Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja moim opasą poidła zdemontowałem po wielokrotnych naprawach. Stwierdziłem że to jest zbędne. Mam koryta i przy korycie za ścianą jest rura z wążem i zawsze wlewam wodę do koryta i tak piją a potem daję tam paszę. W stodole zrobiłem kojec na głęboką ściółkę i tam mam stół paszowy więc nie mam gdzie tam lać wody to rozciołem starą beczkę od wywaru (teraz ma 300l) krawędzie zagiąłem i tak piją wodę 2 razy dziennie nalewam i to im starcza bo jak częściej to nie wypiją, beczka ta jest w środku w kojcu i byki nic jej nie robią. ;)

Opublikowano

Kolego troche błąd robisz. Opas jeśli pije 2 razy dziennie słabiej rośnie niż ten na poidełku. Moim zdaniem nie ma jak poidła wygoda i nie trzeba stale napuszczać. A zamontowanie to kwestia pomyslenia. Jak masz dobre stanowiska to można je jakoś poprzerabiać albo porobić jakieś mocniejsze uchwyty bądz zamontowac od środka stołu paszowego to wtedy nie mają dostępu.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

obradzam do środka stołu paszowego gdyż woda będzie leciała na stół i z paszy będzie się robiła paćka ;/

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz2121
      Witam serdecznie chciałbym sie zapytać ile dałym rade utrzymać sztuk byków były by to mieszańce na 15 ha ornego z czego 9 ha to III klasa, 4,5 ha to IV i V kl 1.60 to VI kl do tego dochodzi 4 ha łąk koszonych 2 razy do roku ale u mnie z łąkami to nie problem bo dużo ludzi oddaje wiec z dzierżawą łąk nie będzie problemu wiec ok 9-10 ha będzie. Jeżeli chodzi o budynki nie mam żadnych problemów ponieważ w budynkach tak jak obliczaliśmy z tatą luzem zmieści sie ok 100 szt oczywiście tyle nie utrzymam ale byczki nie będą miały ciasno w oborach do tego dojdzie wybieg na dwór Oczywiśćie to by był dodatkowy zarobek ponieważ będę chodził do pracy pozdrawiam i prosze o odpowiedz
    • Przez TwojaBabcia
      Witam.
      Przyszedł czas na montaż poideł, a obeznania w tym temacie nie mam. Posiadam oborę typu uwięzeniową na opasy.
      Jakie poidła polecacie by nie było dużo z nimi problemow, z odpowiednimi mocowaniami i długo zywotnoscią .
      Na jaką wysokość montowane, bydło powyżej 300kg wiązane , tak ze jedno poidło na 2 sztuki, a mniejsze sztuki, w kojcach. 
      Jakieś sugestie które wszelki przydatny sposób w kupnie , montażu czy coś związane z tym tematem mile widzane

ooo nie da się zdjęcia usunąć ? przez przypadek wpadło i wyjść nie chcę....

• Przez DanioTraktorzysta
      Witam. Jestem pracownikiem gospodarstwa zajmującego się hodowlą bydła rzeźnego. Zależy nam na szybkich przyrostach i dobrej jakości mięsa nieotłuszczonego.
      1.Szef w Czechach podpatrzył że opasy można wydajnie hodować bez udziału kiszonki z kukurydzy (podobno 2,2 kg/dzień przyrostu masy). Praktycznie na prawie samej sianokiszonce z dodatkami. Czy ktoś to praktykuje? Jak zbilansować dawkę? Jakie przyrosty?
      2.Drugi problem jest taki że przez ostatni miesiąc podajemy właśnie samą sianokiszonkę posypując śrutą z pszenicy z makuchem. Oczekujemy na zakiszenie kiszonki z kukurydzy. Zeszłorocznej nie zostało. Podejrzewam że przez takie żywienie większość stada ma bardzo luźny kał. W niektórych kojcach jest dosłownie sama gnojowica. Czy może jest to jakiś wirus? Przez naszą oborę przewija się wiele sztuk bydła przywożonego czekającego na ubój. Bydło które zostaje wprowadzone do hodowli jest zawsze do dwóch tygodni zaszczepione i odrobaczone
    • Przez Ostrit
      Witam, 
      w niedalekiej przyszłości mam zamiar zainwestować w oborę wolnostanowiskową na opasy. Chciałbym Was zapytać co myślicie o mojej koncepcji. Obora ma wystarczyć na ok 100 sztuk opasów. Myślę o wymiarach 40x24m. 
      W koncepcji jest, stół paszowy do zadawiania TMR ma 4m szerokości. Po prawej i lewej stronie zostałoby po 10 metrów, więc myślałem o 3 metrach kanału gnojowego 4m legowisk oraz kolejne 3 metry gnojowego. Oczywiście symetrycznie z każdej strony.
      Pytanie jest odnośnie 4m na legowiska. Czy jest to w ogóle potrzebne tak jak u krów ?Odnośnie konstrukcji to będzie albo kratownica oparta na dwuteownikach a te kolejno na rurach oraz murach, albo będzie to konstrukcja ramowa.
      Chodzi mi głównie o koncepcje nie o warunki wytrzymalościowe, bo moja dziewczyna jest inż. budownictwa, więc sobie z tym poradzimy.
      Tak więc co myślicie o mojej wizji. Pozdrawiam

PS. W PDF podsyłam mniej więcej jak by to miało wyglądać
      PS2. Nie wiem czy czasem nie przesadzam z tą wielkością obory jak na 100 sztuk. Proszę o uświadomienie mnie.
      ruszta.pdf
      ruszta2.pdf
    • Przez Seba092000
      Witam wszystkich! Mam pewien pomysł w sprawie starego budynku. Chciałbym go zagospodarować, przeznaczyć na oborę na opasy Tylko nie wiem, nie mam pomysłu jak ten budynek "umeblować" aby było wygodnie obsługiwać zwierzęta Wymiary są niezbyt dobre.... Może  ktoś podsunie mi jakiś pomysł Dziękuje z góry za odpowiedzi!
      2,15m - drzwi (usytuowane są na środku ściany)

• Dodaj nową pozycję...
v