Skocz do zawartości

System wyładowczy w paszowozie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Mam zamiar zbudować paszowóz do transportu paszy sypkiej z paszarni do zbiorników. Wszystko już wymyśliem tylko nie wiem jak rozwiązać problem wyładunku paszy z niego, konkretnie chodzi mi o kolono nad siłownikiem:http://www.google.pl...start=0&ndsp=24

Chciałbym, żeby po włączeniu żmijki moża było wyładowywać paszą gdy długa żmijka ustawiona jest w poziomie i ukośnie. Tylko nie wiem jak połączyć żmijkę pionową z poziomą. Mam nadzieję, że coś wymyślicie.

Edytowane przez rudy112
Opublikowano

Tak, jedna żmijka napychała by do drugiej tylko jak połączyć je napędem. Wał kardan odpada bo nie dało by się wyładowywać gdyby żmijki byłu by położone jak na zdjęciu.

Opublikowano (edytowane)

Z tego co się orientuje to sprzęglo kłowe służy zabespieczeniu przeciw przeciążeniu. Ale czy moża było by łatwo zmieniać kąt między tarczami?

Edytowane przez rudy112
Opublikowano

przecież nie musisz napędzać jednej żmijki za pomocą drugiej bezpośrednio. możesz puścić wałek z boku, albo dać osobny silnik hydrauliczny(chociaż to będą koszty) a i ten mechanizm z karuzelówek, który pokazał xeron3800 dał by radę

Opublikowano

pionową żmijkę napędzać będę z wałka (tak jak taśmę nagarniającą) a tą poziomą pewnie silnikiem hydraulicznym. Będzie to drogie, ale inaczej chyba się nie da

Opublikowano

Z silnikiem hydraulicznym są pewne problemy. Trzeba go czymś napędzać. Do paszowozu miałem zamiar wykorzystać cięgniki który nie miał za bardzo rozbudowanej hydrauliki :(, a kupowac pompę hydrauliczną to kolejne koszty...

Opublikowano

A może tak jak w rekordach ze zbiornika do rury. Tam jest specjalna przekładnia, a właściwie dwie połączone ruchomo i wysyp działa pod każdym kątem, napęd tylko z jednej strony.

Opublikowano

W którymś z jesiennych Top Agrar było to rozwiązane przez jakiegoś rolnika. Na końcu żmijki pionowej przekładnia kątowa (sto parę zł), oś pozioma równolegle do osi żmijki poziomej, na nich koła zębate i łańcuszek-jakoś tak :wacko:

Opublikowano (edytowane)

Zobacz, jak jest zbudowany mechanizm opróżniania zbiornika w pierwszym lepszym kombajnie, jaki będziesz miał do dyspozycji. W każdym z nich przenośniki są w stosunku do siebie pod większym lub mniejszym kątem a napęd jest od jednej strony, wystarczy ten patent skopiować.

Edytowane przez agromatik