-
Podobna zawartość
-
Przez Rolnik90
Witam! Mam pytanie jaka odmiane truskawki posadzić aby bylo sporo owocu i żeby zima nie zmarzła? Od wiosny mam zamiar obsadzić jakieś 40 arow.
-
Przez Matek_1264
Witam, chcę w tym roku zasadzić truskawki w sierpniu i potrzebuje porad jak dalej postępować z polem i jak nawozić.
Wyniki analizy gleby otrzymałem dziś.Są zalecenia nawozowe jednak nie wiem kiedy sypnąć nawóz i wapno.
Sytuacja wygląda tak: pole do tej pory to dwa sąsiadujące kawałki ze soba które finalnie będą połączone.
Kawałek 1- wiosną zasiana gryka, ztalerzowana i zaorana. Następnie posiana gorczyca która już kwitnie.
Kawałek 2- późną wiosną zasiany owies który rośnie do tej pory.
Do dyspozycji mam obornik od krów i owiec i nieco kurzaka.
Powiedzcie jakie ruchy teraz poczynić bym za 3 tygodnie mógł wsadzać truskawkę w pole i żeby coś z tego wyszło.
-
Przez migraj
Witam. Proszę o radę bardziej doświadczonych kolegów. A mianowicie czym mogę usunąć Babkę Lancetowatą z plantacji truskawki?
-
Przez robal54
Fajna prosta maszyna szybko pościeli i tak rozdrobnione że kopytami do kanału tak szybko nie zgarną .Szkoda że niema odpowiednika polskiego . Rębaków to jest pełno, a takiej maszyny nasze firmy nie mogły by wprowadzić na rynek .Zachodnie to mają cenę zaporową a na polską to może było by stać.
-
Przez MateuszZienkowicz
Witajcie, mam pytanko dotyczące sezonowej sprzedaży truskawek.
Jestem rolnikiem, areał truskawek został powiększony do rozmiarów które wymuszają na mnie poszukiwanie nowej drogi sprzedaży. Chciałbym zacząć handlować truskawką w okolicznych miastach. Z tego co się dowiedziałem póki co potrzebuje zgodę od gminy na zajęcie pasa drogowego.
Co jeszcze od strony rolniczej? Sanepid? RHD?
Jak to zrobić żeby było full legal i jak przyjdzie straż miejska to nie bedą mogli mi nic zrobić.
Dziękuję za pomoc!
-

Rekomendowane odpowiedzi
Swojskie wino