Zwiększenie wydajności
-
Podobna zawartość
-
Przez Kaja_gromek94
Witam
Mógłbyś ktoś mi powiedzieć gdzie w Polsce mogę kupić sito TMR pensylwańskie lub skąd mogę je ściągnąć ? Jakiś link , albo coś.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
-
Przez mat22889
Witam
Nigdy nie miałem krów ani nie miałem styczności z karmieniem jałówek/krów przed wycieleniem
Opasam byki i jałówki ale okazało się że jedna jałówka jest cielna. Do tej pory była karmiona normalnie jak na sprzedaż czyli kukurydza do oporu ,śruta(śruta rzepakowa, premiks, drożdże, kreda pastewna i sól) sianokiszonka i troszkę siana. Jak teraz ją karmić żeby poród był bez problemów? dzisiaj sprawdzona i jest jakoś 2tyg może 2miesiące przed porodem ze wskazaniem na ponad miesiąc przed. Zacieliła się "sama" więc ciężko określić kiedy to nastąpi. Jak teraz karmić? samą sianokiszonką i sianem? troszkę śruty(1kg dziennie?) i troszkę kuku? i co jej dokupić jakąś lizawkę ?
dzięki za odpowiedź bo ja zielony prawie że jestem w tym temacie....
-
Przez OlekBondyra
witam, na pastwisku, na którym pasiemy krowy są 3 krzaki bzu czarnego i większość liści została objedzona, czy ktoś wie dlaczego? Tak smakują im te liście czy może w tych liściach są jakieś witaminy, które brakują krowom?
-
Przez 17dawid92
Witam. Mam pytanie odnośnie żywienie ile kg kiszonki z qq mogę dać na dzień jednemu bykowi??
Byki maja 12 miesięcy i chciałbym się dowiedzieć mniej więcej ile można podać jednej sztuce.
Z góry dzięki za odp.
-
Przez beQ
Cześć wszystkim
Jako iż nigdzie wcześniej nie mogłem znaleźć w internecie tematu i informacji na ten temat postanowiłem sam zrobić mały test. Dzisiaj zrobiłem malutką pryzmę (ok 200kg) posiekanych rozdrabniaczem bąk koleb brukselki. Ugniotłem ją traktorem, okryłem folią i przysypałem piachem. Sądząc po wyglądzie tej sieczki (dosyć sucha) jestem pełen nadziei, że to się pięknie zakisi i za rok kilka przyczep tak zakiszę.
Jaką macie opinię na ten temat?
A może ktoś tak robi?
wiecie jakie wartości odżywcze ma taka sieczka ?
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
-

Rekomendowane odpowiedzi
C360 pompa hydrauliczna
Rzepak Excited