeniu silnika cofa się (grawitacyjnie) olej - zostaje tylko to co jest poniżej odpływu zaworu ( jak na zdjęciu).  Olej pozostaje na tym poziomie - czy to normalne???. Ciągnik był rozpoławiany z 12 mth temu, dokręciłem wszystkie przewody łączące się z zaworem, wymieniony i uszczelniony wężyk przeźroczysty. Po postoju zimowym zapowietrzone były hamulce - zostały odpowietrzone, sprzęgło też odpowietrzone. Delikatne ślady wilgoci są pod pompką sprzęgła.

• Dodaj nową pozycję...
v