Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przymierzam się do kupna nowego traktoru. Wybór padł na Kubota M7060 i Deutz-Fahr agrolux 75.

Teraz pytanie, który z tych traktorów będzie lepszy i bardziej odpowiedni jako główny traktor w gospodarstwie o areale 25ha.

Obecnie pracuję na URSUS 2812.

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano (edytowane)

O reversie i klimie wiedziałem w DF ale o kabinie nie pisałeś dlatego napisałem że lepiej wypada deutz bo nawet jak byś dopłacił do klimy i reversu to taniej by wyszedł i marka która dłużej jest na rynku mówi za siebie ale w takim wypadku może warto. Z drugiej jednak strony może warto coś większego na taki areał ? CHyba że nie planujesz się rozwijać ale mio.

Edytowane przez corrado
Opublikowano

Agroluxa nie doposażysz w klime ani w rewers, jest model tzw budżetowy. Standardowo bez kabiny, kompletny mechanik- włączanie blokady, przedniego napędu, wszystkie biegi i WOM są sterowane mechanicznie. Do tego dochodzi suche sprzęgło, ale ma trochę mocniejszy podnośnik od Kuboty (ale znów bez szybko-sprzęgów CBM). Gdzie Kubuś jest wyposażony w rewers, klimę, pełzaki, elektrohydraulicznie sterowany WOM, przedni napęd, wszystko jest na mokrych sprzęgłach, 2 razy wydajniejsza hydraulika, skrzynia 40km/h.

I stąd się bierze różnica w cenie.

Jeżeli chcesz porównywać Kubotę do DF- to porównuj ją z modelem Agroplus/(obecnie 5D) i wtedy różnica w cenie nie będzie już taka duża.

Opublikowano (edytowane)

A jakie jest spalanie tych traktorów w orce ?

Jaki pług, agregat uprawowo-siewny można do nich zapiąć ?

I najważniejsze pytanie, który jest lepszy jakościowo ?

Edytowane przez kamil123456789
Opublikowano

Zgadza się te ciągniki na dzisiejszy czas są za małe na 25 ha jako główne. Chyba, że ktoś ma na myśli agregat typu stary kultywator z wałkiem. Pług to jakieś 3 skiby jeśli nie masz bardzo cięzkiej ziemi. Agregat góra 3 m i to bez siewnika.

Opublikowano

Na główny na obecne czasy nie opłaca się kupować słabszego niż te 80-85km. Tak żeby pociągnął na lajcie 3skiby w obrocie + wał, uprawowo siewny aktywny 2,5m, czy bierny 3m. W tej cenie mieści się na pewno Farmtrac 690dt 88km, takie coś pomiędzy budżetówką a średnią półką według mnie bo ma półbiega rewers 12 biegów podstawowych, i parę pierdół ale wszystko mechaniczne i plastik :(

Opublikowano

ja jak najbardziej polecam kubote jest to traktor solidny i ekonomiczny wyposażenie standardowe jest można powiedzieć kompletne bo ma wszystko a DF na suchym sprzęgle to śmieć ogólnie do marki nic nie mam ale suche sprzęgło jest znacznie mniej żywotne niż wielotarczowe mokre

Opublikowano

Posiadam Kubotę 8540 od trzech lat. Współpracje z turem, pługiem 4 skibowym, agregatem uprawowo-siewnym 3 m, prasą rolującą. Daje radę. Gleby lekkie i średnie. Poza za tym że ma ciasną kabinę, jestem zadowolony.

Opublikowano

Ostatnio kupiłem Deutz-fahr Agrolux 75 jestem z niego jak na razie zadowolony polecam. Ja wziołem bez kabiny, tylko z szerszym ogumieniem, czterema wyjściami hydraulicznymi i z wzmocniono pompo dałem za niego 70 tyś neto. Nie jest uciążliwy brak rewersu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v