Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kosiarkę o szerokości koszenia 2,1m, chciałbym kupić zgrabiarkę karuzelową, bo moja 7-mio gwiazdowa już się mocno wyeksploatowała. Czy jest jakaś zasada, według której można dobrać optymalnej szerokości zgrabiarkę? Chodzi o to, żeby wykorzystać optymalnie możliwości zgrabiarki, a nie wozić ją w powietrzu między pokosami. Jakie są Wasze doświadczenia?

Opublikowano

Trochę dziwne pytanie, dobierałbym raczej do wielkości łąki, tym bardziej, że większość karuzel ma regulację szerokości pracy.

Jak się zna te zgrabiarki, to moje pytanie może się wydawać dziwne, rozumiem. Na forum można raczej spodziewać się takich pytań, więc zwracanie uwagi w ten sposób jest niegrzeczne, Albo się chce komuś pomóc, albo nie.

Po co kupować kosiarkę za dużą i wydać kilka tysięcy więcej i wyregulować na mniejszą szerokość?

Opublikowano

Trochę dziwne pytanie, dobierałbym raczej do wielkości łąki, tym bardziej, że większość karuzel ma regulację szerokości pracy.

Jak się zna te zgrabiarki, to moje pytanie może się wydawać dziwne, rozumiem. Na forum można raczej spodziewać się takich pytań, więc zwracanie uwagi w ten sposób jest niegrzeczne, Albo się chce komuś pomóc, albo nie.

Po co kupować kosiarkę za dużą i wydać kilka tysięcy więcej i wyregulować na mniejszą szerokość?

Zasada jest prosta, wielokrotność szerokości zestawu do koszenia, czyli w Twoim przypadku 2,1m; 4,2m itd.

Dzięki za radę. Idąc tym tropem, wyjdzie, że zgrabię 3 pokosy za jednym przejazdem. Czy wracając dograbić kolejne trzy? Czy nie za duży wałek wyjdzie?

Chdzi o to, że ja grabie nie roztrzęsione siano, tylko spulchnione kondycjonerem, dlatego szerokość zgrabiarki do kosiarki ma znaczenie.

Opublikowano

Panmino, sorki, nie miałem zamiaru nikogo urazić. Chodziło mi o to, że grabienie 20 ha karuzelą 3,80, czy 4,15 jest tak samo nieekonomiczne, jak 0,5 ha 8-metrową. Co do wałka, to zależy od ilości trawy, ciągnika i prasy. Trudno o jednoznaczną odpowiedź. Sposób w jaki pracuje Darek 1972 to ideał, u mnie nie do zastosowania. Pzdr.

Opublikowano

Postępuję podobnie, koszę czołową dyskową 3m i boczną bębnową 2,1m. Zgrabiam to 4m czołową dwukaruzelą mając jednocześnie prasę z tyłu

Dzięki za informacje. Mnie wychodzi z obliczeń, że kosząc kosiarką rotacyjną 2,1m, trzy pokosy będą miały szerokość około 4,6 a dwa około 2,6m. Zakładam przy tym szerokość pokosu około 0,6m. Dobrze to kombinuję?

Panmino, sorki, nie miałem zamiaru nikogo urazić. Chodziło mi o to, że grabienie 20 ha karuzelą 3,80, czy 4,15 jest tak samo nieekonomiczne, jak 0,5 ha 8-metrową. Co do wałka, to zależy od ilości trawy, ciągnika i prasy. Trudno o jednoznaczną odpowiedź. Sposób w jaki pracuje Darek 1972 to ideał, u mnie nie do zastosowania. Pzdr.

Nie ma sprawy. Mam do koszenia blisko 40ha, nie roztrząsam pokosów, tylko używam kondycjonera. Jak przeschnie, to na wałki i po doschnięciu prasuję. Prasę wynajmuję, nowa, duże baloty, NH chyba.