Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sądzę że powinny wejść koła od większych modeli, o ile się nie mylę to 5312/14 lub też 6014/6614 miały z tyłu koła 38cali, a chyba błotniki i kabiny to mają takie same jak 4512

a co do prędkości to najlepiej spojrzeć w katalogii, lub skorzystać z prostych wzorów matematycznych do wyliczeń

Opublikowano

Ursusy 5314 i 6014 miały 34-o calowe felgi (z tyłu). Koła od 5314, czyli 16,9 R34 są wyższe od 13,6 R36, więc ciągnik byłby z nimi szybszy. Ursusy postlicencyjne nie miały kół tylnych w rozmiarze felg 38.

Największe koła jakie można wepchnąć pod błotniki tylne to 18,4 R34, ale to na własną odpowiedzialność: http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/253064-ursus-5314/

Można jeszcze poszukać kół od MF-a. Na tyle wąskich, żeby zmieściły się pod błotnikami i jednocześnie wyższych od 16,9 R34.

Można też kupić drugi, szybszy ciągnik: http://otomoto.pl/massey-ferguson-365-A417829.html

Opublikowano

Ostatnio wyprzedzałem kolesia jechał 35-37km/h z siewnikiem. Byłem pewny że to jakaś proxima bo czerwony, szersze koła duży siewnik. Ku mojemu zdziwieniu była to zwykła albo raczej niezwykła C360 :blink: . Tam ktoś coś grzebał.

Takie ciągniku zwykle jadą ok 25km/h.

A i licznik mi działa dobrze. :rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

Może miał większe koła i elementy napędu od Zetora, stąd inne przełożenie i większa prędkość.

MF 290 i 575 bez napędu w podstawie miały montowane koła 13,6-38. Jakby pogadać z jakimś dealerem co handluje MF-ami, to może by zamienił takie 13,6 R36 od Ursusa na 13,6-38 od MF-a.

Edytowane przez XMK13

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez pn111222
      Potrzebny blok silnika do Ursusa 4512 może być używany, gdzie można dostać takie części? bo na wszystkich stronach (olx, anonse, itp.) brak ogłoszeń.
    • Gość
      Przez Gość
      Witam, mój problem dotyczy ciągnika case 5140 maxxum. Dokładnie chodzi o to, że przestała się wyświetlać prędkość jazdy. Domyślam się, że coś jest nie tak z czujnikiem, jednak nie mam zielonego pojęcia, w którym miejscu się on dokładnie znajduje. Czy byłby ktoś na tyle miły i wrzucił zdjęcie, w którym miejscu jest ten czujnik? Z góry dziękuję.
    • Przez witek99
      witam.
      jestem przed kupnem ładowacza czołowego do ciągnik ursus 4512, i nie wiem jaki wybrać (napewno nie chce firm METAL-FACH ani METAL-TECHNIK).
      jaki ładowacz polecacie do tego ciągnika musi być 3sekcyjny i dobrze by było aby miał joystick.dodam ze mam małe gospodarstwo a tur będzie używany do załadunku obornik i do zawożenia i owijania sianokiszonki w liczbie 100 szt
    • Przez El_Chapo2812
      Witam, posiadam Ursusa 4512, od mniej więcejcpół roku zaczęły się problemy ze skrzynią biegów tzn. Podczas jazdy biegi wchodzą i wychodzą bardzo płynnie, bez zgrzytów. Natomiast podczas postoju i pod obciążeniem jest problem przy wyrzuceniu i wrzuceniu zwłaszcza jedynki oraz wstecznego. Przy wrzuceniu strasznie zgrzyta a przy wyrzuceniu trzeba dwoma rękami trzymać lewarek. Ciągnik chodzi głównie w prasie walcowej i agregacie uprawowym(ciężka brona z wałem).
      Proszę o wasze rady i uwagi co może być tego przyczyną i jak to naprawić gdyż jest to bardzo uciążliwe.
      Pozdrawiam
    • Przez Berpaw
      Witam.
      Mam problem z podnośnikiem w URSUS-ie 4512 jak jest pusty bez żadnej maszyny to działa odwrotnie kiedy powinien podnosić to on opuszcza a jak opuszczać to podnosi ale jak jest coś podpięte to wszystko działa tak jak należy. Miał ktoś może takie przypadek i może mi pomóc jaka jest tego przyczyna?
  • Dodaj nową pozycję...
v